fbpx

| Markovics Vera

Bőrszépítés, immunépítés télen

A hosszú magyar tél testileg és lelkileg is nagyon megterhelő. De a hónapokon át tartó sötétre és hidegre fel lehet készíteni szervezetünket. Megmondjuk, hogyan. 

A hideg évszak beköszöntének meghatározó jelentősége van a bőrápolásban. Nem véletlen, hogy legtöbben ilyenkor keresik fel a kozmetikusokat, mert az addig bevált krémek hirtelen nem bizonyulnak megfelelőnek. Ennek több oka is van.

A bőrt egyrészt károsítja a zord időjárás és a fűtött szoba száraz levegője, de a levegő kinti és benti hőmérséklete, illetve nedvességtartalma közötti jelentős különbség is alaposan meggyötri.

A hideg, szeles időben az erek s a bőrben lévő verejték- és faggyúmirigyek kivezető csövei összeszűkülnek, a bőr sejtjeiben végbemenő anyagcsere-folyamatok sebessége lelassul, és lényegesen kevesebb úgynevezett saját védőkrém kerül a bőrfelszínre. A kinti a hideg és a szél, bent a fűtéstől száraz levegő ráadásul még vizet is elvon a bőrből. A kozmetikusoknál gyakran panaszkodnak arra a vendégek, hogy fakó, száraz érzetű a bőrük, gyakran kivörösödik, és szinte mindenre érzékenyen reagál.  

Mivel az időjárás viszontagságait csak az egészséges, megfelelően ápolt, edzett bőr viseli el károsodás nélkül, fontos, hogy időben változtassunk bőrápolási szokásainkon, és a kozmetikumokat is az évszakhoz igazítsuk.

 

Finom zsírok, ápoló olajak

Télen a szokásosnál zsírosabb nappali krémekre van szükségünk. Különösen az egyébként is érzékeny, a száraz és rozáceára hajlamos bőrűeknek kell erre figyelniük. A tapasztalatok szerint azok a készítmények hatásosak, amelyek anyagai hasonlítanak a bőrben termelődő természetes védőanyaghoz.

A lanolint, növényi zsírokat (kakaó-, mangó- vagy sheavajat), növényi olajokat (avokádó, búzacsíra, jojoba stb.) és viaszokat (karnauba-, méh- vagy rózsaviaszt) tartalmazó kozmetikumok nemcsak pótolják a hiányzó anyagokat, de a bőr vízveszteségét is képesek megakadályozni. Ha lehet, keverék formájában használjuk őket, mert a víz-olaj keverékekben magasabb a zsír aránya.

Fagypont körüli hőmérsékletnél a magas víztartalmú hidratáló gélek és krémek nemcsak hogy nem érnek semmit, de akár veszélyesek is lehetnek. Védelem céljára ezeknél még az egyszerű vazelines sportkrémek is jobbak. Jó hír viszont, hogy a nyáron használt natúr- és bioarckrémek, illetve testápolók jojobaolajjal vagy sheavajjal – vagy akár mindkettővel – feldúsítva az évszakhoz igazíthatók. A kezünk melegétől megolvadt sheavajat könnyen el tudjuk keverni a hidratáló krémmel.

A bőr víztartalma erősen lecsökkenhet, ha túl meleg vagy túl száraz levegőjű szobában alszunk. Ezért a hálószobát ne fűtsük fel 18 fok fölé, és gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról. Ha mindezek ellenére reggel száraznak éreznénk a bőrünket, tegyünk fel éjszakára magas víztartalmú natúrtestápolót.

A téli hónapokban lehetőleg ne mossuk bőrünket erélyesen szárító szappanokkal, tusfürdőkkel, és bőrradírt szintén csak indokolt esetben használjunk, és gondoskodjunk a bőr védelméről. Télen a gyerekek bőrére ugyancsak nagyon kell vigyázni. A séták előtt az arcukat be kell kenni zsíros krémmel.

A téli sportot kedvelőknek olyan védőkrémre van szükségük, amely fényvédő anyagokat tartalmaz. Hideg, szeles időben az ajkak védelméről se feledkezzünk el. Az ásványianyag-származékokat tartalmazó, pl. vazelines termékektől nemcsak szárazabbá válik az ajkak érzékeny bőre, de a nemkívánatos anyagok a szájon át könnyen a szervezetbe juthatnak, s a nyirokcsomókban lerakódva komoly betegségek kiváltói lehetnek.

 

Otthon elkészíthető tápláló pakolások télre

– tojássárgája mézzel és tejszínnel vagy növényi olajjal (például olíva);
– avokádó bármilyen növényi olajjal;
– reszelt répa leve, tehéntúró és méz;
– banán tejszínnel és mézzel.

A pakolásokat manduladarával keverhetjük pépessé.
Hagyjuk fent őket 20 percig.

Immunszépülés

Ideális esetben már az őszi hónapokban felkészülünk a télre, a szervezet ellenálló képességének megerősítésére és a bőr edzésére. Nem kell nagy és költséges dolgokra gondolnunk.

Látványosan javulhat bőrünk olyan egyszerű trükköktől, mint a hideg-meleg vizes lemosás, a rendszeresen szaunázás, a szabad levegőn való séta vagy kocogás, na és persze az évszaknak megfelelő gyümölcsökön, zöldségeken alapuló vitamindús táplálkozás és az elegendő mennyiségű alvás. 

Ez utóbbiból télen többet kívánunk, mint nyáron, s ez így van rendjén. Adjuk meg hát szervezetünknek, amire vágyik, és szánjunk több időt ilyenkor az alvásra.

Ha nem akarjuk, hogy bőrünk fakó, fáradt legyen, akkor együnk idénynövényeket, amelyek bőségesen tartalmaznak C-vitamint és egyéb értékes anyagokat. Ne higgyük, hogy erre csak nyáron van esély, a téli menü is hihetetlen változatos tud lenni: cékla, brokkoli, sütőtök, sárgarépa, lencse, bab, csicseriborsó, fekete retek, savanyú káposzta, alma, olajos magvak, hüvelyesek, citrusfélék.

A téli hidegben szervezetünk a keringésfokozó, melegítő fűszereket (gyömbér, rozmaring, chili) és a zsírosabb ételeket is igényli. Az 1-2 kilós súlygyarapodástól nem kell kétségbeesni, ennyi súlyfelvétel természetszerűen hozzátartozik a télhez. A zsírmentes vagy túl kevés zsíros anyagot tartalmazó fogyókúra nemcsak a bőrnek nem használ, de fázóssá is tehet. (Az ülő foglalkozásúak viszont feltétlenül gondoskodjanak rendszeres testedzésről, mert mozgás hiányában nagyon gyorsan felszedhetnek 5-10 kilót, amitől már egyáltalán nem könnyű megszabadulni.)

Télen az energiát, meleget adó napsugarakból jóval kevesebbet kapunk, mint amennyire szükségünk lenne. Különösen azoknak van mesterséges fénypótlásra szükségük, akik kora reggel, sötétben indulnak el otthonról, s csak este, villanylámpák fényében térnek haza.

A Bioptron lámpa, a lágylézeres kezelések és az ésszerű szoláriumozás valamennyire képesek ugyan pótolni a fényhiányt, de nem veszik fel a versenyt a szabadban eltöltött idővel. Használjunk ki minden percet, amikor süt a nap.

Télen a testünknek, lelkünknek egyaránt jólesik az illóolajos meleg fürdő. Megfázásos időszakban a kád vizébe csepegtessünk 8-10 csepp (mézben vagy tejben feloldott) fenyő illóolajat vagy keringésfokozó rozmaringot.   

A kéz és a láb védelméről se feledkezzünk meg. Napközben viseljünk kesztyűt és meleg harisnyát, este pedig tápláló zsíros krémmel masszírozzuk meg alsó és felső végtagjainkat.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

Fotó [cc]: linnybinnypix

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás