fbpx

| Dan Brook, E/The Environmental Magazine

Egy másik kellemetlen igazság: a hús és a globális felmelegedés

Ma mutatják be az Al Gore könyve alapján készített Kellemetlen igazság című dokumentumfilmet, amit a hazai mozik holnaptól vetítenek. Az Emagazine kommentára egy másik kellemetlen igazsággal foglalkozik: a húsevés is hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Al Gore Kellemetlen igazság c. könyvének magyar fordítója, Gadó György Pál ma este a Humusz Házban tart előadást Al Gore és a globális felmelegedés címmel.
Bővebben >>>

Al Gore filmje és könyve, a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth), sürgős üzenet a globális felmelegedés életbevágó ügyével kapcsolatban, amit mindannyiunknak meg kell szívlelnie. Ha eddig nem fogtuk volna még fel, most már tudjuk: riasztó mértékben melegítjük túl bolygónkat, ami katasztrofális következményekkel járhat. 2005 volt a valaha regisztrált legmelegebb év. Képzeljünk el egy túlmelegedett kocsit – most pedig gondoljuk el ezt egész bolygónyi méretben.

Számos szervezet – a Greenpeace-től a Union of Concerned Scientist-on át a Világbankig és a Pentagonig – egyetért abban, hogy veszélyeztetett bolygónk számára feltehetően a globális felmelegedés a legkomolyabb fenyegetés. A Pentagon jelentése például azt állítja, hogy a globális felmelegedés formájában jelentkező éghajlatváltozást „a tudományos vita szintjéről nemzetbiztonsági üggyé kell emelni” – még a terrorizmusnál is fontosabb üggyé.

A globális felmelegedés hatásai ugyanis többé nem puszta hipotézisek: a hullámok már most szigeteket mosnak el a Csendes-óceán déli részén; a partmenti városok és a mélyebben fekvő országok súlyos áradásokat élnek át; a szélsőséges időjárási jelenségek – mint amilyenek a hurrikánok is – egyre intenzívebbek; a sarki jégsapkák és a gleccserek olvadnak; más fajokkal együtt kihalás fenyegeti a jegesmedvéket; a fertőzések könnyebben terjednek; a gabonahozam egyre gyakrabban bizonyul a vártnál kevesebbnek. Szakadék szélén állunk.

A globális felmelegedés számos emberi tevékenység közös eredménye. A legjelentősebbek: az elektromos energia termelése, a személyszállító és egyéb járművek használata, a túlfogyasztás, a nemzetközi szállítás, az erdők kitermelése, a füstkibocsátás és a hadviselés (az Egyesült Államok hadereje például a világ legnagyobb olajfelhasználója és legnagyobb szennyezője).

De sokan nem tudják: a hústermelés is jelentősen növeli a globális felmelegedést. A szarvasmarha-telepek több millió tonna szén-dioxidot és metánt termelnek évente. Ez az a két legfontosabb üvegház-hatást okozó gáz, amely együttesen több, mint 90%-át teszi ki az USA üvegházigáz-kibocsátásának – így az állattartó telepeknek nagyon is jelentős a globális felmelegedéshez való hozzájárulása.

Már a UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) éghajlatváltozással foglalkozó csoportja is elismerte, hogy szoros kapcsolat van az emberi étrend és az állatállomány metánkibocsátása között. A Világ állapotának 2004-es kiadása szerint pedig „az állatállomány bocsátja ki a világ évi metántermelésének 16%-át.” „Azok az állatok, amelyeket elfogyasztunk, az emberi tevékenységnek tulajdonítható széndioxid-mennyiség 21%-át bocsátják ki” – írta a Physics World 2005. júliusi száma. Nem kell különösebben bizonygatni: a húsevés közvetlenül kapcsolódik a hústermelés – környezeti szempontból felelőtlen – gazdasági ágazatához, s ezáltal a globális felmelegedés rémisztő fenyegetéséhez.

Ráadásul az esőerdőket is rendkívül gyors tempóban irtják, hogy helyükön szarvasmarhát legeltessenek, s hogy az állatok táplálásához szóját termeljenek. Az esőerdők a biodiverzitás szempontjából hihetetlenül gazdag területek: a földi fajok 90%-a itt él. Tarvágásuk és kitermelésük nem csak hogy még több üvegházgázt termel, de csökkenti is a fák áldásos tevékenységének eredményét. Az esőerdőket azért nevezték el a föld „tüdejének”, mert elnyelik a szén-dioxidot, ugyanakkor kibocsátják az élet számára nélkülözhetetlen oxigént. „Dióhéjban összefoglalva – fogalmaz a Nemzetközi Erdészet-kutatási Központ – a szarvasmarha-tartók darált húst csinálnak Brazília Amazonas-menti esőerdőiből.”

Gidon Eschel és Pamela Martin, a Chicagói Egyetem geofizikusai arra a megállapításra jutottak, hogy az étkezési szokások megváltoztatása, az áttérés a hagyományos étrendről a vegetáriánus étrendre többet ér a globális felmelegedéssel szembeni harcban, mintha benzinzabáló városi terepjárónkat (SUV) üzemanyag-takarékos hibrid autóra cserélnénk. Persze mindkettőt megtehetjük – sőt, ennél még sokkal többet is!

A szerzőpáros szerint környezeti szempontból a húsevés olyan, mintha egy hatalmas városi terepjáróval közlekednénk; vegetáriánus módon étkezni olyan, mintha egy közepes nagyságú autót vezetnénk; vegán módon pedig (vagyis tej és tojás nélkül) étkezni olyan, mintha kerékpároznánk vagy gyalogolnánk. A váltás a terepjárókról és a hozzájuk hasonló étrendekről a sokkal energia-hatékonyabb alternatívákra kulcsfontosságú a felmelegedés elleni küzdelemben.

A vegetáriánusok nem csak egyféleképpen segítik hűvösen tartani bolygónkat. Paul McCartney szerint: „Ha valaki meg akarja menteni a bolygót, csak annyit kell tennie, hogy abbahagyja a húsevést. Ez a legeslegfontosabb dolog, amit te magad is megtehetsz.” Ugyanerre jutott korábban már az E Magazine is egyik vezércikkében: „Szóval környezetvédő vagy. Akkor miért eszel még mindig húst?”

A World Watch 2004 júliusi-augusztusi számának szerkesztői azt a következtetést vonták le, hogy „az emberek állati hús iránti étvágya olyan hajtóerő, ami gyakorlatilag az emberiség jövőjét fenyegető környezeti ártalmak minden főbb fajtája mögött megtalálható: így az erdőirtás, a talajerózió, az édesvízkészlet és a a biodiverzitás csökkenése, a levegő- és vízszennyezés, az éghajlatváltozás, a társadalmi igazságtalanság, a közösségek destabilizálódása és a betegségek terjedése mögött is”. Lee Hall, a Friends of Animals jogi vezetője tömörebben fogalmaz: „Tulajdonképpen minden nagy környezeti probléma mögött a tej és a hús áll”.

A globális felmelegedés ellen az állam és vállalatok szintjén, de a személyes szinten is tenni kell. A klímaváltozás ellen késsel-villával is harcolhatunk. Mahatma Gandhi maradandó és erőteljes szavaival – „Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél”.

A globális felmelegedés, mint azt Al Gore oly hatásosan bemutatja, „kellemetlen egy igazság.” Az a tény pedig, hogy a hústermelés is jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez, egy másik kellemetlen igazság. Most már tudjuk.

 

Az E/The Environmental Magazine eredeti cikkének szerkesztett változata. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Németh Csaba.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás