fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az élelmiszerekben lévő vegyszerektől félünk leginkább

Az Eurobarométer új felmérése szerint az európaiakat jobban aggasztja az élelmiszerek vegyi szennyezettsége, mint a bakteriális szennyezés vagy az egészségügyi és táplálkozástani kérdések.

A 2010-ben végzett közvélemény-kutatásban a válaszadók többsége jelentős mértékben összefüggésbe hozta az étkezést az élvezettel, például a friss és ízletes élelmiszerek kiválasztásával (58%) vagy a családi és baráti körben való étkezés örömével (54%). A válaszadók kevesebb mint fele (44%) tartotta fontosnak a megfizethető árat és az éhség csillapítását. Még kevesebbeket foglalkoztat az élelmiszer-biztonság (37%) vagy az olyan táplálkozástani kérdések, mint a kalória- és tápanyagtartalom ellenőrzése (23%).

Sokak szerint a gazdasági válság (20%) és a környezetszennyezés (18%) nagyobb valószínűséggel gyakorol hatást az életükre, mint az élelmiszer által okozott egészségkárosodás esetleges kockázata (11%).

A válaszadók többsége magától nem említett egyetlen élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokból fakadó problémát sem; 19%-uk a vegyi anyagokat, peszticideket és egyéb anyagokat nevezte meg fő problémaként, míg minden tizedik megkérdezett szerint az élelmiszerrel semmiféle probléma nincs.

Zárt kérdésben (az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges problémákat felsoroló listán) a megkérdezettek 31%-a „rendkívül aggasztó” kockázatként említette a gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben előforduló vegyianyag-maradványokat; 30%-uk a húsban előforduló antibiotikumokat vagy hormonokat és az élelmezési célra szánt állatok klónozását, 29%-uk a szennyezőanyagokat, például a halakban előforduló higanyt vagy a sertéshúsban található dioxint tartotta nagyon veszélyesnek. Mindegyik esetben enyhe (3 százalékpontos) növekedés figyelhető meg a 2005. évi adatokhoz képest.

Ezzel szemben kevesebben – a megkérdezettek 23%-a – tartják „rendkívül aggasztó” kockázatnak az élelmiszerek bakteriális szennyezését és még ennél is kevesebben (15%) a táplálkozástani kockázatokat, például az elhízást vagy az egészséges/kiegyensúlyozott étrend hiányát.

 

Az orvosokban bízunk leginkább

A felmérés megállapította, hogy a lakosság legmegbízhatóbbnak az orvosoktól és egyéb egészségügyi szakemberektől (84%) kapott információkat tartják, ezt követik család és a barátok (82%), a fogyasztói szervezetek (76%), a tudósok (73%) és a környezetvédelmi csoportok (71%).

A nemzeti és európai élelmiszer-biztonsági ügynökségek, valamint az uniós intézmények iránti bizalom szintje is meglehetősen magas, 64%, illetve 57%, míg a nemzeti kormányok iránti bizalom szintjének értéke 47%.

A válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy a médiában megjelenő tájékoztatásokat figyelmen kívül hagyja, illetve, hogy ezek aggasztják ugyan, de étkezési szokásain nem változtatnak.

A résztvevők hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni a táplálkozástani és egészségügyi kérdéseket (29%), mint az élelmiszer-biztonsági kockázatokat (24%).

 

A gyártók nyomása befolyásolhatja a hatóságokat

Átfogó egyetértés mutatkozik a tekintetben, hogy a közigazgatási szervek sokat tesznek az európai élelmiszerek biztonságáért, hogy a hatóságok gyorsan intézkednek, döntéseiket tudományos ismeretekre alapozzák és megfelelően tájékoztatják az embereket az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokról. Az egyetértés szintje magasabb, mint 2005-ben.

A vélemények a tekintetben oszlanak meg inkább, hogy a tudományos tanácsokat és a közigazgatási szerveket nem befolyásolják-e egyéb érdekek. A válaszadók 46%-a egyetért azzal, hogy az európai uniós hatóságok számára fontosabb a polgárok egészsége, mint a gyártók nyeresége (2005-höz képest 7 százalékpontos emelkedés), 42%-uk viszont nem ért egyet ezzel az állítással, 12%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tudja a választ.

 

Forrás: MEBIH

Kép [cc] windy

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás