fbpx

| Tudatos Vásárló

Biokonzultáció: szólj bele te is!

Az Európai Bizottság ösztönözni szeretné a biogazdálkodást Európában és szeretné fellendíteni a keresletet a biotermékek iránt. A témában a magyarok véleményét is várják. (tovább…)

Az Unióban vásárolt élelmiszerek két százalékának van ökológiai tanúsítványa, és 200 ezer gazdaság – az összes termelőüzem 2 százaléka – folytat biogazdálkodást. Jelenleg az élelmiszereket csak akkor lehet biotermékként forgalmazni, ha azok mezőgazdasági eredetű összetevői legalább 95 százalékban biogazdálkodásból származnak. A gazdálkodóknak ahhoz, hogy tevékenységük ökológiai termelésnek minősüljön, kerülniük vagy drasztikusan csökkenteniük kell a szintetikus vegyszerek, például a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és a gyógyászati készítmények használatát.

Azok az importált élelmiszerek, amelyeket a származási országban biotermékként forgalmaznak csak akkor minősíthetők az Unióban biotermékeknek, ha a termelő ország biogazdálkodásra vonatkozó szabályait és tanúsító szerveit az EU a saját normáival egyenértékűnek, illetve saját normáinak megfelelőnek ismeri el. Az uniós ökológiai logón a gyártóknak fel kell tüntetniük a tanúsítást végző szerv nyilvántartási számát és a bioélelmiszer előállításának utolsó láncszemét jelentő termelő, gyártó, feldolgozó vagy forgalmazó nevét is. Az uniós logó kiegészítéseképpen nemzeti tanúsítási rendszerek védjegyeit is el lehet helyezni a terméken.

A bizottság most azt tanulmányozza, miként lehetne javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a biotermékek iránti keresletet. A folyamat részeként szeretnék kikérni a polgárok véleményét arról,

  • hogyan lehetne egyszerűsíteni a szabályokat úgy, hogy ez ne menjen az előírások színvonalának rovására.
  • hogyan lehet gondoskodni arról, hogy – a szabályok által tiltott – géntechnológiával módosított szervezetek véletlenül se kerüljenek be a bio-élelmiszerláncba.
  • népszerűsíti-e az ökotermékeket a címkézés (különösen az európai logó, melyet immár minden olyan bioterméken fel kell tüntetni, amelyet az EU-ban állítottak elő).
  • kell-e aktualizálnia a Bizottságnak az ökológiai gazdálkodásról szóló 2004-es cselekvési tervét.
  • szükség van-e a csalások megelőzését szolgáló ellenőrzések szigorítására.
  • hogyan lehet orvosolni a hatályos behozatali szabályok hiányosságait.

Az online konzultáció április 10-ig tart, további információ és a kérdőív  itt  érhető el. A bizottság a beérkezett válaszok és észrevételek figyelembe vételével dönt majd arról, hogy milyen lépéseket érdemes tennie. A tervek szerint a testület az év végén terjeszti elő javaslatait a szabályozás módosításáról.

Forrás: Európai Bizottság

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás