fbpx

| Pat Thomas, The Ecologist

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Cola Light

A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a
sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél:
idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.

 

Összetevők: víz, szén-dioxid, színezék: karamell,
édesítőszerek: nátrium-ciklamát, aceszulfám-K és aszpartám, savanyúságot
szabályozó anyagok: nátrium-citrát, foszforsav és citromsav, aromák, koffein,
tartósítószer: nátrium-benzoát.

Az angol Diet Coke címkéjén a The Ecologist
cikke szerint az E 150d jelű ammónium-szulfitos karamell szerepel, míg a magyar
Cola Light-on csak „karamell”-t tüntettek fel.

Élelmiszerbiztonsági szakértőnk
szerint: „ha csak karamellt írnak, akkor az az E 150a kell legyen, mert az előírás szerint vagy az
E-számot vagy a nevét kell feltüntetni. Ugyanakkor nem valószínű, hogy
országonként különböző recept alapján készülne a kóla, ha meg így van, akkor
akár sumákság is lehet ez a karamell jelölés.” A táblázatban ezért hagytuk benne
az ammónium-szulfitos karamell leírását. [- a szerk.]

A Cola Light-ot, másnéven Diet Coke-ot 1982
júliusában mutatták be az Egyesült Államokban, azóta pedig világszerte a
negyedik leggyakrabban fogyasztott szénsavas üdítőitallá vált.

Amellett, hogy a világ cukorfóbiás
fogyasztóinak egyes számú választása, a Coca-Cola a leghosszabb ideje (1974
óta) vállalati partnere a FIFÁ-nak (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség). A cég
1998-ban egyedülálló, nyolc éves szponzori szerződést írt alá a FIFÁ-val, amelynek
keretében nemcsak a rangos Világbajnokságot, hanem a Női Világbajnokságot, a
Szövetségi Bajnokságot, több ifjúsági bajnokságot és az elkövetkező Word Cup
Trophy Trip-et is támogatja. Ez utóbbi a Világbajnokság Kupáját viszi turnéra a
világ több városába.

A Coca-Cola 2005-ben 2022-ig
meghosszabbította szponzori szerződését a FIFA-val. Ez a lépés a cég elnök-vezérigazgatóját
E. Neville Isdell-t arra az abszurd kijelentésre sarkallta, miszerint a Coke
ismételt elköteleződése a világ legnépszerűbb sportja iránt „új lehetőséget
kínál arra, hogy az embereket a futball segítségével közelebb hozhassuk
egymáshoz”.

Ez a vállalatot rengeteg üdítőitalos doboz
és üveg eladásában is segíti. Egy az ACNielsen piackutató cég által készített
tanulmány rávilágít arra, hogy a Coca-Cola márka világszinten vezető pozíciót
foglal el az üdítőitalok között, 15 milliárd dollár fölötti éves forgalmat valósít
meg. A Coca-Cola és a Cola Light (Diet Coke) is több mint évi 1-1 milliárd
dolláros bevételt biztosít. Öt országban – az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában,
Németországban, Kanadában és Brazíliában – többet nyakalnak az állítólagosan
egészséges, cukormentes kóla alternatívából, mint bárhol máshol a világon.

Az agresszív reklám kampányok, mint a FIFA
szponzorálás és az okos rímek, mint az „Always Coca-Cola” (nálunk „Mindig
Coca-Cola”) segítségével a Coca-Cola befészkeli magát a tudatalattinkba. De
mielőtt fogjuk magunkat, és az idei egyik kólás eseményén mosolyogva a barna
italért nyúlunk, gondoljunk át pontosan, mi is az, amit magunkba töltünk.

Bár a Cola-Light-ot sokan a sporttal és az
egészséggel kapcsolják össze, valójában idegméregként ható, potenciálisan
rákkeltő, nagy intenzitású édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), fog- és
csontromboló savak (foszforsav), DNS-károsító színezőanyagok
(ammónium-szulfitos karamell), pszichikai függőséget okozó koffein, illetve
további meg nem nevezett „ízesítőanyagok” az aggasztó elegye.

Nátrium-benzoátot is tartalmaz, amely erős
savak jelenléte mellett – ilyen például a citromsav, ami a termékben ugyancsak
megtalálható – rákkeltő benzollá (lásd alább) bomlik.

Az üdítőital-gyártók már a kilencvenes évek
óta ismerik ezt a kémiai hatást, mivel azonban a szabályozó hatóságok eddig
semmiféle kényszerítő intézkedéssel nem befolyásolták a cégeket az általuk
alkalmazott recept módosítására, annak érdekében, hogy megelőzzék a benzol keletkezését,
a cégek továbbra is folytatják a benzoátok és a savak keverését.

Ironikus, hogy a normál italokban
alkalmazott magas fruktóztartalmú szirup a fenti reakciós folyamatot
lelassítani látszik, így a benzol keletkezése leginkább a diétás italokban jelentős
probléma.

 


Összetevő


Cél


Ártalmas hatás


Aszpartám

Édesítőszer

Hő hatására valamit a tárolás során
könnyen lebomlik idegmérgező összetevőire: fenilalaninra, aspartic-savra és
metil-alkoholra. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA)
szerint az aszpartám kapcsolatba hozható: fejfájással, szédüléssel,
egyensúlyvesztéssel, hangulatingadozással, émelygéssel, memória problémákkal,
izomgyengeséggel, homályos látással, kimerültséggel, gyengeséggel, bőrkiütéssel,
ízületi és izomfájdalmakkal. A legutóbbi bizonyítékok azt mutatják, hogy a napi
üdítőital-fogyasztásnak megfelelő mennyiségű aszpartám-bevitel növeli az
egyébként ritka, limfómaként ismert agytumor kockázatát.

Aceszulfám-K

Édesítőszer

Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer
bomlásterméke az acetoacetamid, amelyről patkányoknál, nyulaknál és kutyáknál
kimutatták, hogy káros hatással vannak a pajzsmirigyre. Habár általánosságban
hozzákeverik az aszpartámhoz, hogy az keserű ízét elfedje, nem készültek
tanulmányok arra vonatkozóan, hogy ez a kombináció, valamint annak esetleges
melléktermékei mennyire biztonságosak.


Foszforsav

Savasító

A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja
a kalciumot a csontokból. Azoknak a gyerekeknek, akiknek magas a
foszforsav-bevitele, törékenyebbek a csontjaik, továbbá a csonttörések
kockázatának növekedésével kell számolniuk egész életük során. A naponta legalább
hat pohár (másfél liter) foszforsav-tartalmú üdítőitalt fogyasztó gyerekeknek
pedig ötször nagyobb esélyük van arra, hogy a vérük kálcium-szintje alacsony
lesz, mint azon társaiknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat.


Citromsav

Savasító

Tartósítószer

Önmagában veszélytelen, bár a
fogzománccal szemben kíméletlen lehet. Amennyiben azonban káliummal vagy
nátrium-benzoáttal (lásd alább) keverik, a tárolás során, különösen magas
hőmérséklet hatására, kedvezhet a rákkeltő benzol kialakulásának.

Koffein

Ízesítőszer

Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz,
letargiához illetve fejfájáshoz vezethet. A koffein függőséget okoz, és
nagyobb arányú bevitele vetélést, koraszülést, illetve gyomorfekélyt és
szívgyengeséget okozhat. Az a mennyiség, amit az üdítőitalokhoz kevernek,
valójában semmi ízhatást nem eredményez, azonban az ital rendszeres
fogyasztása koffeinfüggőséget alakíthat ki. A koffeint fogyasztó gyerekek
gyakrabban betegek, panaszkodnak fejfájásra és alvási problémákra, illetve
kerülhetnek vashiányos állapotba. 330ml kóla egy csésze kávé
koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.


Nátrium-benzoát
(E211)

Tartósítószer

Az asztmában, rhinitisben illetve
csalánkiütésben szenvedők tapasztalhatják, hogy tüneteik benzoát-fogyasztást
követően rosszabbodnak. Savas oldatokban (mint például az üdítőitalok)
megtörténhet a benzoátok rákkeltő benzollá bomlása. Felmérések szerint az
üdítőitalok a biztonságosnak tartott érték negyvenszeresét is
tartalmazhatják.


Ammónium-szulfitos karamell
(E150d)

Színezőanyag

Előállítása során cukrot, ammóniát és
szulfittartalmú vegyületeket melegítenek. A cukor esetenként génmanipulált
kukoricából származik. Az ammónia mindenfajta érintkezés esetén mérgező, így
az ammóniát felhasználó karamellizálás génkárosodáshoz, növekedéslassuláshoz,
a belek és vesék megnagyobbodásához és a B-vitamin leépítéséhez vezethet. A
színezőanyagot ez idáig nem vizsgálták annak rákkeltő és reproduktív mérgező
hatásait tekintve.

A terjedelemi korlátok nem tették lehetővé a referenciák teljes
felsorolását, azonban megjegyzendő, hogy a fenti adatokat orvosi, tudományos
és kereskedelmi folyóiratokban kiadott tanulmányokból és jelentésekből,
továbbá államilag támogatott adatbázisokból (például: US National Library of
Medicine) és a Biztonsági Adatlapból (Material Safety Data Sheet) merítettük.

 

A Diet Coke másnéven…

Amennyiben cukormentes kólát vásárolunk,
szükségszerű lehet a felhasznált összetevők gondos tanulmányozása. Az elmúlt
évek során a Cola Light előállításához különböző mesterséges édesítőszereket és
ízesítéseket (vanília, citrom, lime és cseresznye) használó recepteket kreáltak.
Az összetevők nevét illetve szövegezését a helyi jelölési szabályozások és a
fogyasztók preferenciája alapján alakították. Amit Angliában például Diet
Coke-ként isznak, az máshol Coca-Cola Zero néven ismert. 149 országból 46-ban,
ahol a Diet Coke nem kívánatos mellékértelemmel bírna, az ital Coca-Cola Light-ként
ismert.

 

Megjelent a The Ecologist 2006.
július-augusztusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csete Paula.

Képek [cc] Rafael Nogueira, Tiffany Babylon

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás