fbpx

| Zölden és Nyereségesen

Energia és iroda

Tudta-e,
…hogy 4 számítógép egy évnyi folytonos működéssel annyi szén-dioxid kibocsátásáért felel, amennyiért egy átlagos családi személyautó.
…egy 600 wattos fénymásológép, amely a nap 24 órájában „stand-by” (készenléti) üzemmódban van, kb. 150 ezer forint értékű áramot használ el és 1,5 tonna szén-dioxid keletkezéséért felelős egy évben?

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából hamarosan elkészül a Környezetbarát Iroda kézikönyv frissített, legújabb kiadása. A kiadvány megjelenése szervesen illeszkedik a KÖVET iroda-zöldítési programjába: a tavasz folyamán megújul a www.kovet.hu távoktatása, június első hetében országos szintű „Zöld Iroda hét” lesz, és szeptemberben indul az Európai Uniós szintű „Energiabajnokság”. Az alábbi cikk a készülő kézikönyvre épül, és őszintén reméljük, hogy kedvet csinál irodáink környezet- és emberbarátabbá tételéhez.

Energia-takarékosság: méréssel pénzt takaríthatunk meg!
Az energiafelhasználás csökkentése kétféleképpen érhető el:
• szokásaink megváltoztatásával,
• vagy energiatakarékossági beruházásokkal, pl. szigeteléssel, új ablakok beszerelésével.
Mielőtt bármibe fognánk, érdemes elgondolkodni azon, hol és miképp takaríthatunk meg energiát. Pusztán az energiafogyasztás figyelésével jelentős mértékű megtakarítás érhető el (5-10%).

Az energiafogyasztás nyomon követésével hasznos információkhoz juthatunk. A fogyasztás indokolatlan változása jelzi a rendszer meghibásodását vagy a nem megfelelő energiagazdálkodást, a kiugróan alacsony fogyasztás pedig fényt deríthet eddig rejtett fogyasztáscsökkentési lehetőségekre. Ha a fogyasztási adatok nincsenek összhangban az épület kihasználtságával, az időjárással – azaz munkaidőn kívül, melegebb időben is változatlan a fogyasztás -, meg kell vizsgálni, hogyan lehet változtatni az energetikai rendszer működésén.

A fogyasztás nyomonkövetése megkönnyíti azon területek kiválasztását, ahol megtérülnek az energetikai beruházások (pl.: az ablakokat cseréljük, illetve szigeteljük, a tetőn változtassunk vagy a világítást cseréljük ki) vagy érdemes energiatakarékossági intézkedéseket bevezetni.

Néhány ötlet az energiafelhasználás csökkentésére

1. Fűtés

Szubjektív hőmérséklet: a hőérzet a fontosabb!
Az irodák nagy részében a legtöbb energiát a fűtés fogyasztja. A tapasztalatok szerint szellemi munkát végzők esetében – és a magyar szabvány előírásai szerint – az ideális hőmérséklet télen 18-20 °C, nyáron 23-24 °C. A hőmérő által mutatott hőmérsékletet azonban különböző emberek eltérően érzékelik, vagyis „szubjektív” hőérzetünket több szempont befolyásolja. A végzett munka jellege, (ülőmunka, vagy némi mozgással is jár), a rajtunk lévő ruházat, életkorunk, fizikai állapotunk, a levegő relatív nedvességtartalma, a belső légáramlat intenzitása, iránya, a bútorok, falak színe, hőmérséklete. Így ugyanabban a helyiségben egyes helyeken (pl. ablak mellett, fűtőtest közelében, huzatosabb helyeken) eltérő lehet a hőmérséklet. Ezért fontos, hogy – főleg nagyobb termekben- egyénileg állítható legyen a fűtés.
Az alacsonyabb nedvességtartalmú levegőt hűvösebbnek érezzük – így főleg télen fordul elő, hogy emiatt magasabbra állítjuk a fűtést, ez azonban tovább csökkenti a levegő relatív nedvességtartalmát. Télen 17-21 °C, nyáron 19-24 °C hőmérséklet mellett 30- 70 %-os relatív nedvességtartalom biztosít jó közérzetet. Vagyis, ha száraznak és hűvösnek érezzük a levegőt, először párologtassunk, illetve növények elhelyezésével teremtsünk kedvezőbb klímát, és csak ezután állítsuk a fűtést magasabb fokozatra.
A környezet színe is befolyásolja az ott dolgozók hőérzetetét. Az igényeknek megfelelő színek választásával “növelhetjük” vagy “csökkenthetjük” a belső hőmérsékletet.

Ablakok
A megszökő hő 10-30-%-a (lakóházaknál) az ablakon át távozik, ezért érdemes figyelmet szentelni a megfelelő szigetelésnek. Az olcsó filc vagy gumiszigetelés hatékony, de érdemes lehet megfontolni az ablakok cseréjét is.
Miért? A korszerű, „hőszigetelő” üvegablakok 40-75%-al kevesebb hőt engednek át, mint a hagyományos ablakok!
A szigetelés mellett nyáron külső árnyékolással (zsaluk), télen sötétítő függönyökkel tehetjük kellemesebbé a belső hőmérsékletet. A függöny ne takarja az ablak alatti fűtőtestet, ezzel csak a meleget tereljük kifelé. Télen nap közben engedjük be a napfényt a szobába, éjszakára viszont húzzuk be a sötétítő függönyt, így kevesebb hő szökik ki az ablakokon keresztül.

A fűtőtesteket polcok alá is állíthatjuk, ezzel a szoba belseje felé tereljük a meleg levegőt, amely egyébként fölszállna a plafon irányába.
Gondoskodjunk róla, hogy éjszaka illetve hétvégén csökkentett hőmérsékleten működjön a fűtés. Jó megoldás erre az időkapcsoló használata. Az épület fűtése/hűtése akkor működjön legnagyobb hatásfokkal, amikor a legtöbben tartózkodnak az épületben, tehát munkaidőben. A takarítást közvetlenül a munkakezdés előtti vagy a munkaidő utáni időszakra tegyük, így nem kell néhány ember kedvéért az egész épületet fűteni és kivilágítani.
A fapadló, a parketta, a szőnyeg hőszigetelő. Egy-egy munkahely komfortosságát is növelhetjük az asztal alá helyezett szőnyeg segítségével.
A fűtés 2 fokkal való lejjebb állításával 12%-os energia-megtakarítást érhetünk el!
Magyarország éghajlata kedvező a napenergia felhasználás szempontjából, de tudomásunk szerint még nem alkalmaztak napelemes fűtést irodaházakban, csak szállodákban. Napkollektorok mellett a napenergia passzív hasznosítása, nagy üvegfelületek kialakítása is jelentős megtakarítást jelent.

2. Légkondicionálás

A légkondicionálót akkor használjuk, ha az valóban szükséges. Nyáron jó szolgálatot tesz a levegő hűtésében, de télen fűtés céljára, ha lehet, ne ezt a berendezést használjuk: télen a kinti levegő beáramoltatása és fűtés céljából történő felmelegítése akár 50%-kal is növelheti fűtési költségünket!

3. Világítás

Az Energiagazdálkodási Rt. munkatársai szerint, ha Magyarországon a lakosság többsége fénycsöveket használna a hagyományos izzók helyett, egy közepes település energiaigényét ki lehetne váltani!

Az irodai energiafogyasztásnak csak kis részét adja a világítás, de szinte egész évben szükség van rá, ezért is ajánlott új iroda építésénél minél racionálisabban tervezni a világítási rendszert. Egy-egy iroda megfelelő megvilágításának kialakítása komoly tervezői feladat, bár csak a drágább, igényesebb irodák kialakításánál fordítanak erre külön figyelmet. A tervezőnek többféle, néha ellentmondó-szempontot kell figyelembe vennie: a természetes fény hiánya rontja az ott dolgozók hangulatát, így – ha erre lehetőség van – energiatakarékossági és “emberi” szempontból is jó erre hagyatkozni, és a munkahelyeket ennek megfelelően kialakítani.  A számítógép képernyője ugyanakkor legjobban sötétben látható, ekkor viszont a munkához szükséges iratokra nem vetődik elég fény, szükség van tehát az egyénileg irányítható fényforrásokra.
Törekedjünk egyenletes, kis fényű háttérvilágításra, amelyet helyi fényforrások egészítenek ki!

Néhány szó az izzókról, fénycsövekről
A megvilágítás erősen befolyásolja hangulatunkat – nem véletlenül örülünk a napos időnek. A megvilágítás erőssége mellett a fény színe is hat ránk: a különböző mesterséges fényforrások által kibocsátott fény különböző mennyiségben tartalmazza az egyes színeket. Az izzólámpák fényében nagy a vörös részaránya, a fénycsövek egy része pedig csak egészen kevés vöröset tartalmaz, ezért látjuk sápadtnak, kékesnek az ott tartózkodókat.
Bármilyen lámpát is használjunk, ne felejtsük el: a hosszabb ideig nem használt lámpákat kapcsoljuk ki, ne használjuk feleslegesen az energiát.
A hagyományos izzólámpák a felhasznált energia mindössze 3%-át hasznosítják fény formájában, mivel a felhasznált energia nagy része az izzószál felmelegítésére fordítódik.  Hatékonyabban használja az energiát és hosszabb élettartalmú a halogén izzólámpa, amelyben a jód megakadályozza az elgőzölgő volfrám izzószál lecsapódását az üvegburán, így nem homályosodik el az izzó.

A fénycsöveket főleg nagyobb területek olcsó megvilágítására használják. Ezek előnye a hosszú élettartam (kb. 8000 óra), alacsony energiafogyasztás, és az erős megvilágítás. Ugyanakkor a hagyományos fénycsövek villogása, zúgása zavaróan, fárasztóan hathat, a fénycső által kibocsátott fényt sokan nem kedvelik, az ilyen helyiségekben való tartózkodást fárasztónak találják. Elektronikus előtét alkalmazásával megszűnik a fénycsövek zúgása, villogása, és az energiafelhasználás is csökken.
A fénycsövet csak olyan helyre ajánlott beszerelni, ahol legalább 15 percig égve marad, az ennél gyakoribb ki-bekapcsolás csökkenti a lámpa élettartamát.
Fontos! A fénycsövek higanyt tartalmaznak, ezért veszélyes hulladéknak számítanak – elhasználódásuk után gondoskodjunk ártalmatlanításukról!
Ha energiatakarékos, kellemes fényű megvilágítást szeretnénk, válasszuk a kompakt fénycsöveket. Ezek kisméretű fénycsövek, amelyek fényhasznosítása ötször jobb, élettartamuk pedig 8-10-szer olyan hosszú, mint az izzólámpáké. A kompakt fénycsövekre is igaz, hogy élettartamukat csökkenti a gyakori ki-bekapcsolgatás, ezért olyan helyeken használjuk, ahol hosszabb ideig (több mint 15 perc) van szükségünk a világításra!

Antal Orsolya / KÖVET

A cikk megjelent a Zölden és Nyereségesen c. KÖVET Hírlevél 20. számában 2004-ben.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás