fbpx

| Kómár Hanna

Barkácsolj szelektív kukát otthonra!

A háztartási szemetet többféle módon válogathatjuk szét, mielőtt elindulunk az utcai konténerhez. Megmutatjuk, hogy szerintünk mi a legpraktikusabb.

Készítettem egy hulladékkezelő egységet az otthoni szelektív hulladékgyűjtéshez, amit a konyhai mosogató alá építettem be. Szerintem bárki utánam tudja csinálni. A cél az volt, hogy a hulladékkezelés minél egyszerűbb és ésszerűbb legyen. Akár egy-, akár kétmedencés mosogatóval rendelkezünk, annyi hely mindig akad alatta, hogy beillesszünk egy szelektív szemetest.

De azért itt óriási szabad térre ne számítsunk, a konyhabútorok átlagos mélysége 50-54 cm, szélességük változó, nekem például csak 35 cm állt rendelkezésemre a mosogató alatt húzódó cső miatt.

 

A lakásban máshol is kialakíthatjuk a hulladékgyűjtőt, például beépíthetjük egy önálló konyhaszekrénybe. Kivitelezéskor vegyük figyelembe a lakóhelyünkhöz legközelebbi szelektív hulladékgyűjtő adottságait.

Általában műanyagot (PET-palack), papírt, fehér üveget, színes üveget, illetve fémhulladékot dobhatunk a színes konténerekbe, de van olyan is, ahová egyéb műanyag flakont, zacskót, dobozt is vihetünk. Célszerű annyi rekeszesre tervezni házi szelektívünket, ahányféle konténert találunk az utcán.

 

Hozzávalók

A szemetest gyors és könnyű elkészíteni, a hozzávalók is könnyen beszerezhetők a barkácsboltból. Lécekre (keskeny léc és derékszögű léc [lásd a képen], melyekre ezentúl vékony léc és derékszögű léc néven utalunk), becsavarható kampókra és különböző nagyságú szögekre lesz szükség.

Szög helyett elvileg pillanatragasztót is használhatunk kisebb műveletekhez, bár hosszú távon az ereje vitatott, emellett a legtöbbje ciánt tartalmaz, ezért inkább csak apróbb szögelést váltsunk ki ezzel. Alapszerszámok közül akkus csavarozóra, fúrógépre, vízmértékre, kalapácsra, kézifűrészre és ceruzára lesz szükség, és harapófogóra, ha egy rossz helyre ütött szöget szeretnénk eltávolítani.

 

A meló

Miután méretet vettünk a konyhaszekrényről (ügyelve a csövekre, csapokra, vezetékekre), vagy a konyhaszekrény mélységét figyelembe véve kimértük a hulladékgyűjtő helyét, két-két lécet vágjunk le a vékony lécből és a derékszögű lécből. Ezután egy-egy vékonyat egy-egy derékszögűvel összeszögelünk, ezek fogják alkotni a síneket. A konyhabútor oldalára fúrjuk be az egyik sínt. A másik sín egyik végét a hátsó falhoz erősítjük, az elülső végét – amely különben a levegőben lógna – egy vastagabb, rövidke léchez erősítjük hozzá a képen látható módon. A vízmértékkel állíthatjuk be, hogy a sínek a hátsó falra merőlegesek, és párhuzamosak legyenek.

A két sínen fog futni egy fakeret, ennek vegyük le a méreteit, majd a vékony lécből vágjuk ki és szögeljük össze. A kereten ezután ceruzával érdemes bejelölni, mekkora és hány darab rekeszt tervezünk. A tervezés során célszerű annak megfelelően kijelölni a rekeszméreteket, hogy egy-egy hulladéktípusból mekkora mennyiség gyűlik össze. Általában a műanyag edények, palackok termelődnek legnagyobb számban, a fémhulladék térfogata pedig a legkevesebb. (Minden hulladékra vonatkozik, hogy csak tiszta vagy megtisztított állapotában lehet szelektíven gyűjteni.)

Ha felosztottuk a rekeszeket, a vékony lécekből vágjunk rá elválasztó léceket. Ezután következik a kampók becsavarozása. A vasboltokban lehet hozzájutni a remek kis „fogasokhoz”, ezek tartják majd a ráakasztott zacskó füleit. 

A fogasok helyét jelöljük ki a léceken (minimum 4 fogas egy zacskóhoz) és fúrjuk át géppel olyan vastagságú fúrószárral, mint a fogasok vastagsága. Így könnyebb lesz a kis fogasokat becsavarni kézzel is.

A PET-palackokat és a fémet nejlonzacskóba érdemes gyűjteni, a papírt papírzacskóba, az üveget merev falú és/vagy sűrűn szövött anyagú táskába, hogy ha törne, ne okozzon sérülést, és ne szakadjon ki a szatyor.

A keretre ezt a táskát hat ponton rögzítettem a táska nagysága és a benne lévő üveg súlya miatt. Ha van még egy rekesznyi hely, akkor a színes és fehér üveget külön gyűjthetjük. Ha a rekeszek megteltek, a nejlonzacskókat – a PET és a fémhulladék után – ki lehet dobni a PET-palackos konténerbe, a papírzacskót a papírokhoz, a színes és fehér üveg pedig könnyen szétválasztható a konténerek előtti placcon.

A hulladéktól megválva nem marad más a kezünkben, mint az üveget tároló kis táska; megkönnyebbülten, emelt fővel sétálhatunk haza.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás