fbpx

| Tudatos Vásárló

Borsóhajtást reggelire

Tavasszal, még a zöldségszezon beindulása előtt, nehéz helyzetben van, aki hazai termesztésű zöldféléből szeretné C-vitamin szükségletét fedezni. A csíráztatás közkedvelt megoldás erre a problémára, azonban létezik egy, talán még ízletesebb vitaminforrás, amely külföldön – főleg Ázsiában – különösen népszerű: a borsóhajtás.

Íze, mint a borsóé, de felhasználás szempontjából még sokoldalúbb: krémleves, mártás, saláta, készülhet belőle, de vajas kenyérrel fogyasztva, vagy wokban sült zöldségekre dobva is kiváló eledel.

Gazdag A- és C-vitamin-, folsav- és fehérjetartalma miatt remek ellenszer a tavaszi fáradságra. Hazai piacokon nemigen találkozunk vele, úgyhogy, ha szeretnénk megkóstolni, legegyszerűbb, ha mi magunk termesztjük, ahogy azt többek között egy brit és egy magyar blogger is megtette.

Nagyon egyszerű, kezdők is nyugodtan próbálják ki! A növénykék a teraszon, balkonon, vagy a konyhában is nevelgethetők, mindössze ültetőedényt (balkonládát, cserepet, vagy faládát), termőföldet, és a vetőmagot kell beszereznünk. Utóbbit érdemes bioboltban megvenni.

Fajtától és körülményektől függően 2-4 hét alatt megnő a borsóhajtás akkorára, hogy szüretelni lehessen. Ha a legalsó levélkék fölött vágjuk le, újra megnő a hajtás. A földet ne dobjuk ki, ha már nem akarjuk folytatni a termesztést – kiváló talaj lesz más növényeknek.

 A borsóhajtás növesztésének lépései:

  1. Áztassuk be a borsószemeket 24 órára. Ez akár el is maradhat, áztatás nélkül is kihajt, de lényegesen meggyorsítja a csírázás folyamatát.
  2. 6-9 cm vastagon szórjunk földet az edénybe. Mindenképpen olyan magas falú edény válasszunk, hogy a földréteg kicsivel a pereme alatt érjen véget.
  3. Kicsit nyomkodjuk le, tömörítsük a termőföldet, majd öntözzük meg, hogy a szemek nedves talajba kerüljenek.
  4. Szórjuk meg a vetőmaggal, jó sűrűn is lehet. Nem baj, ha a szemek közel kerülnek egymáshoz, hisz úgyis hajtásnak termesztjük.
  5. Újra öntözzük meg, és tegyük meleg helyre. Melegebb környezetben gyakrabban (naponta kell öntözni), viszont hamarabb kinő, hűvösebben beéri a kétnapi öntözéssel is. Ha úgy látjuk, száraz a föld, mindenképp locsoljuk meg.
  6. Végül nincs más teendőnk, mint várni a hajtásokat! Borsóhajtás-receptek itt!

Forrás: Verticalveg.org.uk

Kép: bbc.co.uk

 

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás