fbpx

| Tudatos Vásárló

A biotermelés a megoldás a globális élelmiszerhiányra?

Egy új tanulmány szerint a biogazdaságok akár a föld teljes lakosságát képesek lennének ellátni elegendő mennyiségű élelmiszerrel. 

Az ipari mezőgazdaság hívei többnyire azzal érvelnek, hogy egyedüli az ipari mezőgazdaság képes azt a hozamot nyújtani, mely képes lenne 2050-re a föld 9 milliárdos lakosságát ellátni. Az amerikai Washingtoni Állami Egyetem – Növény és Talajtani részlegének (Washington State University- Department of Crop and Soil Sciences) kutatói nemrég megjelent tanulmányukban ezt cáfolják. 

A kutatók 40 évre visszamenőleg vizsgálták a szakirodalmat és összehasonlították a bio és konvencionális mezőgazdaságot 4 fő szempont alapján: termelékenység, környezeti hatások, gazdasági életképesség és társadalmi jólét. Az alábbi angol nyelvű ábrán ez az összehasonlítás látható. A jobb oldali diagrammon, a biogazdaságok esetében, ezek jobban egyensúlyban vannak. (Narancsságra- termelékenység, kék- környezeti hatások, piros- gazdasági életképesség, zöld- társadalmi hatások)

 

 

A termelékenység kérdése

A bio és ipari mezőgazdaságok hozamának összehasonlítása során a biogazdaságok hozama valóban alacsonyabbnak bizonyult. A különbség termésfélénként eltérő, de átlagosan 8 és 25% közötti. Azonban ez polikultúrák és kifinomultabb vetésforgók alkalmazása mellett 8-9%-ra csökkenthető.  

A kutatók szerint a biogazdaságok sokkal jobban ellenállnak a súlyos szárazságnak és aszálynak, mint a konvencionális mezőgazdasági területek. Ez fontos szempont, hiszen a globális felmelegedés miatt egyre többször fordul elő extrém szárazság. A vizsgálatok szerint a biogazdaságok terméshozama sokkal kiszámíthatóbb szárazság idején is, mert esetükben egészségesebb a talajszerkezete és az jobban megtartja a nedvességet.

 

Környezeti hatások

Az ipari mezőgazdaságban használt növény védőszerek nitrátokkal és foszfátokkal szennyezik a vizeket, növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását és a megművelt területek biodiverzitását is csökkentik és emellett számos krónikus megbetegedés kialakulásához is hozzájárulnak.  A kutatás során vizsgált 15 tanulmányból 12 azt is megerősítette, hogy a konvencionális módszerekkel termelt élelmiszerek tápanyagtartalma alacsonyabb, mint a bio módszerekkel előállított élelmiszereké.

 

Gazdasági életképesség

A konvencionális mezőgazdasági módszerekkel gazdálkodók több élelmiszert termelnek, de a biotermékek ára a kutatás szerint átlagosan 32%-kal magasabb. Így összességében a két mezőgazdasági módszer közel azonos profitot termel.

 

Társadalmi hatások

A kutatás az is megállapította, hogy a biogazdaságok jobb társadalmi hatásokkal bírnak. Több munkahelyet teremtenek, dolgozóiknak jobb az egészsége és táplálkozási szokásai.  A biogazdaságok elősegítik a termelők és fogyasztók közvetlenebb kapcsolatát és kedvezőbb életfeltételeket biztosítanak az állatoknak is.

 

Forrás: Euroactiv

Ábra: ucsusa.org

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás