fbpx

| Perényi Zsófia

Boldog malac és levendula

Az Isztriai-félszigetről tudósít a TVE: hogyan születik meg a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma egy turistaparadicsomban. 

Nincs könnyű dolga azoknak a lelkes aktivistának, akik Horvátországban azért dolgoznak, hogy minél több gazdálkodó kezdjen a közösségi mezőgazdálkodás elvei szerint termelni.

A mezőgazdálkodás már nem olyan népszerű, hiszen az Isztrián a nehéz fizikai munka helyett egyre többen a turizmusból remélik a megélhetésüket. A tengerpartokhoz közeli területeken ráadásul nehéz termelni. Így azok a fogyasztók sincsenek könnyű helyzetben, akik vegyszermentes zöldségeket vásárolnának helyi közösségeken keresztül.

A TVE Pulában működő partnerszervezetének köszönhetően olyan gazdaságokba jutottunk el, amelyeket már megcsapott a közösségi mezőgazdálkodás szele.

A Komić család gazdasága

Emir Komić családja mellett gazdaságára legbüszkébb. Vodnanjban az Isztriai-félszigetre jellemző gyógynövényeket termeszt (levendula, zsálya és rozmaring), amelyekből különleges natúrkozmetikumokat állít elő. Ezeket a krémeket és oldatokat jellemzően helyi közösségeken és termelői piacokon keresztül tudja értékesíteni.

A horvát talajhoz szokott levendulákból 20 évig nyerhető ki a gyógyhatású olaj. Emir elárulta nekünk, hogy egyik titka a különleges köves talaj, hiszen a levendulást nem kell locsolni, a gyógynövények az éjszaka során lehűlt kövek hővesztésének köszönhetően tudják felvenni a vizet.A gyógynövények virágaiból méhcsaládok gyűjtik a mézet.

Drijade gazdaság

Az Isztriai-félsziget keleti részén lévő gazdaságban két ló és néhány vietnámi malac köszöntött minket. A Drijade gazdaságban élő lovak, szamarak, malacok, kutyák, macskák, tyúkok és libák szabadon mozognak a gazdaságban, mert az őket gondozó gazdasszony hisz abban, hogy az állatok nem alárendelt lények. A gazdaság bevételét a 69 kecske tejéből előállított termékek adják.

Az állatok annyira jól érzik magunkat, hogy a sziesztázó malacot az sem zavarta, hogy elsétáltunk mellette.

A közelben lévő közösségi gazdaságok tagjai nem csak a finom kecsketej joghurtot kedvelték meg, hanem a gazdaságot is. Hétvégenként sokan jönnek ki családjukkal az állatokat simogatni, és ha kell, tesznek is a gazdaságért. Van, aki becsatlakozik a gazdaság körüli munkákba, de a kecskék istállóját is egy közös gyűjtés segítségével tudták felújítani.

Janušić gazdaság

Damir Janušić az egyik első horvát biogazda, aki belevágott a közösségi értékesítésbe. Jelenleg 15 családnak szállít hetente zöldségdobozokat, amelyben sok-sok különlegesség található, hiszen Damir elkötelezett híve annak, hogy minél többféle (és lehetőleg helyi) zöldséget termesszen.

A család terve, hogy az agroturizmus irányába is elvigyék a gazdaságot. Megmutatták nekünk az épp épülő közösségi konyhát és vendégházat is. A horvát adminisztráció ugyan megnehezíti a vállalkozás beindítását, mert nehéz építési engedélyt szerezni a gazdaság területén tervezett épületeknek, de most abban bíznak, hogy a fából készült mobilházak áthidaló megoldást jelenthetnek.

A látogatók nagy érdeklődéssel fogadták, amikor Damir megmutatta biodohány növényeit. Később kiderült, hogy a gazda nem dohányzik, a dohánylevelek viszont nagyszerű fegyvernek bizonyulnak a kártevőkkel szembeni harcban.

Fotók: Sara Meißner

     

A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás