fbpx

Azzal akartunk foglalkozni, amiben hiszünk

Egy kávézó és bio élelmiszer-sziget Budapesten, a Born 2 Bio. Egy családi vallálkozás, ami személyes igényből indult: ételallergiával is változatosan táplálkozni. A történetükről, a bolt érdekességeiről és a filter kávéról a tulajdonos, Bornai Róbert mesél.

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?
 

Röviden a jövő egyetlen lehetőségét, magát az életet! Kicsit bővebben pedig azt, hogy bármennyire is elcsépelt és közhelyszámba megy az a jól ismert mondás, hogy „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!” igaz, és nem élhetünk másképpen. Véleményem szerint be kell látnunk, hogy sem a saját testünket, sem a környezetünket nem lehet, nem szabad „kizsákmányolnunk”! Ha nem tartjuk egyensúlyban magunkat és a környezetünket, annak nagyon rövid időn belül meg lesz a következménye. A tudatosság számomra a részletekben rejlik: folyamatosan azt figyelem mivel tudnék még többet tenni, hogy milyen példát mutatok a környezetemnek, mert bármennyire is hihetetlen a jó példa is lehet ragadós…

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj 3 konkrét példát!

Szelektíven gyűjtöm a szemetet, komposztálok, a házunk körüli kiskertben semmilyen vegyszert nem használok, s a mindennapi higiéniában is kerülöm a vegyi anyagokat.

 

A vállalkozás hogyan járul ehhez hozzá a működésével a hétköznapok során?

Mind a kávézó, mind a bolt kialakítása (padlófűtés, energiatakarékos izzók, zárt hűtők), mind a termékkínálat (bio, Fair Trade) hozzájárul ehhez, valamint a mindennapi működés során környezetbarát tisztítószereket, újrahasznosított papírárukat használunk. Komposztáljuk a zöld hulladékot, még a kávé zaccot is, s azt már talán mondanom sem kell, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot (még a vásárlók által itt hagyott blokkokat is!). A kiszállító és beszerző autónk gázüzemű.

Mi a kedvenc terméked ( a saját árukínálaton belül) miért?

Nagyon nehéz egyet kiemelni, ezért a boltból és a kávézóból is választok egyet-egyet.  A boltból az 50 féle minősített bio borból az egyik Szajki Rose a kedvencem, a kávézóból pedig a szifon eljárással készült nagyon üde, gyümölcsös friss kávé vesz le a lábamról. Talán mindkettő a gazdag ízvilága miatt.
 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?

Családi vállalkozás vagyunk, s egyrészt a mi családunk már elég régóta törekszik a tiszta élelmiszerek fogyasztására és az öko tisztítószerek használatára, másrészt sajnos korunk népbetegsége, a különféle allergiák minket is elértek. Szerettünk volna azzal foglalkozni, amit vallunk, amiben hiszünk, illetve szívesen átadjuk azt a tapasztalatot, amit mi már megéltünk az évek során.

A Tudatos Vásárló kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el , amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?
 

A korábban felsoroltak mellett, abban is, hogy csak és kizárólag papír táskát, illetve lebomló szatyrokat használunk, a termékeink dobozait, csomagolását újrahasznosítjuk a kiszállítások során. Igyekszünk minél több termelővel, előállítóval közvetlen kapcsolatot kialakítani a méltányos kereskedelem érdekében. Rövidesen beindítjuk a tematikus estek sorozatot, ahol szakemberek segítségével bárki ismereteket szerezhet a fenntartható életmóddal kapcsolatban. A kávézóban használt berendezéseink fokra, másodpercre, grammra pontosan állíthatók, így is csökkentve az energia felhasználást.  A kávéinkat, teáinkat Fair Trade, vagy Direct Trade rendszerben szerezzük be, valamint naponta magunk készítünk növényi „tejeket” allergiában szenvedő vendégeinknek így a csomagolás mentesség miatt, a keletkező hulladék is kevesebb.

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

A kávézónál a legfontosabb, hogy bio, Fair Trade, Direct Trade termék legyen, ez az ital kínálatnál meg is valósul, a sütikben pedig a „minden mentességre” törekszünk, hogy az ételallergiában szenvedők és a diétázók is kedvükre tudjanak választani. A boltban nagy hangsúlyt fordítunk a termékkínálatunk kialakításánál (1 800 termék) arra, hogy azok előállításánál minél kisebb legyen a környezeti terhelés, illetve, ha van lehetőség arra, akkor mindig a magyar termék mellett döntünk. Itt már nem csak bio árukat találunk meg, hanem paleo, glutén,- laktóz, GMO,- tojás,- adalékmentes, diabetikus, vegán, öko, termékeket is. Vagyis a tudatos és fenntartható életvitel minden kellékét kínáljuk.

Egy éve indult a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programunk, amivel az a célunk, hogy a tudatos vásárlókat megismertessük az etikus, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat nyújtó helyekkel. Most induló cikk sorozatunkban ezeket a vállalkozásokat szeretnénk bemutani.  Kik ők, mivel foglalkoznak és miben mások? Korábbi interjúk:  
– 
Nekedterem 

 – Szegedi Zöldségkosár
 Zöldpolc Ökoáruház

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

A boltban interaktív tanácsadás folyik, kollégáink mobiltelefonok segítségével, a gondosan válogatott internetes oldalakról azonnal válaszolnak a felmerülő kérdésekre, illetve személyes tapasztalataikat és képzéseken szerzett tudásukat is szívesen megosztják. Fejlesztés alatt áll egy tablet rendszer, amely a bolti polcokon egy kereső rendszer segítségével bővebb információkat ad a megvásárolni kívánt termékről és esetleg még receptet, felhasználási módokat is javasol. Tervezzük továbbá egy bio főzőiskola beindítását is. Ezen felül rövidesen indul szakemberek bevonásával egy tematikus estek sorozat, ahol a tudatos és fenntartható életvitel ismeretei tanulhatók meg. A kávézóban, képzett baristáink a kávé és vagy tea készítés közben informálják a vendégeinket az adott termék származásáról és a termékkel kapcsolatos érdekességekről.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás