• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Alternatív módszerek a fényvédelemre

2011.08.05. /

Napozni kell, de okosan. A naptej mindig egy többelemű és minél természetesebb védelem egyik eleme legyen. Mit tegyünk még azon túl, hogy magunkra kenjük a napkrémet?

A napvédelem napkrémen túli fő eszközei:

  • a déli órákban kerülendő a napozás,
  • könnyű, sűrű szövésű, pamut és lenvászon ruhák,
  • széles karimájú kalapok, illetve
  • természetes antioxidánsokban gazdag étrend.

Mint arról naptej terméktesztünkben is beszámoltunk, nem mindegy, hogy milyen fényvédőt használunk. A jól megválasztott fényvédő krém mellett sem árt az óvatosság.

Túl azon, hogy a déli órákban kerülendő a napozás, az sem mindegy, hogy mit eszünk. Bőrünk saját védekező mechanizmussal rendelkezik a nap ellen (bőr felső rétegének megvastagodása, melanin pigmentek termelése), amit megerősíthetünk a megfelelő diétával.

Ennek lehetséges elemei: 

  • zöld teaTanulmányok bizonyítják, hogy a benne található polifenolok egyik fajtája, az epigallokatechin (EGCG) megakadályozhatja a nap ultraviola-sugárzása következtében kialakuló DNS-károsodást. Igyunk sok jeges zöld teát a nyár folyamán!
  • Szinte minden növény és állat C- és E-vitaminnal védekezik a napsugárzás ellen. Ezért is tartalmazza sok napvédő ezeket az anyagokat (ascorbic acid és alpha-tocopherol). Táplálék formájában is hatékonyak! Az E-vitamin (zsírban oldódó) megtalálható a növényi olajokban, a zöldnövényekben és a gabonacsírákban. A vízben oldódó C-vitaminhoz hozzájuthatunk citrusfélék, káposztafélék, zöldpaprika vagy friss petrezselyem zöldjének fogyasztásával.
  • karotinoidok – természetes festékanyagok, amelyek védenek a napsugarak nyomán termelődő szabadgyököktől. Kutatások bizonyítják, hogy egy karotinoidokban gazdag étrend hatékony eleme a napvédelemnek, továbbá ha luteinben, zeaxanthinban, alfa és béta karotinban és likopinban gazdag ételeket fogyasztunk, hatékonyan csökkentjük a napégés veszélyét. Ilyen ételek például a sárgarépa, a paradicsom, a spenót, a brokkoli és a cukkíni.

 

Kép [cc] foodthinkers



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében