fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Biztonsággal vásárolhatunk e-kütyüt a neten

Ma már nyugodtabban vásárolhatunk elektronikai cikkeket – digitális fényképezőgépet és hordozható zenelejátszó eszközöket – az interneten, legalábbis ez az eredménye az EU tagállamaiban 2009-ben végzett ellenőrzéseknek.

A „nagytakarítás” az EU által vezetett és a tagállamok végrehajtó hatóságai által végzett, a szabályok megszegésének visszaszorítását célzó, átfogó vizsgálat. A tagállamok egyidejűleg végzik az összehangolt ellenőrzéseket, hogy felderítsék a fogyasztóvédelmi jogsértéseket egy adott ágazatban. Ha szabálytalanságot gyanítanak, felveszik a kapcsolatot a weboldalak üzemeltetőivel, és felkérik őket, hogy szüntessék meg az észlelt problémákat.

Az elektronikai fogyasztási cikkeket értékesítő honlapok átfogó vizsgálatára 2009 májusában került sor. A nemzeti végrehajtó hatóságok elektronikai cikkeket értékesítő honlapokat ellenőriztek Európa-szerte, vizsgálva, hogy azok megfelelnek-e az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok előírásainak. Hat népszerű termékkategóriát választottak ki ellenőrzésre, többek között hordozható zenelejátszó eszközöket, digitális fényképezőgépeket, mobiltelefonokat. Ezt követően a nemzeti hatóságok kötelezték a honlapokat a szabálytalanságok kijavítására, és szükség esetén szankciókat alkalmaztak.

Az ellenőrzés eredetileg 369 honlapra terjedt ki, amelyek közül mára 310 (84 %) megfelel az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak, a 2009 májusi 163 (44 %) honlappal szemben. Az igazolt jogszabálysértések szankciói pénzbírságot és a weboldal bezárását foglalták magukban. A nemzeti hatóságok tovább folytatják a megkezdett munkát a még függőben lévő esetek lezárása érdekében.

  • tájékoztatás a fogyasztói jogokról: az ellenőrzött weboldalak 86 %-a jelenleg világos és pontos információt tüntet fel a jogszabályi előírásoknak megfelelően (pl. az áru indoklás nélkül történő visszaküldéséhez való jogról és a kötelező garancia-időszakról), a 2009. májusi 64 %-kal szemben;
  • tájékoztatás a termék teljes áráról: az ellenőrzött weboldalak 94 %-a jelenleg világos és pontos tájékoztatást nyújt a teljes árról (beleértve a szállítási költségeket és az összes egyéb extra költséget), a 2009. májusi 75 %-kal szemben;
  • a kereskedő elérhetőségi adatai: az ellenőrzött weboldalak 95 %-a jelenleg az előírtak szerint feltünteti a kereskedő adatait, azaz a nevét és e-mail címét, a 2009. májusi 82 %-kal szemben.

 

Az új nagytakarítás: a jegyértékesítő weboldalak

A legújabb nagytakarítás a kulturális és sporteseményekre jegyeket értékesítő honlapokra irányul. Az ellenőrzés 414 honlapra terjedt ki, amelyek közül 167 (40 %) felelt meg a szabályoknak, és 247 honlapot (60 %) további vizsgálatra jelöltek meg a fogyasztóvédelmi szabályok megszegésének gyanúja miatt. A nemzeti hatóságok a jelenleg zajló végrehajtási szakaszban kapcsolatba lépnek az érintett kereskedőkkel, és felkérik őket, hogy tisztázzák álláspontjukat, illetve szüntessék meg az észlelt problémákat.

A fő problémák a következők voltak:

  • Hiányzó, hiányos vagy félrevezető tájékoztatás az árral kapcsolatban (pl. rejtett adók vagy kezelési költségek): a honlapok 74 %-a esetében.
  • Tisztességtelen szerződési feltételek (pl. a jegy időben történő szállítását nem garantálták, vagy kizárták a vételár visszatérítését az esemény elmaradása esetén): a honlapok 73%-ánál.
  • Hiányzó, hiányos vagy félrevezető tájékoztatás a kereskedővel kapcsolatban (pl. annak valótlan állítása, hogy a kereskedő meghatalmazott képviselő): a honlapok 48%-a esetében.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] frerike shanes2

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás