fbpx

| Tudatos Vásárló

Előadás: Tényleg bio a bio? Közösségek szerepe az ökogazdaságok minősítésében

A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. Május 15-én nemzetközi és hazai szakértők, gazdák osztják meg velünk a tapasztalataikat. Téged is várunk, jelentkezz!   

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems -PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére. A bizalmon, társadalmi kapcsolatokon és tudásmegosztáson alapuló minősítés a fogyasztók és egyéb érintettek aktív részvételével történik. Mára több ezer kistermelő és vásárlóik alkalmazzák a részvételi minőségbiztosítás elveit a világ számos pontján. A mozgalom segítését az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) vállalta magára, hiszen az alternatív vagy akár kiegészítő minősítési rendszer kiváló eszköz lehet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésében is.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást.  A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.  

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta segíti a közösségi mezőgazdálkodás elterjedését és megerősítését. Ezúttal vendégeinkkel azon szeretnénk közösen elgondolkodni, hogy miként vállalhatnak a közösségek tagjai nagyobb szerepet a gazdaságok életében, ezzel segítve a termelők munkáját. Vajon az eddigi működés során kiépült már az a bizalom, ami akár a részvételi minőségbiztosítás alapját képezheti? Segítheti-e ez az alternatív ellenőrzési rendszer a hazai közösségi gazdaságok megerősítését? 

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció a nyílra kattintva: >>>

HelyszínPárbeszéd háza (Horánszky utca 20. Budapest1085)

Tervezett program 

  • 16.15-16.30: Érkezés, regisztráció
  • 16.30-16.50: A közösségi mezőgazdálkodás helyzete Magyarországon – Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete
  • 16.50-17.10:  Bizalom és közös kockázatvállalás: a közösség szerepe egy biogazdaság fenntartásában – Pető Áron, Biokert, Szigetmonostor
  • 17.10-17.30: A részvételi minőségbiztosítás alapjai – Eva Torremocha, IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége)
  • 17.30-17.50: Részvételi minőségbiztosítás Franciaországban – Denis Carel, Fromagerie des vallons (AMAP gazdálkodó, La Roquebrussanne) és a MIRAMAP hálózat képviselője
  • 17.50-18.30: Kérdések

Az előadások során francia-magyar tolmácsolást biztosítunk. 

 

További információk az előadások témájában: 

Részvételi minőségbiztosítás >>>

Közösségi mezőgazdálkodás >>>

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás