fbpx

| dr. Kovács Ágnes

Anyatej, vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról – 5. rész: A nélkülözhetetlen és veszélyes cukor

Cukor, gyümölcslé, csoki. Mit gondol mindezekről a gyermekorvos? Az egészséges csecsemőtáplálást bemutató cikksorozatunk befejező részéből kiderül.

A cukor fontos tápanyag. A beteg, a táplálást visszautasító, lázas gyermekek kalóriaforrását lehet és kell vele biztosítani. A csecsemők és kisgyermekek nem rendelkeznek könnyen hasznosítható szénhidrát-tartalékokkal, éhezésük ezért az anyagcseréjük felborulását is eredményezheti. Ezt cukros folyadék, leginkább a gyorsan felszívódó szőlőcukor adásával megelőzhetjük. Még a hasmenéssel, hányással járó betegségek esetén sem kell, és nem is szabad a cukrot nélkülözni, az 5%-os tea vagy limonádé (1 dl-be 1 teáskanál cukor) nem fokozza a hasmenést és megelőzhetjük vele a vércukorszint leesésének riasztó tüneteit (sápadtság, verejtékezés, gyengeség, remegés). Csecsemő- és gyermekkorban soha ne használjunk mesterséges édesítőszereket!

Ugyanakkor az egészséges, jól táplálható csecsemők vagy gyerekek esetében a cukorral ízesített tea, vagy édes gyümölcslevek, üdítők rendszeres adását nem javaslom, még akkor sem, ha úgymond 100% gyümölcstartalmúak. Könnyen szokássá válhat, a gyerek gyakran csak azért fogyasztja, mert finom, és így könnyen megszokja, hogy feszültségét, unalmát, fáradtságát cumizással, teázással vezeti le. A teázás pótcselekvéssé válik, ami félelmetes analógiája az idegesség esetén azonnal cigaretta, vagy alkohol után nyúló felnőtt viselkedésének. Sajnos sok esetben a mama is „nyugtatónak” használja a cukros teát. Bármi miatt sír a csecsemő, első megoldásként mindig a tea (gyümölcslé) után nyúl, különösen éjszaka. Az ilyen csecsemők és gyerekek egyre többet teáznak, az édes folyadék elveszi étvágyukat, vagy fölösleges kalóriaként megjelenve elhízáshoz vezethet.

A cukros folyadékok állandó fogyasztásának leggyakoribb következménye a fogak romlása. Napközben a szájban természetes tisztulási folyamat zajlik, aminek köszönhetően a szájba kerülő anyagok erjedése elkerülhető. Ez természetesen csak akkor érvényes, ha az étkezési ciklusokat étkezésmentes ciklusok váltják fel. Ha napközben is állandóan cumisüveg, vagy valamilyen tápanyag van a szájban – ropi, keksz, cukros tea, csokoládé -, a nappali tisztulás sem jöhet létre. Éjszaka a száj tisztulási folyamata nem működik, így a fogak romlása szempontjából a legveszélyesebb az éjszakai édes folyadékok fogyasztása.

Ha az idősebb csecsemő vagy kisded egész napját úgy tölti el, hogy rendszeresen ott van a szájában, vagy keze ügyében a teli cumisüveg, testi, sőt szellemi fejlődése is komoly veszélyeknek van kitéve. A folyamatosan gyomorba juttatott édes folyadék elveszi az étvágyát, tápláléka ezért nem tartalmaz mindent, ami fejlődéséhez szükséges, ugyanakkor elhízhat. A cumival elfoglalt szájat a csecsemő és a kisgyerek nem használja beszédre, csak dünnyög cumija mögül, sőt kezét is elfoglalja a cumisüveg, ezért kimutathatóan kevesebbet manipulál, kevesebbet játszik.

Tehát szomjúságra, folyadékpótlásra vizet adjunk. Ha már csecsemőkortól kezdve erre szoktatjuk, a későbbiekben is természetes lesz számára. Ha gond van a csapvízzel, szénsavmentes palackos víz adható, csecsemőnek forralva, egy éves kor után forralás nélkül.

Csokoládé. Én alapvetően csokoládépárti vagyok, a gyerekek étkezésében fontosnak tartom. Ugyancsak gyorsan hasznosítható kalóriát ad, és a gyerekek fokozott szénhidrát-igényét tökéletesen kielégíti. Fontos élettani előnye az úgynevezett boldogsághormon (endomorfin) felszabadítása, ami megmagyarázza a csokoládé-függőséget. Élni és nem visszaélni kell a hatásával: étkezés után és ne helyette, mértéktartó mennyiségben és soha ne este adjuk. A csokoládé ugyanis aktivizál, a sokat, sőt „csak azt” fogyasztó gyerekek hiperaktivitása szakmai körökben jól ismert. Az esti csokoládézás a fogak romlásában is szerepet játszik. Néhány fogorvos a mogyorós csokoládé adását javasolja, mert a mogyoró rágása egyben tisztítja a fogakat, csökkenti a csokoládés lepedék kialakulását.

Vagyis mint minden, az ételek és italok, a tápanyagok sem csak feketék vagy fehérek. Ha tudjuk, hogy milyen a hatásuk, miért, mikor és milyen adagban van szüksége rá a szervezetünknek, és mi az, ami feltétlenül, vagy lehetőleg kerülendő, könnyen egészségessé tehetjük a család táplálkozását.

 

dr. Kovács Ágnes gyermekorvos, A doktor néni könyve szerzője.

 

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás