fbpx

| Tuba Dorottya

Az elefántkaki az igazi

Elefánt ürülékből készült kulcstartó és boríték? Papírtermékek fa alapanyag felhasználása nélkül? Végre valami, ami jó a környezetnek, az állatoknak és nekünk is.

Eléfántgombóc, pandakaki a polcon?  

Igen, ezek a termékek nyugat-európa Fairtrade ( Méltányos kereskedelem) boltjaiban már mindenki számára elérhetők, akiknek fontos a környezet és az állatok védelme, papír alapú termékeket szeretnének venni és szeretik a jól kinéző, egyedi dolgokat.
 

Miről is van szó?

Igazából a papírkészítés egy kreatív és formabontó módjáról, ahol a papír anyagát nem fából nyerik, hanem olyan növényevő állatok ürülékéből, mint az elefánt, ló, tehén, szamár, panda vagy akár birka. Ami közös ezekben az állatokban, hogy jó sok növényt fogyasztanak, és persze sokat kakilnak. Így keletkezik az a nagy mennyiségű növényi rostban dús ürülék, amely kiváló alapanyaga lehet a papírgyártásnak.
 

Miből készül a papír?

A papírt növényi rostokból készült „masszából” készítik. A papírgyártás leggyakrabban a fák rost-anyagát használja, ami környezeti szempontból sok esetben megkérdőjelezhető.


 

Miben más az elefántkaki papír?

Az olyan alternatív cégek, mint a Poopoopaper nem támogatják a fák kivágását, ezért tovább fejlesztve a papír-készítés több ezer éves hagyományát, az elefántürülék mellett tették le a voksukat vagyis állati ürülék felhasználásával készítenek papírtermékeket. Ezeknek az állatoknak a mindennapi eledele rostban dús növényzet, mint például a bambusz, cukornád vagy banánlevél. Az állatok nem teljesen emésztik meg ezeket a növényi részeket, ennek köszönhetően az ürülékükben jelentős mennyiségű rost marad, ami kiváló papír alapanyag.
 

Állati beszállítók

Alapanyag van bőven. A Poopoopaper például Thaiföldön elefánt menedékeken és parkokban gyűjti össze az alapanyagot. Emellett minden farmon, ahol növényevő állatokat tartanak, keletkezik némi „felesleg”, ami újrahasznosítható papír formájában.
 

 

Hogyan lesz színes füzet a trágyából?

A folyamat első lépése természetesen az alapanyag megtisztítása, melynek során eltávolítanak minden szennyeződést, ami a növényi rostokra tapadt. A tisztítás után főzéssel, forralással készítenek egy masszát, ami 4-6 órát követően zabkása szerű anyaggá alakul. A magas 90-100 fokos főzési hőmérséklet miatt a baktériumok is elpusztulnak.

A főzés után jön a mixelés. A masszát összekeverik egyéb, szezonálisan elérhető nem fa-alapanyagú növényi rostokkal, mint a banánfa törzse, kukorica szár, ananász héj. Ez azért fontos, hogy egy sűrűbb textúrájú alapanyagot kapjanak. Így magasabbá válik a massza cellulóz tartalma, és besűrűsödik. A sűrű maszát egy vízzel teli kádba öntik, amit egy szita segítségével mernek ki. A szitát úgy kell elképzelni, mint egy közepes méretű tábla. A szitán kézzel terítik szét a masszát és eltávolítják a kisebb csomókat. A papírkészítő kiveszi a szitát a kádból, és miután keresztülfolyik rajta a víz, kihelyezik száradni a napra.

Az utolsó fázis a szárítás. Miután megszáradt a lap, könnyen le lehet szedni a szitáról. Ezután már csak a kellemes rész van hátra. A lapok méretre vágása és formázása aszerint, hogy füzet, papír-rózsacsokor vagy éppen emlékkönyv készül majd belőle. Készítenek már borítékokat, könyvjelezőket, de találhatunk elefántos karácsonyi üdvözlőlapot is. A folyamat során nem használnak vagyi anyagokat, és a papír színezése is természetes anyaggal történik. A Poopoopaper “üzemben” a gyártáshoz felhasznált vizet is újrahasznosítják.
 

Ha elefántkakis képeslapot szeretnénk

Itthon még nem annyira elérhetők ezek a termékek, de ha váltani szeretnénk vagy csak kipróbálni, akkor online több helyről is lehet rendelni és európa szerte a Fairtrade boltokban is bevásárolhatunk elefántos füzetekből. A budapesti állatkert boltjában is vásárolhatunk elefántgombócot, amit növények ápolásához és trágyázáshoz is kiválóan hasznosíthatunk.

Köszönjük a közreműködést Tuba Dorottyának! 

 

Képekhttps://www.poopoopaper.com/

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás