fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Erre figyeljünk internetes vásárlásnál

Közel százezres laptopot vásárolt interneten az a fogyasztó, aki csak a kibontást követően látta, hogy a terméket cseh billentyűzettel kapta meg. Másnap elállt a vásárlástól, de a cég elutasította. Ez nem egyedi eset. Íme a Békéltető Testület tanácsa internetes vásárláshoz. 

A fenti esetet a cég ezzel indokolta: a gépen operációs rendszer van és annak aktiváló kódja a dobozban volt, amit pedig már felbontott. A cég tévesen jogi kivételre hivatkozott, sőt később a fogyasztó a vállalkozás ügyvédjétől ugyanilyen tartalommal kapott félrevezető tájékoztatást. A Budapesti Békéltető Testület eljárásának köszönhetően később a vásárló mégis visszakapta a pénzét.

Ez sajnos nem egyedi eset. A „Black Friday” és a karácsonyi vásárlások miatt, érdemes még jobban figyelniük a fogyasztóknak.

Internetes vásárlásnál az átvételtől számított 14 naptári napon belül a fogyasztó meggondolhatja magát. Úgynevezett indokolás nélküli elállási joggal élhet, amikor is saját költségén kell visszajuttatnia a terméket, a cég pedig köteles visszaadni a teljes kifizetett összeget.

Van azonban néhány kivétel is ez alól, és a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint épp ezek okozzák leggyakrabban a fogyasztók és a webáruházak közötti problémákat. A Korm. rendelet szerint például lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának adásvételekor nem gondolhatja meg magát a fogyasztó, ha már felbontotta a csomagolást.

Az érintett ügyben a cég hivatkozása tehát csak akkor lett volna igaz, ha számítógépes szoftvert vásárolt volna a fogyasztó. Azonban az ügy nem erről szólt. Mint ahogy a Budapesti Békéltető Testület eljáró tanácsa is leszögezte: a fogyasztó egy laptopot vásárolt, nem pedig szoftvert, tehát élhetett az indokolás nélküli elállási jogával és jogosan kérte vissza a vételárat. Az egyébként nem kötelező ajánlást pedig később a cég teljesítette is önként, a vita ezzel megoldódott. 

 

Ezekre ügyeljünk, ha indokolás nélkül elállunk a vásárlástól

 

1. Ne fogadd el a webáruház elutasítását, hogy szoftver vagy operációs rendszer volt a megvett laptopon és ezért már nem lehet visszaküldeni a terméket! Ugyanis ha a vásárlás tárgya például maga a laptop vagy Tablet-PC volt, a cég nem hivatkozhat erre, a fogyasztó pedig élhet a tizennégy napos indokolás nélküli elállási joggal.

 

2. Nem követelheti meg a cég a fogyasztótól, hogy az eredeti, gyári csomagolásban küldje vissza a terméket. Ez a feltétel jogellenes, hiszen egyébként a fogyasztó kibontás nélkül nem is ellenőrizhetné, hogy azt a terméket kapta-e, amit megrendelt.

 

3. Akkor is visszaküldheti a terméket a fogyasztó, ha esetleg azt sérülés érte, esetleg nincs meg az összes tartozéka. Önmagában ezektől még nem veszíti el az indokolás nélküli elállás jogát.  Ilyenkor ugyanis azt az értékcsökkenést kell kifizetni, amely abból fakad, ha a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó mértékben használta a fogyasztó az árucikket.

 

4. Számlát-nyugtát online vásárlásnál is kell kapni! Ha nem kaptad meg, akkor tegyél panaszt írásban a webáruháznál, és kérd, hogy küldjék ki. Ezt követően pedig őrizd meg. Bármi probléma lenne a termékkel, ennek birtokában lehet reklamálni, és ez bizonyíthatja a fogyasztó és a cég közötti szerződést. 

 

5. Ha a fogyasztó él indokolás nélküli elállási jogával, akkor nem csupán a vételárat kell visszakapnia, hanem a kifizetett teljes összeget. Így például a kiszállítás, futárszolgálat díját is, amennyiben azt felszámolta a cég a vásárlásnál. Ugyanakkor a fogyasztó kötelessége, hogy saját költségén visszajuttassa az árut, amelyet megrendelt.

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testüle

Kép: dreamstime.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás