fbpx

| Nagy Melinda

Eleven Föld Szövetkezet: túl a zöldségközösségen

Az egyik első közösségi mezőgazdálkodási csoport két éve szövetkezetté alakult, de itt nem állnak meg. A miskolci szövetkezet bioétkezdét, családi napközit és helyi termék boltot is szeretne nyitni a borsodi megyeszékhelyen.

A herencsényi Ökotársuláshoz hasonlóan a miskolci Eleven Föld Szövetkezet is különbözik a korábban bemutatott közösségi mezőgazdasági csoportoktól. A közösség tagjai (a termelők és a vásárlók) itt szövetkezetbe tömörültek, a koordinálást a szövetkezet végzi, ahonnan a szappantól kezdve a zöldségen át a sajtokig mindenféle terméket kapnak heti rendszerességgel.

A szövetkezetet alkotó közösség magja az egyik első közösségi mezőgazdálkodási csoport volt Magyarországon. A tagokat itt nemcsak ismerősi, baráti szálak fűzik össze. Erős közösség alakult, akik a testi-lelki egészségen felül szerettek volna példát is mutatni: egy felelős, tudatos fogyasztói magatartás példáját.

„Tulajdonképpen egy termelő-fogyasztó közösségről beszélünk. A termékeket szállító termelők maguk is tagjai a szövetkezetnek. Terveink között szerepel, hogy tovább bővítjük a termelők listáját, olyan gazdákkal is felvesszük a kapcsolatot, akik nem tagjai a szövetkezetnek. Jelenleg 6 termelővel dolgozunk, akik között már most is van olyan beszállítónk, aki nem tag, de azért jellemzően a közösségen belül próbáljuk megoldani azoknak a termékeknek a beszerzését, amelyekre szükségünk van” – mondja Kolostori Gábor, az Eleven Föld Szövetkezet vezetője.

közösségi mezőgazdaság különböző modellje Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes tapasztalatra tekintenek vissza, de az utóbbi néhány évben egyre több magyar példát is találni: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Mivel környezetkímélő technológiát alkalmaznak, a fogyasztók jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerhez jutnak, csökken a környezetterhelésük is a rövid szállítás és a csomagolás mellőzése révén. Ezek a rendszerek egyúttal támogatják a helyi kisközösségek kialakulását, erősítik a lokális gazdaságot, és segítik a vidéki térség fennmaradását.

A csatlakozó termelőknek többféle kritériumnak kell megfelelniük. „Fontos, hogy helyi termék legyen, személyesen is ismerjük a gazdát, illetve lehetőleg biogazdálkodásból származzon, de nem előírás a bio minősítés megléte” – teszi hozzá.

A termelők számára az a cél, hogy a szövetkezeten keresztül értékesítsenek mindent, de egyelőre más értékesítési csatornáik is vannak. A Bioéléskamra gazdája, Szeles Attila, aki kezdetektől tagja a közösségnek, idén körülbelül heti 15 ládát ad el a társuláson belül, a többit a biopiacon próbálja meg értékesíteni.

„A vásárlók tudják előre, hogy mi lesz a dobozban, de arra is van lehetőségük, még ha ritkán élnek is vele, hogy cseréljenek vagy rendeljenek hozzá még valamit.

Nagyon rugalmasak a tagjaink. A paradicsomszezonban például volt olyan, hogy csak paradicsom volt a ládákban, és nem volt rá panasz” – osztotta meg tapasztalatait Attila.

Bioétkezde, családi napközi, helyi termék bolt

A termékek, termények nagyjából 20-25 család között oszlanak meg, és a későbbiekben szeretnék ezt kibővíteni. A többi közösségi mezőgazdálkodási csoporthoz hasonlóan itt is kisgyerekes családokból áll a közösség markáns része, de mivel a fővárosi, főváros közeli csoportokhoz képest jóval árérzékenyebb térségről van szó, a hozzájárulás is alacsonyabb.

„Éppen azon dolgozunk, hogy a hozzájárulást közösségi munkával is ki lehessen váltani, így akik rosszabb anyagi körülmények között vannak, azok is tudnak csatlakozni, vagy ha egy tagunknál történik valami a családban, ami miatt megcsappan a családi kassza, akkor se kelljen megválni a tagságtól” – mondja Kolostori Gábor.

Hosszú távú terveik között olyan projektek is szerepelnek, amelyek munkát adhatnak tagjaiknak. Ezek közül az egyik egy családi napközi lenne (nemcsak a tagok gyerekeinek), és emellett egy miskolci bioétkezdét is szeretnének nyitni.

„Mivel az emberek keveset főznek, kevésbé is használnak a konyhában nyers zöldségeket. A tudatos fogyasztói attitűdöt ilyen kerülőúton szeretnénk terjeszteni. A leendő konyha arra is alkalmas lesz a terveink szerint, hogy megmutathassuk, milyen ételeket lehet készíteni ezekből a terményekből, egyszerűen” – mesél terveikről a szövetkezet vezetője.

A bioétkezdéhez kapcsolódna egy helyi termék bolt is, ahová a termelők közvetlenül tudnának beszállítani, és ahol a ládás kiszállítást is koordinálnák.

Kép: Elevenföld Szövetkezet
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás