fbpx

| Tudatos Vásárló

Aranykatica közösségi kert Kispesten

Kispesten jelenleg három közösségi kert működik. Az Aranykatica kert a szintén öko szemléletű Forrás Ház mellett nyílt meg.
 

Az első közösségi kert Kispesten három éve alakult 26 parcellával Első Kis-Pesti Kert néven.  Kispesten sok zöld mozgalom van, amelyeket szerencsére az önkormányzat is szívesen támogat. Ennek eredménye, hogy az elmúlt három év alatt még két kert – Aranykatica, Zengő – nyitotta meg kapuit és tervben van a kerület negyedik kertje is. A kispesti közösségi kerteket a Városi Kertek Egyesület az önkormányzattal közösen alapította. 

 

 

Az első közösségi kertek a háborúk után indultak, amikor az emberek próbáltak minden területet beültetni, hogy élelemhez jussanak. Ma a közösségi kertek közösségi térként is funkcionálnak. Azért is van rájuk egyre nagyobb szükség, mert egyre jobban elzárkózunk egymástól, nem nagyon van kapcsolat köztünk. Aranykatica kertben több, mint 20 család van, ami alkalmanként 60-70 embert is jelenthet, és a tagok fele idővel más közösségi eseményekbe is bekapcsolódik.

 

 

Közösségépítés, önellátás

Az élelmiszerönellátás egyre nagyobb szerepet kap, egyre fontosabb, hogy maguknak termeljék meg az emberek azokat a zöldségeket, amit megesznek. E mellett kimozdulnak, a szabad levegőn vannak és mozognak is egy kicsit a kertműveléssel. A kert értéket teremt, és egyfajta önértékelés javulás indul el, főleg az idősebb korosztály esetében. Sokan vannak, akik egyedül élnek, de itt közösségbe kerülhetnek; kapcsolatba kerülnek egymással, fiatalokkal, akiknek továbbadhatják tudásukat. Sok barátság alakul a kertben. Ha valaki nem tud gondoskodni egy ideig a parcellájáról, akkor biztos akad valaki, aki gondozza a növényeit.

 

 

A kert, a kertészkedésen kívül számos rendezvénynek adhat még teret, mint például egy piac,  recept csere nap. Van olyan közösségi kert, ahol parcellát ajánlanak fel rászorulóknak, iskoláknak, óvodáknak. Az Első Kis-Pesti kertben pedig a szomszédos iskola tart néha biológiaórát.

A kertben gyakoriak a közös programok, bográcsozások. Mindegyik közösségi kertnél van egy kifejezetten közösségi tér, ahol összegyűlhetnek a tagok. Az Aranykatica kertben raklapból készült kerti bútorok várják a pihenni vágyókat, amit egy közös bútorépítő napon együtt építettek a kerttagok. A gyerekek számára egy homokozót is létrehoztak, most pedig egy kisebb medencét terveznek kiépíteni.

 

 

„Környezettudatos életmódba lép ezáltal az ember”

Első ránézésre kicsinek tűnhet egy ilyen kert, de rengeteg zöldséget meg lehet termelni, ami elég arra, hogy minden este valamilyen vegyszermentes, friss zöldség kerüljön az asztalra otthon. A vegyszermentesség nagyon fontos, kizárólag bio levekkel permetezik a növényeket. A kert növényzetének köszönhetően pedig egészséges mikroklíma alakul ki egy-egy ilyen területen.

 

 

Ahol lehet, igyekeznek gyűjteni az esővizet, bár a panelek között nehéz megoldani, hogy csak ezzel locsoljanak. A zöld hulladékot komposztálják. A kertészkedés szemléletváltást indít el az ember életében, van aki például Ökokörben is részt vett miután kerttag lett.

 

Land share – Kertmegosztás Kispesten

Az Angliából indult mozgalom lényege, hogy ha van olyan földterület vagy kert, amit a tulajdonos nem használ, felajánlhatja olyanoknak, akik bár saját kerttel nem rendelkeznek, szívesen művelnék azt. Kispesten jelenleg két helyen működik a földmegosztás. A www.kispestikozossegekert.hu oldalon lehet jelentkezni a leendő kertészeknek és a kerttulajdonosoknak is, a szervezők igyekeznek összepárosítani az érdeklődőket.

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás