fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Arany: nem csak a Nobel-díjasoké lehet etikus

A Dél-Amerikában és Afrikában bányászott aranyhoz vér tapad, ezért egyre népszerűbbek az etikus forrásból származó ékszereket. Fairtrade, illetve fairmined aranyból készül a Nobel-békedíj, a cannes-i arany pálma, az Olimpiai Babérkoszorú. (tovább…)

A 2016-os Nobel-békedíj kettős sikert hozott Kolumbia számára. Amikor a dél-amerikai ország miniszterelnöke, Juan Manuel Santos az országában zajló fegyveres konfliktusok lezárásáért tett erőfeszítéseiért Oslóban átvette a díjat, olyan medált foghatott kezébe, amely Kolumbiában etikusan bányászott aranyból készült.

Ha esküvőd lesz, már veheted is a Fairtrade gyűrűt! 

Végre Magyarországon is lehet méltányos kereskedelemből származó karikagyűrűt venni. Egy szombathelyi és egy hévízi üzletben, illetve online közel 400 darabból választhatunk.

A Nobel-békedíj medálját készítő Norvég Pénzverde 2015 óta etikus bányászatból származó fémből készíti a díjat, hogy támogassa a kisüzemi léptékű, fenntartható és etikus bányászatot. Az éremhez használt arany egy részét 2016-ban a kolumbiai Coodmilla Szövetkezet küldte La Llanadából. Mint máshol az országban – Dél-Amerikában és Afrikában – korábban Kolumbiának ezen a részén is mindennaposak voltak a fegyveres konfliktusok, a bányászatot katonai szervezetek használták fel arra, hogy pénzeljék csapataikat, illetve tisztára mossák illegálisan szerzett pénzüket. Arról, hogy a világ számos pontján miként kötődik erőszak és kizsákmányolás a nemesfémek és egyes ásványok bányászatához, korábbi cikkünkben olvashatsz.

Tiszta arany

A háború utáni újjáépítésben a kisléptékű, felelős bányászat minta lehet az ország többi gazdasági szektora számára. A La Llanada-i kisléptékű bányákból származó arany „tisztaságát” a Fairmined nemzetközi minősítő szervezet garantálja, amely az Alliance for Responsible Mining (ARM) tagja. A Fairmined minősítés garancia arra, hogy a bányászat etikus és kíméletes mind a munkások, mind a környezet számára (sem a munkásokat sem a környezetet nem szennyezik például mérgekkel, mint a cián vagy a higany), és az arany útja a bányától a vásárlóig transzparensen nyomon követhető.

 

Aranyból is van fairtrade

A fent leírt Fairmined mellett a Fairtrade is ad minősítést bányáknak – jelenleg megközelítőleg a földön bányászott arany 1 százaléka kap ilyen minősítést.

Az aranyat az ékszeriparon kívül használják még aranyrudak formájában bankok és egyéb pénzintézetek, valamint elektronikai berendezések, mobiltelefon-akkumulátorok alapanyagaként.

 

• 2016-ban a globális aranykereslet 2%-kal, ezen belül a befektetésként vásárolt mennyiség 70%-kal nőtt.

• A Föld legnagyobb aranykitermelése Dél-Amerikában és Afrikában zajlik.

• A világon a legtöbb arany ékszert Indiában, Kínában és a Közel-Keleten vásárolják.

• 2015-től a Cannes-i filmfesztivál fődíja, az Arany Pálma is etikus aranyból készül.

• 1980 óta a svédországi Nobel-díjak érmei 18 karátos újrahasznosított aranyból készülnek.

• Az Apple 2015-ben, egyetlen év alatt egy tonna aranyat nyert vissza újrahasznosított készülékeiből.

• A zöld arany nem környezetbarát arany, hanem az arany, az ezüst és a réz ötvözete.

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás