fbpx

| Diospatonyi Ildikó

A bionövényekben több a vitamin és az ásványianyag

Ha már többet fizetünk a bio zöldségekért és gyümölcsökért, jó lenne tudni, tényleg jobban járunk-e velük. A viták ellenére biztosnak tűnik, több ásványi anyaghoz és vitaminhoz jutunk, ha biót eszünk.

Fajtától, érettségi állapottól, évjárattól, talajviszonyoktól, a szüretelés időpontjától és sok minden mástól függ, hogy a zöldségek és a gyümölcsök mennyire értékesek szervezetünknek. A szakzsargon szerint eltérő „beltartalmi tulajdonságokkal” rendelkeznek. Kérdés, hogy a beltartalmat tekintve hogy állnak a bionövények a versenyben. A biohívők szerint az ökológiai gazdálkodásban a növény fejlődése a megfelelő ideig tart, ami előnyös a tápanyagok beépülése szempontjából. Ezért az ökoterményekben több tápanyag van, és alacsonyabb nedvességtartalmuk miatt hosszabb ideig tárolhatók. De mit mond erről a tudomány?

2009-ben nagy vihart kavart és a biogazdák nemzetközi tiltakozását is kiváltotta a brit élelmiszer-biztonsági hatóság (Food Standards Agency) tanulmánya, amely szerint bár a biotermények jóval kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, beltartalmi értékük nem magasabb, mint a többié. Utóbbi állításukat számos eredmény cáfolja.

Ugyanabban az évben zárult például a QLIF (Quality Low Input Food) elnevezésű ötéves európai uniós kutatás, amely több országban kutakodva azt állapította meg, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termények vitamin- és antioxidáns-tartalma kedvezőbb, mint versenytársaié.

A biókban ráadásul jóval kevesebb nehézfémet és növényvédőszer-maradványt találtak. A projekt részeként a Newcastle-i Egyetem kutatói mintagazdaságukat két részre osztották. Az egyik részben hagyományos, a másikban ökológiai gazdálkodást folytattak, így lehetőségük nyílt a két termesztési módszert azonos talajtani és földrajzi adottságok között összehasonlítani. Az így termesztett biozöldségekben és -gyümölcsökben körülbelül negyven százalékkal több antioxidánst mutattak ki, illetve magasabb volt az ásványianyag- (vas, réz, cink) és C-vitamin-tartalmuk.

Az eredménynek voltak már előzményei. Egy 1993-as tanulmány a bio fejes salátáról, fejes káposztáról, sárgarépáról, spenótról megállapította, hogy magnézium-, foszfor- és vastartalma magasabb, mint a hagyományos terményeké. Többen is mértek magasabb C-vitamin-tartalmat is a bioterményekben (fejes salátában, spenótban, fejes káposztában, paradicsomban és almában). Magyar kutatások pedig a biolevek magasabb ásványianyag-tartalmáról számoltak be.

Úgy tűnik tehát, nem csak hit kérdése, hogy a bionövények fogyasztása egészségesebb. Valóban megérik a pénzüket.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 18. számában.

Kép [cc] justinknol

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás