fbpx

| Sebestyén Éva

Energiatakarékosság lépésről lépésre

Az energiatakarékos életmóddal két legyet üthetünk egy csapásra: hozzájárulunk környezetünk egészségéhez, és még spórolhatunk is vele. Az ad hoc változtatások helyett érdemes azonban szervezetten megújítani a háztartást, hogy hosszú távon minél nagyon haszonra tehessünk szert.

Első lépések: gondoljuk végig

Mindenekelőtt érdemes körbejárni a házat, és leltárba venni, hogy mi mindenen lehetne változtatni. Ha alaposan körbenézünk, nemcsak az fog kiderülni, hogy le kellene cserélni a régi izzókat, hanem az is, hogy mennyi minden van feleslegesen bekapcsolva/felkapcsolva, vagy hogy a konnektorokból a semmibe tartó töltők és adapterek bújnak meg a házban. Hasznos lehet akár az is, ha listát készítünk arról, hogy a jövőben min kellene változtatni.

Ingyen, egyszerűen

Fentiekből kitűnik, hogy jó néhány olyan apróság van a lakásban, melyekkel energiát takaríthatunk meg, és mindez még pénzbe sem kerül. A legfontosabb, és legegyszerűbb dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni az alábbiak:

  • mindig csak annyi lámpa égjen, amennyire valóban szükség van;
  • semmilyen elektromos eszközt ne hagyjunk áram alatt, ha nem használjuk;
  • csak akkor használjuk egy adott eszközt, ha valóban szükség van rá (pl. ha nincs kánikula, akkor inkább szellőztessünk légkondi helyett).

Mivel a rossz beidegzőségeknek „köszönhetően” fentiek nem feltétlenül működnek automatikusan, ezért érdemes ezeket is akár egyesével, külön odafigyelve gyakorolni, amíg rutinná nem válik.

Keresd az energiatakarékosat!

A nagyobb nyereség érdekében elkerülhetetlen, hogy pénzügyileg is befektessünk az energiatakarékos életmódba. Kezdetben érdemes a kisebb beruházásokkal kezdeni (pl. LED izzókra cserélni a régi villanykörtéket), majd fokozatosan jöhetnek a nagyobb tételek, mint pl. a hűtő vagy a mosógép cseréje valamilyen energiatakarékos verzióra. Bár egy-egy ilyen kiadás komolyabb méreteket is ölthet, ajánlatos apránként összespórolni a cseréhez/felújításhoz szükséges összegeket, mivel hosszú távon behozza az árát.

Haladó szint: megújuló energiaforrások

A kategórián belüli legoptimálisabb megoldás természetesen a passzív ház, azonban aki nem engedhet meg magának ilyesmit, az is alkalmazhat megújuló energiaforrásokat a háztartásba építve. Itt is érdemes az apróságokkal kezdeni, mint például a napelemes kerti lámpa, telefontöltő vagy akkumulátor. Később pedig jöhet a tetőre szerelt napkollektor, vagy akár a geotermikus hőszivattyú.

Plusz egy tipp a felelős fogyasztóknak: zöld áram

Nem elsősorban a spóroláshoz, de a környezettudatos életmódhoz tartozik a „zöld áramba” történő befektetés. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, amely a legtöbb áramszolgáltatónál már elérhető. Villanyszámlánk valamivel nagyobb lesz, azonban plusz forintjainkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy több energia származzon megújuló forrásokból.

Kép: dreamstime

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás