fbpx

| Tudatos Vásárló

A bálnákat mentsék, ne a bálnavadászatot!

Az izlandi kormányt meg kell győzni, hogy ne kezdjen újra kereskedelmi célú bálnavadászatba – hív nemzetközi akcióra egy amerikai állatvédelmi szervezet.

Bálnavadászat
Az elmúlt évszázad során kétmillió óriáscetet öltek meg, köztük nem egy faj a kipusztulás szélére jutott. A vadászati módszerek széleskörű és hosszantartó szenvedést okoztak, mialatt az egyes fajok végső eltűnésével kapcsolatos egyre fokozódó aggodalom 1986-ban a kereskedelmi vadászat világméretű tilalmához vezetett. A moratórium ellenére a mai napig évente 1400 bálnát ölnek meg, s a módszerek az elmúlt száz évben alig változtak valamit. (Bővebben a Faunától >>>)

Izland 1986 óta szünetelteti a kereskedelmi célú bálnavadászatot. 2006 októberében azonban kormányzata „kísérleti jelleggel” engedélyt adott 30 minke- vagy csukabálna (Balaenoptera bonaerensis) és kilenc nagyobb testű, de nevével ellentétben jóval ritkább és veszélyeztetett közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physerus) kifogására.

“Bizonyos értelemben, ami tavaly történt, az egy kísérlet volt. Természetesen nem mondtunk le a bálnák fenntartható vadászatának jogáról. Ez az ország szuverén joga” – nyilatkozta Geir Haarde izlandi miniszterelnök a Reuters-nek.

A „kísérleti jelleg” a bálnavadászatot valójában fel nem adó és a tudományos kutatásra való hivatkozással tovább folytató Japán mintájának másolása mellett nyíltan egyfajta óvatos, bár nyílt tapogatódzást is jelent. Izland arra kíváncsi, vajon eladható-e a bálnahús a nemzetközi piacon, de egyúttal arra is, milyen és mekkora nemzetközi visszhangot kelt a bálnavadászati moratóriumtól való visszatáncolásuk, s hogy esetleg – ami komoly fenyegetettséget jelent – közvetlen vagy közvetett módon milyen gazdasági kárai keletkezhetnek az országnak.

Ha Te is úgy gondolod, a bálnavadászatnak semmi keresnivalója sincs a 21. században, küldj levelet Izland Miniszterelnökének a https://community.hsus.org/campaign/Iceland_whaling_06 oldalról! Mielőtt elküldöd, másold ki a szöveget, és küldd el emailben a hozzánk legközelebbi izlandi nagykövetségre, a icedel.vienna@utn.stjr.is email címre.

 

Képek: IFAW

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás