fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egyesül két minősítő óriás, a Rainforest Alliance és az UTZ

A két fenntarthatóságot minősítő szervezet másban erős: a Rainforest Alliance ismert név a környezetvédelemben, az UTZ-nek kiterjedt kapcsolatrendszere van a kereskedelemben. A két szervezet 2019-től Rainforest Alliance néven él tovább.

Az 1980-as évek közepén, amikor a globális erdőpusztítás soha nem látott méreteket ért el, egy fiatalokból álló csapat Manhattanben elhatározta, ideje megmenteni a világ trópusi erdőit. Három évtized alatt az általuk életre hozott csoport, a Rainforest Alliance 78 országban jelen lévő nemzetközi szervezetté nőtte ki magát, amely a világ legsérülékenyebb természeti területein védi az erdőket és segít a gazdáknak a fenntartható mezőgazdálkodásban. 

Az Atlanti-óceán túlpartján, Hollandiában egy másik civil szerveződés, az UTZ is azzal a céllal jött létre, hogy világszerte úgy javítson a gazdálkodók életkörülményein, hogy közben a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek. Az UTZ Certified, bár követelményei gyengébbek a Fairtrade-énél, mára jelentős változást ér el a világ kakaó-, kávé- és tea-termesztésében. Védjegyük 130 országban mintegy 13 ezer árucikken jelzik a fenntartható termesztésből származó alapanyagot.

A Rainforest Alliance és az UTZ nagyon hasonló küldetéssel jött létre, az utóbbi azonban csak mezőgazdasági termékeket minősít, míg a Rainforest Alliance minősítési rendszere kiterjed az erdőgazdálkodásra és a turizmusra is.

A két szervezet az elmúlt évek során együttesen több mint 2 millió termelőnek tartott képzést, és több mint 43 millió hektárnyi területet vont fenntartható mezőgazdasági termelés alá.

Sok a kritika

Gyakori kritika ugyanakkor a Rainforest Alliance és az UTZ minősítéssel kapcsolatban, hogy

  • bár a minősítés miatt némiképp magasabb árra számíthatnak – így kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak.

  • A környezet védelme követelmény, de ugyanazon szerek használatát engedi, mint amit az amerikai és európai termelők is használnak, noha ennél jóval szigorúbb követelmények is léteznek (pl. ökológia termelés).

  • A munkások bérezésével kapcsolatos követelmények a nemzeti szabályozásokhoz igazodnak, noha a legtöbb országban a törvényes minimálbérek is rendkívül alacsonyak.

Az sem tett jót a Rainforest Alliance hírnevének, amikor 2015-ben a BBC olyan indiai ültetvényeken tárt föl embertelen életkörülményeket, ahol a Rainforest által minősített teát termesztenek.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Egyszerűbb lesz a felvásárlók helyzete

Az egyesüléssel az alapanyagokat felvásárló cégeknek egyszerűbbé válhat a fenntarthatóságot minősítéső folyamat, de várhatóan annak a 182 ezer kávé-, kakaó- és tea-termesztőnek is könnyebb lesz a dolga, akik eddig mindkét szervezetnél minősíttették terményüket.

Bár a megállapodás szerint a Rainforest Alliance név marad fenn, az új szervezet élére az UTZ korábbi igazgatója, Han de Groot áll majd, Nigel Sizer, a Rainforest Alliance jelenlegi vezetője programvezetőként folytatja munkáját a szervezetnél.

A Fairtrade ügyvezető igazgatója, Dario Soto-Abril örömét fejezte ki, és mindkét félnek gratulált a lépéshez hangsúlyozva, szervezetének továbbra is érdeke és célja, hogy együttműködjenek.

 

Legfőbb ideje volt

Nagyon is időszerű volt ez a lépés például a kávépiac szempontjából, ahol az elmúlt három évben óriási tőkeösszevonásoknak, cég-felvásárlásoknak lehettünk tanúi a termelői és a nagykereskedői szektorban egyaránt – mutat rá a dailycoffeenews oldalán Kraig Kraft kávéra és kakaóra szakosodott agrárökológus. A kicsiket felvásárolják a nagyok, s ennek eredménye, hogy a globális kávékereskedelem harmadát mára két cég uralja: a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Nestlé és a JAB (többek közt a Jacobs Douwe Egberts, a Zagliani és az Espresso House márkák többségi tulajdonosa). Ma kevesebb, viszont jóval nagyobb cég vásárolja fel a minősített kávét, ami azt jelenti, hogy a kevesebb vásárlóért nagyobb a konkurenciaharc a piacon.

A másik új jelenség, hogy a felvásárlók – pörkölők, importőrök, exportőrök – sorra állnak elő saját fenntarthatósági védjegyükkel, és kerülik ki ezzel a független minősítőket. Ráadásul, sorra jönnek létre a különböző érintetteket összefogó platformok, mint amilyen a Sustainable Coffee Challenge, a Global Coffee Platform vagy az IDB SAFE Platformja. Ezek mellett a termelésben és értékesítésben résztvevő feleket közvetlenebbül összefogó új kezdeményezések mellett a hagyományos minősítési formák lépéshátrányba kerültek.

A Rainforest Alliance-UTZ egyesülés válasz lehet arra a sajnálatos politikai szemléletváltásra is, amelyet az Amerikai Egyesült Államok képvisel a globális klímaváltozással és általában véve a fenntarthatósággal kapcsolatban – mutat rá Kraft. Az új giga-szervezetnek hatalmas feladata lehet abban, hogy a politika helyett a civilek és a cégek játszanak vezető szerepet a fenntartható termelés előretörésében.

Reménykedhetünk benne, hogy az új szervezet kiküszöböli elődjei korábbi hiányosságait. Az egyesülés részleteit, például, hogy mik lesznek az új minősítő rendszer követelményei, egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás