• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Energia- és környezettudatos építészet, gépeszet

2008.04.15. /
A hétvégén lezajlott Construma építőipari kiállítást idén az energiamegtakarítás jegyében rendezték meg a kőbányai vásárvárosban.

A kiállítás történetében első alkalommal egy kiállított passzív készházat is megtekinthetnek a látogatók. A passzív ház fogalma szerint, olyan épület, amely négyzetméterenként 15 kWh energiánál kevesebbet igényel fűtésre és hűtésre évente. A bemutatott ház falainak a hőátbocsátása 0,11 watt/négyzetméter/Kelvin fok, az ablakoké pedig 0,7 watt/négyzetméter/Kelvin fok.

Az Oslo nevű ház földszint plusz tetőtér beépítéses, a teljes alapterülete 160 négyzetméter. Hőcserélős szellőztető-rendszerrel látták el, amely egyúttal a fűtő-hűtő levegőt is szállítja. A fűtést-hűtést levegős hőszivattyú biztosítja. Mindez a vasbeton lemezalappal együtt 165 ezer euróba - mintegy 40 millió forintba - kerül. A Kampa-Trendhaus Hungária Kft. kínálatában jelenleg 9 típusház szerepel, de az év végétől egyedi ház gyártását is vállalják.

Számos cég hozott a vásárba napkollektort, mint az energiatakarékosság egyik fontos eszközét. Bár a a kínai gyártmányúak jellemzően olcsóbbak az európaiaknál, zömében mégis ez utóbbiakat kínálják a magyar forgalmazók. Egy 4-6 fős családot meleg vízzel kiszolgáló rendszer ára nettó 700 ezer forint körül kezdődik. A Naplopó Kft. ügyvezetője Varga Pál az MTI-nek elmondta, hogy tavaly 3.000 négyzetméter napkollektort forgalmaztak, felét más cégeknek adták tovább, a másik felét maguk szerelték fel. Ez a mennyiség mintegy 500 lakás használati melegvízét adja az év nagy részében ingyen.

Az ÖkoTechHome Kft. olyan szennyvíztisztítókat gyárt és forgalmaz, amelyek akár családi- vagy hétvégi ház szennyvízét is megtisztítja. Ha a wc öblítése külön csövön kapja a vizet, akkor a megtisztított szennyvíz ezen keresztül hasznosulhat, és a ház vízfelhasználása akár a felére is csökkenhet - mutatta be a berendezést Schuster Péter ügyvezető. Egy átlagos családot kiszolgáló berendezés ára nettó 490 ezer forint, telepítéssel együtt.

A Premier Kft. olyan három rétegű üveggel felszerelt műanyag ablakkal jelent meg a kiállításon, amelynek a hőátbocsátása 0,6, éppen harmada mint egy 38 centiméter vastag kisméretű téglából rakott falé. Az ilyen nyílászárók alkalmazása jelentős energiamegtakarítást - egy 8 négyzetméter ablakfelület esetén például, ha kint mínusz 2, bent pedig plusz 21 Celsius fok a hőmérséklet, akkor ez forintosítva távfűtésnél 8.951, gázkazános fűtésnél 5.268, míg fafűtésnél 2.429 forint a havi megtakarítást jelent.

 

Forrás: MTI

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében