fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

Catering műanyag hulladék nélkül

Egyelőre kevés zöld catering kezdeményezést találni a magyar piacon, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy nő az igény a hulladékmentes, egészséges alapanyagokból, fenntartható módon szervírozott cateringre. A következő vállalkozásokat mi is jó szívvel ajánljuk.

ECOCATERING-Környezetbarát termékek, öko catering

Profil: komposztálható és lebomló terítékek kereskedelme, öko-szemléletű catering

Kínálat: Komposztálható búzakorpa-terítékek, biológiailag lebomló PLA-, cukornád- és kartontermékek

Zöld gyakorlatok: Műanyagmentes catering ehető terítékekkel?

Igen, mert az Ecocatering búzakorpa terítékeit meg is lehet kóstolni, de ha a tányér végül mégis megmarad (állatok is megehetik), akkor is csak 30 napig, mert a komposztálható tányér ennyi idő alatt a természetben szépen el is bomlik. A PLA termékek (poharak, evőeszközök, tartódobozok, fóliák) a kukorica emberi fogyasztásra nem alkalmas részéből készülnek — ezek ugyan nem fogyaszthatók, de 100%-ban komposztálhatók és lebomlanak, ellentétben a műanyag csomagolásokkal. A forgalmazott termékek közül minden növényi alapanyagokból készül, így készül cukornádból elviteles doboz és tányérok is. A lebomló termékek kereskedelme mellett az Ecocatering catering-szolgáltatást nyújt olyan hagyományos és speciális igényű eseményeken, melyeken a jó minőségű, válogatott alapanyagok, akár a „minden-mentes” (vegán, gluténmentes, stb.) ételek vagy a környezettudatos tálalás kapnak szerepet.

 

RexJar Food – Visszaváltható rendszerű ételtárolók

Profil: Ételrendelés egyéni, csoportos, irodai rendezvényekhez

Kínálat: Többféle menü választható személyre szabottan a gluténmentestől a vegánon át egészen a speciális diétákig, tekintettel az ételallergiákra.

Zöld gyakorlatok: Evőeszközeik és egyéb dobozaik nádcukorból készültek és lebomlóak. Az ételeket üvegben kapjuk, amelyeket a következő rendelés alkalmával elszállítanak. Kerékpáros futárt is alkalmaznak, és a jövőben szeretnék az egész ételszállítást átállítani erre. Kizárólag újrahasznosított alapanyagból készült papírszatyrokat használnak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, hosszú távú terveik között szerepel, hogy a konyha megújuló energiával üzemeljen.

„Mindig is fontos volt számomra a környezetvédelem. Otthon komposztálok és szelektíven gyűjtöm a hulladékot, illetve napkollektorokat is használok. Remélem, tehetünk valamit a környezetünkért azzal, hogy nem 500 év alatt lebomló műanyagokat használunk. Jellemzően irodaházakba szállítunk. Eleinte féltem, hogy az embereknek nyűg lesz az üvegek kezelése, de bebizonyosodott, hogy az üvegcsere nagyon jól működik, a vártnál is nagyobb a siker, csak pozitív visszajelzés érkezett eddig.” (Kozma Viktor, RexJar Food)

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Újszászi Györgyi – Bio és Fairtrade catering

Profil: Catering bio és Fairtrade alapanyagokból

Kínálat: Csak minősített magyar, bio, szezonális alapanyagot használnak. Télen nincs paradicsom, paprika, uborka, de van sok sárgarépa, csicsóka, zeller, cékla, savanyú káposzta, csíra. Teljes kiőrlésű, tönköly és rozs, lehetőleg magvas kenyérrel dolgoznak budapesti, vagy nagyon közeli pékségből (a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése érdekében). A kávé, tea fair trade minősítésű és bio, a tej is hazai, bio. Lehetőleg legalább a fél kínálat vega.

Zöld gyakorlatok: A szervírozás során nem használnak eldobható tányérokat, evőeszközöket, poharakat, a szalvétát és a fa keverő pálcikát kivéve. Csak visszaváltható üveges Magyarországon gyártott szörpöt kínálnak, vagy bag-in-box (csapos, tömlős) rostos üdítőt, amelyhez van adagoló dobozuk, így újrarendeléskor csak az 5 literes zacskót rendelik. Csapvizet kíálnak, illetve szódavizet visszaváltható szódás üvegben vagy nagy ballonban.

Az alapanyagokat saját kosárban szállítják, törekednek a nulla hulladékra, komposztálnak. Ha nem oldható meg a csomagolásmentesség, a szelektíven gyűjthetőt részesítik előnyben. A teafilter papírborítását továbbadják kreatív upcyclingra. Nem tartanak fenn gépkocsit, szükség esetén taxival közlekednek, úgy összeszervezve például a beszerzést, hogy egyetlen fuvarral meglegyen minden alapanyag.

„A megrendelőink elsősorban civil szervezetek, környezetvédelemmel, tudatos fogyasztással foglalkozó szervezetek, akik fontosnak tartják a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítását is. Az elmúlt években egyértelműen nő erre a kereslet. A helyszínen mindig készséggel elmagyarázzuk ezeket a betartott elveket. Emellett kiírjuk a termelők nevét, hogy ha ízlett a kínálat, mindenki be tudja szerezni azt, ami tetszett neki.” (Újszászi Györgyi, alapító)

 

Szatyorbolt catering

Profil: Helyi szezonális és organikus alapanyagokból készült ételek

Kínálat: A Szatyor catering szolgáltatása teljes egészében a Szatyor bolt és az egyesület zöld szellemiségét képviseli, valódi vásárlói igényből született 2014 körül. Minden a minőségi és megbízható alapanyagok körül forog, így szorosan kapcsolódik a főzéshez, gasztronómiához. Az alapanyagok nagy része a boltból származik, ami helyi, szezonális és organikus, a minőség-ellenőrzést az Egyesület végzi személyesen. A catering szolgáltatás azért is jó lehetőség számukra, mert a “fáradt”, közeli lejáratos termékeket kreatívan tudják felhasználni, ezzel is csökkentve az élelmiszer-hulladék termelést.

Zöld gyakorlatok: Szellemiségük része a hulladéktermelés csökkentése, ezért szolgáltatásainkhoz csak kerámia és üveg eszközöket használnak – ez alapelv. Ezeknek logisztikája és tisztítása erőforrás igényesebb, mint eldobható társaiké, de cserébe nem keletkezik hulladék. A menüt általában a megkeresés alapján állítják össze, hiszen minden attól függ, mi érhető éppen el a szezonban, vagy miből van készletük, ezért nincs is állandó áru kínálatunk, de persze vannak örökzöld slágerek, mint például a tojáskrémes szendvics.

A tevékenység során termelődött hulladékot szelektíven gyűjtik a magyar előírásoknak megfelelően, illetve a növényi hulladékot komposztálják egy budapesti közösségi kertben, ahol saját parcellájuk van.

„Számunkra minden zöld tevékenység, amit folytatunk egyenértékűen fontos, a zöld catering azonban remek lehetőség arra, hogy szélesebb körben is népszerűsítsük egyesületünk küldetését. Ennek kapcsán olyan emberekhez is eljutunk, akikkel amúgy nehezen tudnánk kapcsolatba kerülni, mert még nem feltétlenül érzékenyek a téma iránt, ezért számunkra ez a tevékenység kiemelkedően fontos. Úgy látjuk, nagy igény van a zöld cateringre a piacon, egyre több vállalati megkeresés érkezik szemben a korábbi évek szűkebb, zöld partneri megkereséseihez képest. Ma már stabilan rendelkezünk állandó civil/zöld és céges partnerekkel is, mert a fenntarthatóság egyre inkább természetes témává válik.” (Szatyorbolt, Judit)

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás