fbpx

| Tudatos Vásárló, Vincze Barbara

Egy csokor rózsát vagy vegyi bombát ajándékba

A világszerte eladott vágott virág jelentős részét a fejlődő országokban termesztik. E régiókban a virág- és növénytermesztés egyre fontosabb szerepet tölt be, mivel erősen nélkülözött devizát hoz az országba és munkavállalók ezreinek kínál munkalehetőséget. Ezzel párhuzamosan nő a Fairtrade virágpiac is. 

Kelet-Afrikában és Latin-Amerikában, az Egyenlítő közelében lévő területeken a körülmények ideálisak a virágtermesztéshez. A virágoknak ugyanis legalább tízórás napfényre és állandó páratartalomra van szükségük.

A vágott virágok világpiaca 2000-ben körülbelül hét milliárd dollárra rúgott. A vágott virág legnagyobb exportőre 2011-ben Hollandia volt, utána következett Kolumbia, Izrael, Ecuador, Kenya és Spanyolország. Németország a világ legnagyobb vágott virág importőre – a Hollandiában termelt növények közel egyharmada Németországban landol.

A növekvő piac mellett nő a kiszolgáltatottság is. Az afrikai és latin-amerikai munkavállalók gyakran nincsenek tisztában a jogaikkal. Tovább rontja a helyzetet, hogy a virág- és növénykertészetek dolgozóinak bérezése alacsony, munkahelyi biztonságuk pedig kiszámíthatatlan.

Ekkor jön be a képbe a Fairtrade minősítés. A méltányos kereskedelemből származó virág választásával a vásárló ugyanis egyebek mellett a virág- és növényfarmokon dolgozó emberek élet- és munkakörülményeinek javításáért tesz, és a környezetvédelem iránt is elköteleződik.

Több mint ötvenezer afrikai virágtermelő

Mert mit garantál a kis kör alakú minősítés a virágcsokron? Elsősorban azt, hogy a növényeket átlátható és szigorú szociális és ökológiai szabályozás mellett termesztik. Ebbe egy sor dolog beletartozik a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásoktól kezdve a tisztességes munkakörülményeken át a méltányos fizetésekig. Lássuk, hogy néz ki ez a gyakorlatban.

A Fairtrade vágott virágok többsége Kelet-Afrikából származik; egész pontosan Kenyából, Etiópiából, Tanzániából, Zimbabwéből és Ugandából. Ecuador, El Salvador, Sri Lanka és Costa Rica szintén rendelkezik Fairtrade virágültetvényekkel.

A bő félszáz minősített Fairtrade ültetvényből csak Afrikában található 42, ami elég sokatmondó tény. Afrika amúgy is a globális virágkereskedelem egyik legjelentősebb központja, 2014-ben nyolc országban 48.500 ember dolgozott Fairtrade virággazdaságokban a Fairtrade Monitoring and Impact Report jelentése szerint – többségük Kenyában és Etiópiában.

2013-2014-ben világszerte összesen 640 millió szár Fair Trade minősítésű virágot adtak el, a munkások 5,6 millió eurót kaptak Fairtrade prémiumként.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 15 éve a világpiacon

2001 óta lehet kapni Fairtrade minősítéssel ellátott virágot; ők az első nem élelmiszer jellegű méltányos kereskedelemből származó termék (azóta már például textilek és játékok is megkaphatják a minősítést).

A minősített virágok és növények száma évről-évre nő, ami azt jelzi, hogy a világ – elsősorban Európa – nyitott a méltányos kereskedelemre, habár Magyarország kissé kilóg ebből a sorból, ahogy erről egy korábbi cikkünkben beszámoltunk. A leggyakoribb minősített virág a rózsa, a szegfű, az alstroméria vagy más néven inkaliliom és a virágcsokrokban felhasznált zöld díszítőelemek.

Pár kivételtől eltekintve a virág nem alkalmas emberi fogyasztásra, ezért a Fairtrade minősítés elsősorban a virág- és növénytermesztők számára jár előnyökkel. A minősített ültetvényeken hivatalosan szerződtetett munkásokat alkalmaznak, ami amúgy igen ritka.

Az itt dolgozók felvilágosultabbnak számítanak egyéni és kollektív jogaikkal kapcsolatban is, mint a nem minősített farmok munkásai. Noha a Fairtrade szabályok előírják, hogy a munkavállalók legalább a nemzeti minimumot vagy a regionális átlagbért kapják, még nekik is gyakran szembe kell nézniük gazdasági kihívásokkal.

 

Vegyi bomba a fogyasztók kezében

Mi a minősítés további előnye? A rovarirtók használata megkerülhetetlen a virág- és növénytermesztésben, de a Fairtrade szabványok tiltják a legveszélyesebb fajtákat. A szabályozás azt is előírja, hogy az irtószereket permetező munkásokat megfelelő védőfelszereléssel kell ellátni, hogy megkapják a veszélyes anyagok használatához szükséges képzést, és, hogy rendszeres orvosi vizsgálatban részesüljenek.

Ez indokolt is: a német ÖKO-TEST laboratóriumban legutóbb 2011-ben vizsgáltak meg 22 Németországban kapható rózsacsokrot, amikben összesen 56 féle befecskendezett mérget mutattak ki. Köztük olyanokat, amelyek „valószínűleg rákkeltőként” vannak számon tartva.

Európai üvegházi vagy afrikai szabadföldi – melyik zöldebb?

A Kelet-Afrikára és Dél-Amerikára jellemző hőség és a tűző nap miatt a helyi FT-virágok természetes módon megvilágított- és fűtött fóliaházakban vagy szabadföldön nőnek, így sokkal kevesebb energia szükséges a termesztésükhöz. Beszédes adat, hogy két hektárnyi Hollandiában termesztett vágott virág áráért Kenyában hat hektárnyit lehet termeszteni.

A mérsékelt égöv országaiban, például Hollandiában mesterségesen fűtött és megvilágított üvegházakban termesztett virágok ökológiai lábnyoma általában nagyobb, mint a trópusi területeken fóliasátrakban termesztett virágoké, még a szállítással együtt is. Erről számol be Újszászi Györgyi, a Védegylet Egyesület méltányos kereskedelem szakértője. Ez pedig nem elhanyagolható tény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy egészen friss, 2017-es adat szerint az Európában eladott rózsák közel 40 százaléka Kenyából származik.

A Fairtrade mozgalom bátorítja azokat a módszereket is, melyek a lehető legkisebbre csökkentik a virágok és növények termesztéséhez felhasznált víz mennyiségét. Ez nagyon fontos, mivel például minden egyes rózsaszál hét és tizenhárom liter közti vizet igényel a szüretig – állapította meg a Water Footprint Network holland környezetvédelmi szervezet.

    

Magas prémium oktatásra, emberi jogi képzésre

A virágok és a növények az egyetlen olyan Fairtrade minősítéssel ellátott termékek, amelyeknek nincs rögzített minimál felvásárlási ára. Ezek ugyanis mindig frissen piacra kerülő áruk, nagyon rugalmas árképzéssel – az árakban a farmok és az importőrök közvetlenül állapodnak meg -, és ez megnehezíti a hosszú távra is érvényes ár megállapítását.

A megszabott ár hiányát egyenlíti ki a Fairtrade rendszerében az egyik legmagasabbnak számító prémium, amely jelenleg a nagykereskedelmi ár tíz százalékára rúg. A szövetkezetek, termelők ezt az összeget képzésre, az infrastruktúra fejlesztésére és a munkások jogainak oktatására használhatják fel. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

               Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás