fbpx

| Sebestyén Éva

Egyszerű praktikák nátha és influenza ellen

A sok vitamin és a kézmosás sosem árt, de azért van még pár trükk.

A tél beköszöntével még jobban kell figyelni arra, hogy megóvjuk szervezetünket a vírusok, különösen a nátha és az influenza támadása ellen. Az  Országos Környezetegészségügyi Intézet tanácsait foglaltuk össze a megelőzéssel kapcsolatos teendőkről.

 

Sok vitamin

Télen különösen fontos, hogy figyeljünk a táplálkozásra, vitaminokra bevitelére, mivel első sorban ezzel biztosíthatjuk szervezetünk megfelelő ellenálló képességét. Érdemes arra törekedni, hogy minél természetesebb forrásból származzanak a vitaminok, hogy felesleges adalékok és vegyi anyagok ne terheljék szervezetünket.

A C-vitamin pótlása ilyenkor az elsődleges feladat, melyhez kiváló a csipkebogyó, savanyú káposzta, alma, cékla, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, valamint a citrom és a narancs fogyasztása. Emellett fontos a D-vitamin pótlása is, mivel sok esetben ennek a hiánya áll a betegség hátterében. Használjuk ki a napsütéses órákat, és ilyenkor tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn!

 

Kézmosás, takarítás, szellőztetés

Az influenzavírusok elsősorban tüsszentéssel, köhögéssel jutnak a légtérbe, ahonnan leülepednek a tárgyak felszínére. Papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradnak. Ezeket megérintve, majd szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nyúlva a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk. Fontos ezért, hogy egyrészt minél gyakrabban mossunk kezet, másrészt pedig próbáljuk kontrollálni a sokszor önkéntelen szemdörzsölést, szánk megérintését stb.

 

Mindig mossunk kezet! (Fotó: Lucille Pine, Flickr)

 

Amennyiben beteg van a háznál, úgy többet kell takarítani, hogy eltüntessük a lakásban terjedő vírusokat. A gyakran érintett felületeket (pl. kilincs, kapcsolók, csapok) naponta le kell mosni, emellett pedig szintén naponta érdemes áttörölni a padlót ecetes vízzel.

A beteg szobáját óránként szellőztessük néhány percig, és gyakran levegőztessük, cseréljük az ágyneműt.

Érdemes olyan apróságokra is odafigyelni, hogy a használt zsebkendőket lehetőleg azonnal dobjuk egy zárt szemetesbe, hogy megakadályozzuk a vírusok elszabadulását.

 

 

Forrás: ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Fotók: Julie, Flickr

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás