fbpx

| Siklósi Máté

Búzalisztek súlyát teszteltük

Évente akár tíz kiló lisztet is nyerhet vagy bukhat a család, ha a lisztgyár nem pont annyit tölt a zacskóba, amennyit ígér.

Az előre csomagolt élelmiszerek címkéjén kötelező feltüntetni az áru nettó tömegét, azaz hogy mennyi a súlyuk csomagolás nélkül. A szilárd élelmiszereknél grammban vagy kilogrammban, a folyékony termékeknél milli- vagy centiliterben és literben lehet megadni a mértéket. Ha ezt elmulasztaná a gyártó vagy a forgalmazó, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal büntetésére számíthat.

Az apró betűkkel sem lehet trükközni. Legalább 2-6 milliméteresnek kell lennie a feliratnak, attól függően, mekkora a termék eredeti súlya. A konzerv csemegeuborka, kukorica vagy vörös bab üvege vizet is tartalmaz, amit többnyire nem fogyasztunk el. Az ilyen esetekben kötelező a töltőtömeg megadása (kis „e” betűvel jelölik), amiből megtudhatjuk, pontosan mennyi uborka úszik a lében.

Ha a termék súlya kisebb, mint, amennyit ráírtak, megtévesztik és megkárosítják a fogyasztót.

Nem annyit kapott a feltüntetett árért, mint amit a címke alapján remélt. Ez minden hétköznapi fogyasztási cikkre vonatkozik a liszttől a konzervparadicsomon át a samponig és a tisztítószerekig. A fogyasztók megtévesztését tiltják a jogszabályok, és ha bizonyítható, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vagy a Gazdasági Versenyhivatal bírságolhat is. Ha igazolható kárunk származik a megtévesztésből, annak megtérítését a hatósági eljárástól függetlenül is kérhetjük a gyártótól vagy a forgalmazótól. A megtévesztés már pár grammos eltéréssel megvalósul.

 

 

Lisztteszt

Tesztünkben nyolc házi sütemény sütésére alkalmas, többségében búza finomlisztet vizsgáltunk. A hat lisztről egyértelműen kiderült, hogy Magyarországon gyártották, a Csuta és a bioliszt azonban csak a forgalmazó nevét tüntette fel a csomagoláson. Labortesztünkkel a megvásárolt lisztek valódi súlyára voltunk kíváncsiak. A liszteket sértetlen csomagolásban adtuk át a labornak, ahol hitelesített mérlegen mérték meg a tömegüket.

Legjobban a Gyermely Zrt. által gyártott Príma búzaliszttel járunk, az egykilós csomagolásban 2-3 evőkanálnyival több lisztet találtunk, mint amennyit a címke ígért. Körülbelül ugyanennyi hiányzott viszont a Cerbona Zrt. Alba lisztjéből. Ha a magyarok egy főre eső éves lisztfogyasztását vesszük alapul, ami 83 kilogramm, ennyi különbség fejenként több mint két, egy négyfős családra közel tíz kiló lisztnyi nyereséget vagy veszteséget ad ki egy évben, attól függően, hogy melyik terméket választjuk.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás