fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Banán-dilemma

Már Magyarországon is minden tízedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. Ha megfizetnénk a termelése valódi árát, háromszorosába kerülne, így viszont létminimum alatt élnek a termelői. 

A német Oxfam és a francia BASIC intézet 2014-es kutatása szerint a német szupermarketláncok árazási gyakorlata káros hatással van az ecuadori banántermelőkre. A tanulmány megállapítja, hogy részben az agresszív árlenyomó gyakorlatoknak köszönhető a banán kereskedelmi árának csökkenése, és ennek folyományaként pedig az ott élő mezőgazdasági kistermelők és ültetvénymunkások életminőségének romlása.

 

A koncentrált kereskedelem lenyomja az árakat

A banán esetében a felvásárló sokkal inkább befolyásolja a termék árát, mint az eladó (termelő). Érdekes tény, hogy Németországban, ahol jobban koncentrálódtak az áruházláncok, a banán bolti ára átlagosan 30%-kal kevesebb, mint Franciaországban vagy Olaszországban. 2013-ban például a német árak 1,2-1,3 euró között mozogtak kilónként, míg Olaszországban 1,9, Franciaországban 1,8 euró körül kértek egy kiló banánért. Ez akkori átlagárfolyamon számolva kb. 350-410, illetve 560 és 530 forint. A magyar árak is inkább a német színvonalat követték, 2012-2013-ban 358-400 forint körül mozgott az átlagár. A németországi sokkal alacsonyabb ár oka a német áruházláncok árazási szokásaiban keresendő – állítják a kutatást készítő szervezetek.

 

2011 márciusában a costa ricai SITAGH szakszervezet képviselői angol és francia meghívásra európai körútra érkeztek. 
A film segítségével betekintést nyerhetünk a banán és ananász ültetvényeken dolgozó nők életébe.

 

Régen minden jobb volt?

Míg korábban a nemzetközi gyümölcscégek (Dole, Chiquita) határozták meg az árakat, az ipar mostanra az “Aldi ár“-ra hagyatkozik. Korábban a nagy nemzetközi cégek (egyébként nem túl magas) nagykereskedelmi ára hagyott némi mozgásteret a pozitív társadalmi fejlődés lehetőségére. Ezzel szemben a mai agresszív felvásárlói árpolitika csak tovább rontja a banániparban tapasztalható kizsákmányolást és az emberi jogok megsértését. Minden alacsony áron elérhető banán mögött éhezők és kizsákmányoltak ezrei lehetnek, és a két jelenség között a hatás szinte ok-okozati.

 

Kevesebb bevétel, növekvő költségek

Ezen túlmenően, miközben a kiskereskedelmi és az importárak csökkentek az elmúlt években, a termelési, megélhetési és szállítási költségek jelentősen emelkedtek a termelő országokban (is). Tehát a termelőknek egyre kevesebb bevételük van, miközben növekvő költségekkel kell dolgozniuk. Ennek eredményeként az ültetvénymunkások mintegy háromnegyede létminimum alatti jövedelmet kap Ecuadorban, és több ezer mezőgazdasági kistermelő vesztette el megélhetését – állítja az Oxfam kutatása.

 

A termelőknek 86 forintot sem fizetnek, mi 400-ért vesszük

Ecuadorban mintegy 220 000 család függ a banántermeléstől. A termelők 56 százaléka kistermelő, kevesebb, mint tíz hektár földtulajdonnal. Ezeket a termelőket durván érinti az árháború. Természetesen a nyereség érdekében vágnak bele a termelésbe, de legalább az alapvető megélhetési költségeket szeretnék kitermelni. Őket védve vezetett be az ecuadori kormány a törvényesen garantált minimum árat a banánra, ami jelenleg 6,22 dollár kartondobozonként. Ez kb. 86 forintos kilónkénti árnak felel meg. A BASIC kiszámolta, hogy az ecuadori banánt 2008 óta a jogszabályi minimumár alatt értékesítik a német piacra.

 

Fair trade banán Magyarországon
Magyarországon egyelőre kevés helyen vásárolhatunk fair trade banánt, és ennek az ára 780 és 1190 forint között mozog kilónként, ami két-háromszorosa a „sima” bolti banán árának.

Az áruházláncok tagadják a felelősséget

Miután elkészült a jelentés, az Oxfam elküldte az érintett kereskedelmi láncok képviselőinek. Az áruházláncok válaszukban nem vállalták felelősséget a helyzetért. Kétféleképpen reagáltak: vagy azt állították, hogy a beszállítóik betartják a minimális árat (Rewe, Aldi Nord, Aldi Süd), vagy nem tettek közvetlen észrevételt a kifogásolt gyakorlatra (Edeka, a Metro, Lidl). A nagy importőrök, mint a Dürbeck, tagadták saját szerepüket a törvényes minimum ár elkerülésében (Ecuador).

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy mindenkinek jó legyen?

Az Oxfam szerint az európai szupermarketláncoknak garantálniuk kellene a banántermesztők és ültetvénydolgozók minimális megélhetési bérét az egész év során az általuk működtetett ellátási láncokban. Biztosítaniuk kellene, hogy legalább a törvényes minimumár kifizetésre kerüljön Ecuadorban.

Az európai és a tagországi döntéshozóknak korlátoznia kellene a szupermarketek piaci vevői erejét, megfékezve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, ami hozzájárulna a mezőgazdasági kistermelői és a munkavállalói jogok erősödéséhez az ellátási láncokban.

A fogyasztók is hozzájárulhatnak saját vásárlóerejükkel a korrekt árképzéshez. Kérhetik a szupermarketeket, hogy biztosítsák a tisztességes árakat és termelési feltételeket.

 

Forrás: Oxfam Germany

Fotó: Lírica Aragão, Flickr

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

   
 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás