fbpx

| Tudatos Vásárló

Energetikai tanúsítvány: van értelme felújítani

Idén januártól már az 50 négyzetméternél kisebb ingatlanokra is kell energetikai tanúsítványt készíttetni. A lakcímke tartalmazza majd az épület energetikai besorolását, amit eladáskor vagy bérbeadáskor kötelező feltüntetni a lakáshirdetésben, vagyis megtérülhet a befektetés. 

Az energetikai besorolás nem újkeletű, de 2013 januárjától a kis lakások esetében is kötelező, csakúgy mint az 500 és 1000 négyeztméter nagyságú hatósági, állami, közhasznú ingatlanokra is. Az energetikai címke a besorolás mellett az ingatlan felújítási javaslatát is tartalmazza, kivéve ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.

A felújításban az Energia Klub Küszöbön a felújítás c. ingyenesen letölthető füzetkéje segíthet: megtudhatjuk, esetünkben melyik beruházás térül meg a leggyorsabban, hogyan érdemes nekikezdeni.

A képre kattintva nagy méretben is letölthető az infografika    Forrás: Energia Klub

Az energetikai tanúsítványokról központi nyilvántartás készül, és lesz minőségellenőrzés is. A tanúsítvány nyomán létrejövő jól működő rendszer az energetikailag gazdaságosabb lakások felé terelheti a tulajdonosokat. Ha egy kedvezőbb besorolás miatt értékesebb lesz, és emiatt drágábban tudják eladni az ingatlant, a környezeti megtakarításon túl pénzügyi szempontból is van értelme befektetésnek.

 

Forrás: Magyar Energiahatékonysági Intézet hírlevele

Kép (cc) greenwikia

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás