fbpx

| Tóth András

Ecetet a salátára ÉS a mosógépbe!

Az ecet a salátára való, nem a mosógépbe, mivel tönkreteheti az alkatrészeket – hirdeti egy új vízkőoldó reklám. Megkérdeztünk néhány szakembert, mit gondolnak a környezetbarát módszerként elhíresült „ecet-mosógép kapcsolatról”.

Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva tovább növelhető a hatása. Ellentétben a szintetikus anyagokkal a szennyvízbe jutva lebomlik. Nem utolsó sorban olcsóbb, mint más bolti csodaszerek.

Fenti tulajdonságai miatt sokan használják a háztartásban: vízforralóba és kávéfőzőbe öntik, vagy csempét, mosdókagylót tisztítanak vele. A mosógép vízkőtlenítésére is gyakran bevetik.

Jól teszik? Ennek próbáltunk utána járni, miután egy közismert vízlágyító termék antiecet reklámjának hatására több internetes fórumon heves vita indult meg az ecetpártiak és ellenzők között. A látszólag egyszerűnek tűnő témát, elég nagy titkolózás lengi körül, akárha atomtitokról lenne szó. Átfogó, összehasonlító vizsgálatokra nem sikerült rábukkani, az általunk megkeresett szakemberek csak név nélkül voltak hajlandók nyilatkozni.

A szintetikus tisztítószerek jellemzője, hogy irritálják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre. E termékekhez olykor illatosító anyagokat adagolnak, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelentenek.

Fogyasztóként érdeklődtünk három debreceni mosógép-szervizben. Mindhárom helyen bátran ajánlották az ecetet, tanácsot is adtak, hogyan érdemes felhasználni. Kis mennyiségben és ritkán.

A többi, általunk megkérdezett szakember nyilatkozata alapján is úgy tűnik ez a két legfontosabb szabály. A szervizek ajánlása szerint félévente egyszer érdemes 1 liter 10%-os ecettel 60 Celsius fokon üres mosást végezni.

Az ecetsav, más néven etánsav, szerves vegyület, amely könnyen felismerhető arról, hogy ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. A tiszta, vízmentes ecetsav (a jégecet) színtelen folyadék, amely vizet köt meg a környezetéből. A háztartásban főként vízkőoldónak használják.
Az ecetsav számos fémet megtámad, így a vasat, a magnéziumot és a cinket is. Ezekkel hidrogén fejlődése mellett fém-acetát sókat képez. Az alumínium felületén oxigénnel érintkezve vékony alumínium-oxid réteg képződik, amely ellenáll az ecetsavnak, így az ecetsav alumíniumból készült tartályokban szállítható.

A TudatosVásárló.hu-nak név nélkül nyilatkozó korrózióvédelemmel foglalkozó szakértő azt mondja, minden anyagnak lehet káros hatása. Így előfordulhat, hogy a mosógépbe kerülő ecetsav is előhoz bizonyos problémákat, de ilyenkor az ecet egyedül nem tehető felelőssé.

Íme egy példa. A mosógépbe ecetet öntenek, így szüntetik meg a vízkövet, de mivel bizonyos tömítésekre is hatással van a sav, ez olyan hibát hozhat elő, amely eddig rejtve volt, éppen a vízkőtől kialakult tömítés miatt. Kérdés, hogy az ecet a kizárólagos felelős? Ugye nem hinnénk.

A szakértő szerint is elég, ha 10%-os ecetet használunk, és nem kell túl gyakran alkalmazni, elegendő a régi típusú gépeknél havonta. Az újabb mosógépeknél még nem ajánlott a vízkőtlenítés, hiszen még nem telt el annyi idő, hogy jelentős mennyiségű vízkő rakódott volna le.

Az a felvetés pedig, hogy a dobból kikerülhet az anyag – és más részekben tesz kárt -, nem állja meg a helyét, mert akkor a víz is befolyna a motorba, vagy annak környékére. Ez pedig lehetetlen.

A TudatosVásárló.hu-nak szintén név nélkül nyilatkozó, az MTA-n dolgozó vegyészmérnök is osztja a fenti véleményt, szerinte ugyanis sem elméletileg sem gyakorlatilag nem okozhat problémát az alkatrészekben a megfelelő mennyiségű ecet használata. A szakértő kihangsúlyozta, hogy 10%-os ecettel pár havonta végzett öblítő mosás megfelel erre a célra.

A vízlágyítók reklámjaiban előszeretettel hivatkoznak arra is, hogy a termék hatékonyabbá teszi a mosást, így egységnyi ruhához kevesebb mosószer kell (mert lágy vízben jobban hat a tisztítószer).

Mivel a mosóporok többségében már eleve van vízlágyító összetevő, az egyik általunk megkérdezett szerviz szerint gyakorlatilag fölösleges további vízkőoldót használni. Egy ideig biztos nem. Az idősebb gépeknél viszont már érdemes elgondolkodni ezen. A kérdés ilyenkor az, hogy környezetbarát természetes anyagot vagy szintetikus vízkőoldót választunk-e.

 

Kép [cc] r4n

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás