fbpx

| Tudatos Vásárló, Lugosi Bea

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Bámulatos táskák az upcycling magyar képviselőitől

A mindennapok során felhalmozott tárgyak előbb utóbb elkopnak, elromlanak, vagy csak egyszerűen lecseréljük őket. Egyre több upcycling vállalkozás működik, akik új életre keltik a lyukas farmernadrágot vagy bicikligumit, a reklámmolinót és a biztonsági övet. 

Az upcycling nem más, mint egy adott tárgy „újratervezése”, avagy továbbhasznosítása. Ebben az esetben nem a szelektív gyűjtéssel kéz a kézben járó újrahasznosításról beszélünk, hanem arról, hogy az adott tárgy minimális átalakítással új funkciót kap és így válik tovább használhatóvá. Ez a fajta szemléletmód nemcsak külföldön virágzik, számos hazai vállalkozás is szép, hasznos, praktikus vagy épp egyedi terméket állít elő hulladékká vált anyagokból. Termékeik üzletekben és webáruházakban egyaránt elérhetők. Íme néhány a sok közül.

Kép: http://medencedesign.com

Medence Csoport

A Medence Csoportnál használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyádat táskák vásárlásánál, workshopoknál. Ha még nincs, legyen Neked is Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád!

A 2000-ben alakult alkotóműhely többek közt a design és a környezetvédelem területét igyekszik összekötni, és gyakorlati keretek közé terelni. Használt reklámmolinókból készítenek design táskákat és egyéb kiegészítőket, illetve kreatív újrahasznosító műhelyprogramjaikon bárki kipróbálhatja, megtapasztalhatja a molinó-táska alkotásának élményét is.

 

Norsy táskák

Szatmári Noémi családjával és barátaival indította el vállalkozását. Táskákat, pénztárcákat és egyéb kiegészítőket készítenek – a szövés technikájával – papírhulladékból, ötvözve a divat és az újrahasználat elemeit.

 

Kép: pressodesign.com

Presso Design

András és Kata testvérek, 2012-ben közösen hozták létre Presso Design elnevezésű cégüket. A két fiatal használt kávészsákok felhasználásával tervez és készít látványos és praktikus iPad tokokat, laptop táskákat, női táskákat és hasonló termékeket. A zsákokat bőrrel kombinálják, így valóban időtálló és elegáns darabokat alkotnak.

 

Ursuslupus

Ez a vállalkozás néhány éve indult; kisléptékben, kézzel előállított termékei lyukas vagy leselejtezett bicikli belsőből és gumimatracból készülnek. Mindkettő olyan hulladékféleség, mely egyébként nem gyűjthető szelektíven, így minden átalakított és használatba „visszahozott” darab a hulladékcsökkentést szolgálja. Ezekben a megfizethető design termékekben nemcsak a bringarajongók lelhetik örömüket!

Kép: felvarrom.com

Felvarrom

A céget 2008-ban alapította három fiatal. Öveket, pénztárcákat, tolltartókat, táskákat készítenek kidobásra ítélt, további felhasználásra már alkalmatlan bicikli alkatrészekből, belső és külső gumikból. A folyamatosan fejlődő budapesti vállalkozás már 5 fővel dolgozik, az általuk fel nem használt alkatrészeket újrahasznosításra adják le. 

 

Balkan Tango

A 2005 óta működő Balkan Tango első budapesti üzlete 2009-ben nyílt meg. Kerékpárbelsőkből készült, egyedi tervezésű, jó minőségű termékeik közt – egyebek közt – akad női táska, pénztárca, öv és telefontok is. Minden darab a hétköznapi használhatóságot célozza meg.

 

Old Blue

Az elkötelezett veszprémi kisvállalkozás fő célja, hogy munkájuk által a gyakorlatban is támogassák a környezetvédelem ügyét. Az elkopott, kidobásra ítélt farmer ruhák még használható részeit „mentik” meg, s alakítják át praktikus, hétköznapi termékekké. Kínálatuk meglepően színes: bevásárlószatyortól a rongyszőnyegen át a bútorkárpitig sokféle használati eszközt kínálnak a vásárlóknak. Idén nyáron inspiráló interjút készített velük a Holy Duck.

 

Kép: sharolta.com

Sharolta

A Sharolta márka létrejötte Tripolszky Sarolta nevéhez fűződik. A munkája révén a környezetvédelem területén tevékenykedő fiatal tervező 2015-ben indította el saját vállalkozását, mely feleslegessé vált használt farmerek felhasználásával – és amennyiben szükséges, új anyagok kiegészítésével – készít kényelmes, minőségi ruhadarabokat. A kollekcióban táskák és kiegészítők is megtalálhatók.

 

Reborn

Burai Péter és csapata ­használt biztonsági övekből készít táskákat, pénztárcákat, melyek egyszerre elegánsak és hétköznapi használatra alkalmasak. Az autóbontókból beszerzett és alaposan kitisztított szalagok – többnyire feketék, de néha színesek is – egymásra varrásával készülnek az alapdarabok; férfi és női modellek egyaránt.  A mágneses elemeket, melyek a táskák zárására szolgálnak, kidobott alkatrészekből szerelik ki.

 

Cimbi

A Cimbi a ReCreativity Társadalmi Vállalkozás hivatalos márkája. Ezek a termékek – táskák, szatyrok, tárcák, tolltartók és hasonlók – újrahasznosított molinóból, reklámhálókból, bicikligumi belsőből, és biztonsági övekből készülnek. Fiatalos, színes darabok, melyek 2013 óta vannak jelen a piacon.

Nyitókép: rebornbag


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás