fbpx

| Andacs Noémi

Birkabogyó és papír – társadalmi vállalkozás kreatívoknak

A pénznek nincs szaga – talán ez lehetne az egyik mottója annak a walesi társadalmi vállalkozásnak, amelyik birkaürülékből készít papírt. Habár nem éppen szokványos környezetbarát termék, de úgy tűnik a vállalkozás sikeres, amíg van elég birka és birkabogyó…

A Sheep Poo Paper néven futó vállalkozást két fiatal alapította több mint 7 éve, nem kevés környezettudatos szándékkal. A honlapjuk olvasható bemutatkozó szerint „ők tényleg szeretik a fákat”.

Az ötlet a cég egyik alapítója, Lez Paylor thaiföldi utazása során született, ahol elefántürülékből készül papír kézi módszerrel. Tekintve, hogy a birka Wales jelképes állata, és birkabogyóból bőven elég van, egy kis kreativitással sikerült helyi viszonyokra adaptálni az ötletet.

 

Mivel a birkák csak részben tudják megemészteni az elfogyasztott füvet, a rostanyag mintegy 50%-a távozik az ürülékkel. A legelőről összegyűjtött ürüléket fertőtlenítés és főzés után papír- és textilhulladékkal keverik, majd préselik. Mivel minden kézi munkával zajlik, a folyamat emberigényes, viszont szinte alig keletkezik hulladék a gyártás során. A birkaürülék kezelése során keletkező folyadékot ugyanis trágyaléként értékesítik környékbeli gazdáknak.

A cég 2006-ban társadalmi vállalkozásként Millennium Díjat nyert. A papírból többek között csomagolópapír valamint képeslapok készülnek. Termékeiket elsősorban a walesi turistalátványosságok mellett lévő szuvenír boltokban valamint online értékesítik.

 

A cikk a Grundtvig „Egész életen át tartó tanulás” program keretében valósult meg.

Kép: bbc

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás