• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Egészségügyi kockázatot rejthet a mediterrán utazás

2009.05.25. /
Utazás előtt többet foglalkozunk a szállással, időjárással, mint az egészségügyi kockázatokkal, holott a WHO jelentése szerint a mediterrán régióba készülőknek érdemes lenne felkészülniük a hepatitis ellen.

A magyar utazók nem tartanak eléggé a fertőzésektől, kevésbé népszerűek körükben a védőoltások, és utazás előtt nem szereznek információt az esetleges betegségek elleni védekezési módszerekről sem. Pedig Európában is egyre gyakoribbak a hepatitis járványok - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívást közölt a járványos betegség elleni védekezés fontosságáról.

Az Egészségtudatos Utazásért Program áprilisban végzett online kutatása szerint bár az útra kelők nagy része a horvát tengerparton tölti a szabadságát, kevesen látják szükségét annak, hogy egészségügyileg felkészüljenek a nyaralásra. A felmérés szerint az utazóknak csupán 10%-a kapott hepatitis elleni védőoltást, további 26 százalék pedig tervezi, hogy beoltatja magát.

Horvátországban pár napja kezdődött az élelmiszerbiztonsági kampány, amelyet a WHO európai részlege szervez a helyi szakminisztériumok együttműködésével. A kampányban az ételek és italok fertőzési kockázatával foglalkoznak.

A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka és a tengeri állatok jelentős része is hepatitis-A-val fertőzött. A horvát kampány a WHO akciótervének része, amelyet hat régióban hajtanak végre 2007 és 2012 között.

Az utazók kétharmada a mediterrán régiót egyáltalán nem tartja veszélyesnek a hepatitis fertőzés szempontjából. Ugyanakkor a WHO és az európai járványügyi figyelőrendszer adatai azt mutatják, hogy Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Olaszország, Spanyolország és Portugália e tekintetben rizikós területnek számítanak.

Magyarországon tavaly 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitis vírussal. A kombinált vakcinából hármat kell megkapni ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki. A mediterrán nyaralás előtt 4-6 héttel érdemes ellátogatni a háziorvoshoz vagy a legközelebbi oltóközpontba, és konzultálni a védőoltásokról.

Érdekes megfigyelés, hogy míg a szállással, időjárással, akciókkal és más utazási információkkal kapcsolatban az utazók 84 százaléka tájékozódik az interneten, addig az egészségügyi témák iránt csak 22 százalékuk érdeklődik.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] zsoolt  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében