fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Büntetést kapott az Auchan az olcsó tej miatt

Beszerzési ár alatt forgalmazta az importból származó, Tatra és Madeta márkájú tejet az Auchan, ezért  20,5 millió forintos büntetést szabtak ki az üzletláncra.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Tesco Global Zrt. ellen a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) még szeptemberben tett bejelentést beszerzési ár alatti értékesítés gyanúja miatt.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) vizsgálatot tartott és összesen 20 515 379 forintra bírságolta az Auchan Magyarország Kft.-t, mert az üzletlánc beszerzési ár alatt forgalmazott Csehországból származó 1,5%-os UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt) tejet.

A beszerzési ár alatti értékesítést az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény tiltja. A jogszabály szerint a kereskedők az élelmiszereket nem adhatják olcsóbban, mint amennyiért azokat vették.  

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egyes import termékek 115-145 forintos literenkénti árakon kerültek a pocokra, miközben a hazai UHT-tejek normális árviszonyok mellett 170-180 forintnál olcsóbban nem jelenhetnek meg a kiskereskedelemben.

Az Auchan már befizette a büntetést. A Tesco esetében a vizsgálat még tart és várhatóan december elején fejeződik be, addig az MgSzH az eljárásról nem közöl részleteket.

 

Forrás: FVM

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás