fbpx

| Szilva Eszter

Edzőterem helyett: Közösségi kert a város közepén

Paradicsom, bab, hagyma, szeder, füge: mind a saját kertben termett. Mindenképpen irigylésre méltó dolog, főleg ha egy fővárosi bérház udvaráról beszélünk. 

A Diverziti Egyesület nyomán bukkantunk rá erre az utcai járókelő tekintete elől elrejtett kertre. A tizenkettedik kerületi lakóház kapuján belépve olyan érzésünk támad, mintha egy falusi portán járnánk. Igaz, jobbról társasház magasodik a rózsabokrokkal, színes virágokkal benőtt, fűszernövényektől és zöldségektől roskadozó kert fölé, és a mentőautók szirénázása is idehallatszik – mégis ez itt a nyugalom szigete a városi nyüzsgés közepén.

A kert története a lakóközösség és a város életéről mesél. Korábban jegenye- és nyárfák álltak itt, ám azokat a háború során eltüzelték. Később játszótér épült, sok volt ugyanis a fiatal, kisgyerekes család. Aztán a gyerekek kirepültek, a játszótér pedig árván maradt. Ekkor vetette fel az egyik lakó, D. Tóth Miklós, hogy osszák fel a kertet parcellákra, és mindenki művelje, gondozza a részét saját belátása szerint. Az udvart huszonegy részre osztották, a parcellák öröklődnek.

„Nem mindenki volt lelkes, de a többség örült. Főként a fiataloknak tetszett az ötlet” – emlékszik vissza D. Tóth Miklósné, Margit néni, aki csaknem fél évszázada lakik a házban, és ma is lelkesen kertészkedik. Huszonkét éves korában került Budapestre, otthonról hozta a növények, virágok szeretetét. Nemcsak a lenti kertet szépítgeti, a gangot is példásan gondozott muskátlik, petúniák, kukacvirágok díszítik. Margit néniék konyhakertjében többek között paradicsom, zöldbab, hagyma, fokhagyma, tök, cukkini is terem. A kertben két óriási fügefa is áll: a mediterrán növény alapvetően jól érzi magát a tizenkettedik kerületben.

Margit néni szakszerűen műveli a kertet: a megérett fokhagyma helyére másodvetésként például babot ültetett. Gyönyörű a paradicsom is. A szüret és a befőzés sok munkát ígér, az unokák viszont nagyon örülnek a nagymama házi paradicsomlevének. A szedret sem kell méregdrágán az üzletben vagy a piacon megvenni. „Voltak gyümölcsfák is, sárgabarack, cseresznye, de sajnos betegség támadta meg őket. Ez a meggyfa pedig érdekes módon magától kelt ki.”

Fűszernövény is bőven terem. A citromfűből és mentából szárítás után tea lesz, a tárkony és a zeller mehet a húslevesbe, az illatos csombor pedig például a hurkát ízesíti. Pedig nem is kell mindennap foglalkozni a „birtokkal”, és mostanában locsolni sem kellett olyan sokat. Margit néni és a férje azért naponta lejön ide sétálgatni. Bár a házban egyre kevesebb a fiatal, a kert még mindig közösségi tér, az itt lakó idősek szívesen tartózkodnak itt. A hosszan elnyúló városi farmon balra epret, málnát és különböző színekben pompázó virágokat találunk, jobbra fügefa áll, a kert végében pedig füves, árnyas rét csábít pihenésre, olvasgatásra. Az óriási fenyő egy évtizedekkel ezelőtt kiültetett karácsonyfából lett, ma már nehéz lenne feldíszíteni.

A kertben az egyik lakó éppen a fügefa körül gyomlál, a rózsákat metszi. „Mindig akad tennivaló, itt gyorsan telik az idő – mondja. – Szomorú, hogy ma egyetlen gyerek sincs a házban. Az itt lakó fiatalok csak dolgoznak, munka után elmennek edzőterembe, pedig itt is ki lehet fáradni, a kerti munka nem rossz testmozgás.” A kert gyönyörűen gondozott, az idősebb lakók szemmel láthatóan szívükön viselik a városi veteményes sorsát.

„A kertnek nincsen írott házirendje” – meséli a hat éve itt élő Éles Márta. Íratlan szabályok viszont működnek. A lakók például nem szokták leszedni egymás rózsáit, zöldségeit; ha valamit esetleg megkívánnak, szólnak egymásnak. A tizenkettedik kerületi lakóház kertjének mérete különlegesnek számít Budapesten, de ennél kisebb belső udvarokat is zöldellő konyhakertekké változtathatunk, ha követjük a D. Tóth házaspár és a lakóközösség példáját.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás