fbpx

| Tudatos Vásárló

Élelmiszerek a szemétben, eredeti csomagolásban

Évente hozzávetőleg 330 kiló szemét és hulladék gyűlik össze lakosonként Bécsben, aminek nem kevesebb, mint egyhatoda eredeti csomagolású, még fogyasztható élelmiszer.

Mi magyarok vajon mennyi élelmiszert dobunk ki? Mi nem találtunk információt ezzel kapcsolatban. Ha tudsz valamit, oszd meg velünk!
Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mennyi ételt dobsz ki Te magad, illetve hogy mit teszel azért, hogy ne kerüljön élelmiszer a szemétbe!
szerk[kukac] tudatosvasarlo.hu

Országos összesítésben háztartásonként 387 euró (mintegy százezer forint) értékű élelmiszer jut ebek harmincadjára Ausztriában – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a bécsi Földművelési Egyetem hulladékipari intézete készített többéves vizsgálódás eredményeként. A kutatók összesen kilenc tonna, az ország különböző részeiből származó hulladékot vizsgáltak át, hogy az összetételből bizonyos következtetéseket vonjanak le az osztrákok szemetelési szokásait illetően.

Kiderült, hogy országos szinten a szemét mintegy 10%-a részben lejárt szavatossági idejű, többnyire azonban még fogyasztható, eredeti csomagolású húsféleség, tejtermék, zöldség és gyümölcs. Az arány magasabb a városokban, mint a kisebb településeken, aminek az a magyarázata, hogy vidéken – ahol tulajdonképpen megtermelik – jóval nagyobb becsben tartják az élelmezési cikkeket.

Az intézet szintén drága mulatságnak tekinti a pazarlást, mivel kimutatása szerint a családok évente közel négyszáz eurós felesleges kiadásba verik így magukat.

A kutatók megállapították azt is, hogy a nagy élelmiszer-áruházak ugyancsak nagy mennyiségben szabadulnak meg azoktól az élelmiszerektől, amelyeket nem tudtak eladni, bár még fogyaszthatók. Naponta 45 kilónyi élelem kerül így a polcokról egyenesen a szemétbe, hogy aztán hulladékként hasznosítsák. A kidobott termékeknek csupán töredékrésze jut el segélyszervezetekhez.

A tanulmány az osztrákok vásárlási szokásaira is rávilágít. Egyre erősödik az az irányzat, hogy kész- vagy félkész termékeket keresnek, főleg a fiatalok, akiknek nemigen marad idejük a főzésre. Sajtokból, felvágottakból, húsokból mind többen előnyben részesítik a csomagolt árukat. Vidéken a lejárt szavatossági idejű termékek jelentős hányadát megetetik az állatokkal.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] jbloom

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás