fbpx

| Tudatos Vásárló

Az antidepresszánsok megváltoztatják a halak viselkedését

A nemi hormon hatású mesterséges anyagok után az antidepresszánsok környezeti hatásai is felkeltették a kutatók figyelmét. A vád, hogy megváltoztathatják a halak viselkedését.

Egyre gyakrabban jelennek meg olyan tanulmányok, amelyek szerint a széles körben használt antidepresszánsok a fogyasztók szervezetéből a környezetbe kerülve problémákat okozhatnak. A gyógyszermaradványok például befolyásolják az ebihalak fejlődését, hosszabb távon pedig a vízi életközösség egészére hatással lehetnek.

A gyógyszerekben lévő anyagok az emberhez hasonlóan a halakban is befolyásolják a szerotonin nevű hormon működését. Ez az ingerületátvivő anyag az állatok többségében megtalálható, így a környezetbe kerülve számos élőlényre hatással lehet. A hormon jelenléte a halakban az agressziót, a zsákmányszerzési és a menekülési viselkedést is befolyásolja.

Az antidepresszánsok hatására megváltozik egyes halak viselkedése. Vizsgálatok szerint például a csíkos fűrészessügér szokásától eltérően nem kergeti el a kisebb halakat. A pontyfélék közé tartozó kistestű Pimephales promelas más fajokhoz hasonlóan ösztönösen menekül a ragadozóktól, de az antidepresszánsoknak kitett fiatal állatok nem, vagy csak késve és lassabban menekültek el a ragadozóutánzattól.

A kutatók szerint még nagyon keveset tudunk a gyógyszermaradványok környezeti hatásairól. Arról is csak feltételezések vannak, hogy mi lehet az oka annak, hogy miért nem a vizekben és az üledékben gyakrabban megtalált hatóanyagok mutathatók ki a halak agyából.

Még nem ismert, hogy hosszabb távon milyen hatása lehet a szennyvíztelepekről kikerülő nehezen lebomló (perzisztens) antidepresszánsoknak. Az ismeretek alapján ezek a vegyületek is képesek a tápláléklánc tagjaiban továbbjutni.

Az USA környezetvédelmi hivatalának (Environmental Protection Agency, EPA) munkatársai igyekeznek összegyűjteni a kérdéskörben elérhető információkat és kockázatokat, valamint a gyógyszermaradványok természetes vizekbe kerülését megelőző lehetőségeket. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) szerint a jelenlegi gyógyszermaradvány-koncentrációk az emberre nézve nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Az Environmental Working Group (EWG) környezetvédő szervezet szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megismerhessük az ökológiai hatásokat. Véleményük szerint a jelenlegi adatok alapján több hiányosság is van a szabályozásban. Megoldást jelenthet a „zöld gyógyszerek” fejlesztése, így a készítmények használata nem jelentene környezeti problémát.

A technikai fejlesztések mellett segítene a helyzeten, ha a fel nem használt gyógyszereket a vásárlók nem kidobnák, hanem leadnák a gyűjtőhelyeken. (Magyarországon a feleslegessé vált gyógyszereket a gyógyszertárakban kell leadni. Szerk) A környezetvédők egyetértenek azzal, hogy még nagyon kis mennyiségben vannak jelen a környezetben ezek a maradványok, az azonban aggodalomra adhat okot, hogy számos más szennyező vegyület is kikerül a környezetbe, ahol együtt kiszámíthatatlan hatásúak lehetnek.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2010. szeptemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] erix

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás