fbpx

| Tudatos Vásárló

Amit az A-vitaminról tudni kellene

A túlzott A-vitamin bevitel fejfájáshoz, hányingerhez, krónikus túladagolása pedig májkárosodáshoz, pikkelyes bőr kialakulásához vezethet, de még a csontsűrűség csökkenésével mutatott összefüggés sem zárható ki. Mit kell még tudni az A-vitaminról?

Az epidemiológiai vizsgálatok szerint az átlagos napi A-vitamin bevitel körülbelül 1,5-2 mg. Ez a mennyiség többnyire élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel kerül a szervezetbe.

A különböző ránctalanító krémeket többek között az A-vitamin (retinol) „bőrfiatalító” hatásával népszerűsítik, de azt kevesen tudják, hogy a kozmetikai termékekből felszívódó retinol hozzáadódik a táplálkozás során bevitt mennyiséghez.

A felnőttekre vonatkozó tolerálható felső beviteli érték 3 mg retinol ekvivalens/nap, de ez nem mindenkire egyformán vonatkozik. Az Élelmiszerek Tudományos Bizottsága (SCF) által javasolt felső beviteli érték a menopauzán átesett, fokozott csontritkulási és –törési kockázattal bíró nők számára 1,5 mg/nap.

Mivel éppen ez a korosztály a legfőbb célcsoportja a „bőrfiatalító” termékcsaládoknak, a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) azt javasolja, hogy korlátozzák az arc- és kézápolási termékek retinol-tartalmát.

Forrás: http://www.bfr.bund.de/cm/349/vitamin-a-intake-via-cosmetic-products-should-be-restricted.pdf

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás