fbpx

| Kovács Gyula

Egy sokoldalú bútorjavító Gyömrőről

Kossuth László sokoldalú figura. Önkormányzati képviselő, kulturális programszervező, versenygalambász és nem mellesleg kárpitos. A régi és az új bútorokról, az „antikolásról” beszélgettünk.

Egyszer azt mondtad, hogy mostanában csak azok választják ezt a szakmát, akikkel valami baj van. Veled ez hogy volt?

A keresztapám kijelentette: „Fiam, te kárpitos leszel!” Mondtam, jó. Mindez hatvanötben történt, akkor vidéken még alig akadtak szakmabeliek, gondoltam, a kárpitos az olyasmi lehet, mint az asztalos. Pesten egy jó mesterhez kerültem, ahol gyorsan rájöttem, mennyire különbözik a két szakma. Nem volt valami sétagalopp a tanulóélet akkoriban. Tíztől hétig kellett a műhelyben lennünk, és ez gyakran azt jelentette, hogy kapálni küldtek, vagy bevásárolni. Persze azért rengeteget tanultam. A mesterem mottója az volt, hogy „a műhely a munka temploma”.

Ajánlatok a Zöld Térképről: javítóműhelyek

Kossuth László, kárpitos
2230 Gyömrő, Eskü utca 27.

Balogh László, kárpitos
2600 Vác, Huszár utca 19.
Telefon: (06 27) 316 044

Csóré Vilmos, kárpitos
2170 Aszód, Jónásfalva út 4.
Telefon: (06 28) 402 234

Vajta antik kárpitos műhely
7632 Pécs, Bogár utca 18.
Telefon: (06 72) 441 635, (06 30) 433 9395

Bútorjavítás, -átalakítás
1078 Budapest, Nefelejcs utca 25.
Telefon: (06 1) 351 6750, (06 30) 274 9602

Ott tudtam meg, hogy a kárpitos régen fehér köpenyt viselt, bonyolult, finom, minőségi munkát végzett, olykor egy egész életen át – tulajdonképpen a lakberendezésben is aktívan részt vett. Mi főként a huzattal, a szövettel, a kényelmet szolgáló béleléssel dolgozunk, nem fával. Ez régen lószőr, kóc, tengerifű vagy afrik tömését jelentette, később ezeket a hagyományos anyagokat fölváltotta a szivacs, a laticel, majd a habszivacs, legújabban pedig a testformát fölvevő és arra „emlékező” úgynevezett memory szivacs. Én magam idegenkedem a szintetikus anyagoktól. Maga a szakma azóta létezik, mióta varrni-bélelni kell valamit, és hát például egy nyeregre gondolva, ez jó ideje így van.

A holmikat látva, amelyeken dolgozol, úgy tűnik, szép foglalkozást választottál.

Ez így van. Bútorfelújítással és stílbútorok restaurálásával foglalkozom, utóbbi számomra különösen kedves szelete a mesterségnek. Itt most néhány gyönyörű, hetven-nyolcvan éves koloniálfotelt látsz. Ennyi idő alatt még akkor is elöregszenek a tömőanyagok és a zsinórok, ha sosem ültek rajtuk. Ezeket a részeket úgy kell újraépíteni, és olyan anyagokat kell használni, ahogy azt a valamikori mester megálmodta. Azon túl, hogy így megtartjuk a bútor értékét, a tisztelet és a hitelesség is ezt kívánja – ezekhez a darabokhoz általában a családoknak valami kötődésük is van.

Érdemes szemügyre venni a régi darabok arányait. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a külcsín dominált, pedig a forma alapját a kényelmet szolgáló ívek, méret, beülési mélység adta. Ezekben az ember egész délutánokat töltött el és szunyókált. Sok mai modell esetében épp fordítva áll: a furcsa formák csak látszólag testreszabottak, a lényeg maga a megjelenés. Ugyanezt tükrözik a felhasznált anyagok is.

De ha már itt tartunk, emlékezzünk meg a ”vadonatrégi” utánzatokról is, amelyeket maratókádakban koptatnak, árral lyukasztanak ki, hogy úgy tűnjön, mintha a szú ette volna meg. Akinek csak a pénz lebeg a szeme előtt, megtalálja a módját, miként lovagolja meg, hogy egyre többen választják a hagyományos, jól bevált stílusokat. Természetesen lehet tökéletes is egy most készült szép biedermeier, szecessziós vagy barokk stílusú modell. Ám amikor valakit az antikolással félrevezetnek, az elfogadhatatlan.

Zöld Térkép – Nincs rajta valami? Tedd fel! 
A www.zoldterkep.hu jelzi a fenntarthatóbb életmódhoz szükséges boltokat, szolgáltatásokat, helyeket, legyen szó akár vásárlásról (piacok, bioboltok, kerékpárszaküzletek), közösségről (közösségi házak, civilszervezetek, életmódklubok, csereberebörzék) vagy szabadidő-eltöltésről (helyi természeti és kulturális értékek, természetkímélő sportlehetőségek, barkácsszakkörök stb.).

Van a szakmának egy hétköznapibb oldala is.

Hasonlóan gyakori feladat a néhány éves-évtizedes tömeggyártott termékek javítása, amelyeket azért hoznak ide, mert olcsóbb megjavítani, mint újat venni. Nevezzük ezt szocreál vonalnak, tipikus képviselőjük a hatvan-hetvenes évek tömeggyártott bukós rekamiéja. Ami még menthető, azt mindig elvállalom. Ezeknél a bútoroknál is szeretem felhasználni az eredeti, természetes anyagokat.

Sok munkához juttat még a közületi bútorok karbantartása is. A munkámra általában öt-tíz éves garanciát adok, és reklamáció nem nagyon akad. Ezzel együtt a magamfajta kárpitos nemigen gazdagszik meg. A bútorokat mára gépek gyártják, és a cél az, hogy az elhasznált holmi helyett újat vegyenek az emberek. Mondjuk, a fénykorban is úgy volt, hogy minden kistelepülésen legfeljebb egy kárpitos jutott elég munkához.

Természetszerető embernek ismerlek. Mit sikerült ebből a gyermekeidnek átadni?

Viktória lányom csodaszép virágcsokrokat köt, Levente fiam preparátor lett. Büszkén figyelem, milyen munkák kerülnek ki a kezeik alól.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás