• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvéti sonkához

2016.03.24. /

Mindjárt húsvét, ideje beszerezni a húsvéti sonkát is, a tároláshoz s a feldolgozáshoz javaslunk néhány fontos szempontot.

Korábbi anyagunkban a ragasztott hús ismérveit taglaltuk, most főleg arról esik szó, hogy melyik típusú sonkát hogyan kell tárolni, hogyan érdemes feldolgozni.

• A húsvét klasszikus ételének, a főtt füstölt sonkának a tárolása attól függ, hogy milyet vásároltunk. A hagyományos, nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni. Nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni.
• A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés a húst biztonságossá is teszi, az esetleges baktériumokat is elpusztítja. Főzés után viszont már hűtve kell tárolni.
• A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tartani.
• A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy a hűtőben se érintkezhessen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.
• A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. Nyers hús előkészítése után mossunk kezet, és mosogassuk el a hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak ezután foglalkozzunk más ételféleséggel!
• A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak.

Forrás: NÉBIH

Kép forrása: www.pixabay.com

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében