fbpx

| Ottlakán Johanna

Amikor a szomszéd szúr ki veled – Utazás a vízóra körül

Ha egy társasházi lakó nem fizeti a saját órája utáni vízfogyasztást, akkor az a közös órán marad. A tartozást pedig a rendesen fizető lakóktól hajthatja be a szolgáltató. Mit lehet tenni?

„Nálunk épp most esett meg, hogy a háznak a vízfőórán 150 ezres tartozása lett. A csatornázási művek kiszámlázta a közös tartozás egy-egy lakóra eső részét. Mi ilyenkor a megoldás? Egyenként befizetni? Vagy a közös költségből kifizetni, és utána behajtani? Leállíthatják-e a szolgáltatást? Nem törvényellenes, hogy mindenki felelős egy ember mulasztásáért?”

Előbb vagy utóbb minden társasháznál felmerül az olvasónk által ismertetetthez hasonló probléma. A becsületesen fizető lakó felháborodása érthető, mielőtt azonban megtagadnánk a fizetést, nézzük a jogszabályi hátteret. A vonatkozó kormányrendelet (lásd lent) szerint a vízművek felé minden esetben a főmérő szerinti fogyasztást kell megfizetni. Ez még abban az esetben is így van, ha minden lakástulajdonos rendelkezik hiteles mellékmérővel, ezek ugyanis csak a ház belső elszámolását szolgálják.

A fogyasztás lakásonkénti szétosztásáról a társasház szervezeti és működési szabályzatában (SZMSZ) kell rendelkezni. Ez lehet például a tulajdoni hányad arányában (ha nincsenek a lakásokban almérők). Ez esetben a dolog egyszerű, mert a víz- és a csatornadíj is a közös költségben jelenik meg. Ez a rendszer nem igazságos, mert a fogyasztási szokások igen különbözőek, ráadásul – mivel minden a „közösből” megy – nem késztet takarékosságra. Éppen emiatt szerelnek fel a lakásokban almérőket. Ha van a lakásban ilyen, akkor a szolgáltató külön-külön szolgáltatási szerződést köt a lakástulajdonosokkal, és az általuk leolvasott saját fogyasztási adatot a közös képviselő megküldi a szolgáltatónak. Ez alapján történik a számlázás.

Kapcsolódó jogszabályok:
38/1995. (IV. 5.) kormányrendelet a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről (17.§ [3])
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

Amennyiben bármelyik lakó tartósan nem egyenlíti ki a számláját, a szolgáltató felmondja a vele kötött szerződést, és többé számlát sem küld. Mivel a nem fizető fogyasztót a szolgáltatásból technikailag nem lehet kizárni, az ő fogyasztása a társasház számlájában jelenik meg. Ennek behajtása a társasház részéről ugyanúgy történhet, mintha közös költséggel tartozna. Ennek a módjáról persze az SZMSZ-ben rendelkezni kell.

Azt jó tudni, hogy a főmérőn mért fogyasztás és az almérők összesített fogyasztása között mindig mutatkozik eltérés. Ez lehet mérési hiba vagy más, például rejtett vízszivárgás a közös vezetéken. A jól működő társasházak ezt a különbséget jó előre beszámítják. Legtöbb helyen havi egy köbméterrel számolnak, és ezt a „közös fogyasztást” a közös költségbe is betervezik. A szolgáltató becsületére legyen mondva, hogy ha a főmérőn kisebb fogyasztás mutatkozik, mint az almérők összege, akkor azt visszatéríti a társasháznak, tehát a társasház mindenképpen a főmérőn mért fogyasztást fizeti, a rendeletnek megfelelően. Az azonban a közös képviselő felelőssége, hogy a fogyasztási adatokról nyilvántartást vezessen, és ha a megszokott adatoktól eltérés mutatkozik, akkor annak utánajárjon.

A szolgáltatás kikapcsolására azonban számlatartozás miatt nincs lehetőség. A szolgáltatásból való kikapcsolás minden esetben a hivatkozott kormányrendelet előírásain alapul: eszerint a közegészségügyi minimumot még a szolgáltatás korlátozásakor is biztosítani kell. Ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet a fogyasztót a szolgáltatásból kikapcsolni, ha fejenkénti napi 50 liter vízmennyiség biztosított, és a vízvételezési hely 150 méteres körzeten belül vagy társasházaknál négyemeletnyi távolságon belül van. Ha a szolgáltató ezt megszegi, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál lehet panaszt tenni a kikapcsolás szabályainak megsértése miatt.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás