fbpx

| Tudatos Vásárló

Egy kiló hekk két kiló szennyezés árán?

Mi minden történhet egy fagyasztott hallal egy tizenötezer kilométeres utazás alatt? Egy kiló hekk két kiló szennyezés árán? Távolság és szennyezés. Két jó ok arra, hogy inkább a hazai édesvízi halakat keressük: legyen inkább harcsa, keszeg, csuka, amur vagy egy kis ponty.

Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági gyorsvészjelző rendszerében, a RASFF-ban gyakran szerepelnek a halak és halakból készült termékek. 2010-ben 452 alkalommal adtak ki riasztást. A riasztások negyede azonnali piaci intézkedést, például termékvisszahívást vagy lefoglalást igényelt, az esetek negyven százalékában pedig kitiltották az EU-ból a terméket.

A leggyakoribb panaszok közé a megengedettnél nagyobb nehézfémszennyezés tartozott (17%), valamint az élősködők jelenléte a halhúsban (18%), a rossz higiéniai állapot és a fagyasztás kiengedése (összesen 14%). A problémás termékek több mint fele fagyasztott áru volt.

A kifogásolt áruk legtöbbje

  • Spanyolországból (71),
  • Vietnamból (41),
  • Marokkóból (28),
  • Franciaországból (25),
  • Lengyelországból (24)
  • Kínából (22) származott.

 

Az egy kilogrammnyi halra jutó környezetterhelés és utazási távolság a tányérunkig:

Kattints a képre a nagyobb méret letöltéséhez!

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában.

 

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás