fbpx

| Tudatos Vásárló

Bizonytalan hatásúak a gyermekeknek szánt testápolási készítmények

Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) felmérése szerint egy átlagos amerikai gyerek naponta 61-féle kozmetikai adalékanyaggal találkozik, melyek közül 27 ártalmas lehet az egészségére.

A vizsgálat során 1700 gyermekeknek szánt termék adalékanyagait vizsgálták, melyek 77 százalékának nem vizsgálták a gyermekekre gyakorolt esetleges egészségügyi hatását. A felmérés megállapításai szerint a gyermekek háromnegyede heti rendszerességgel van kitéve a testápoló készítmények használatából fakadóan allergén, idegmérgező, vagy a hormonrendszert károsító hatású anyagoknak.

Számos termék annak ellenére, hogy természetesnek vagy gyengédnek volt titulálva, allergén, szem- és bőrirritáló hatású összetevőket tartalmazott.

A vizsgálatok szerint az újszülöttek vannak a legnagyobb biztonságban, hiszen őket csak 18 adalékanyag veszélyezteti, míg a kisiskolások átlagosan már 30 bizonytalan hatású összetevővel találkoznak.

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek a felnőtteknél érzékenyebbek a káros adalékanyagok hatásaira, mivel bőrük vékonyabb, és azon keresztül a különféle vegyi anyagok könnyebben a testükbe jutnak. Féléves korukig az agy védőrendszere (vér-agy gát) sem fejlődik ki még rendesen, és ebben a korban az anyagcseréjük is intenzívebb, ami miatt a levegőből is több káros anyag kerül a szervezetükbe.

A felmérés az amerikai piacon megvásárolható termékeket vizsgálta a helyi fogyasztói szokások alapján, de azok megállapításainak nagyobb része feltehetően hazánkban is megállja a helyét.

A felmérést végző civil szervezet útmutatót készített a gyermekük egészségéért aggódok számára, amely elérhető az EWG honlapján.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2007. decemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás