• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

2007.02.21. /

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszeradalékok kémiai anyagok. Ennek ellenére számos közülük állati vagy növényi eredetű, sőt, némely esetben az előállítás állati eredetű anyagok használata nélkül nem lehetséges.

Az élelmiszer-adalékanyagok között számos különféle anyag található. Sokat közülük kémiai úton szintetizálnak, néhányat mikroorganizmusok segítségével állítanak elő, mások pedig növényi alapanyagokból származnak. Emellett állati termékek is szolgálhatnak adalékanyagok alapanyagául, a gyártók azonban ritkán kényszerülnek állati eredetű nyersanyagok használatára.

Mindössze három olyan adalékanyag létezik, amely kizárólag állati eredetű nyersanyagokból állítható elő:
• a valódi kármint (E 120) nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik;
• a méhviaszt (E 901) a méhek választják ki, és a lép építésére szolgál;
• a sellakkot (E 904) egy pajzstetűfajta (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladékából vonják ki.

Ezenkívül a tyúktojás két adalékanyag lehetséges, de nem feltétlenül szükséges alapanyaga:

• a lizozimot (E 1105) rendszerint tojásfehérjéből nyerik, bár ezt az enzimet azonban genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével is elő lehet állítani,
• a lecitin (E 322) pedig a tojássárgája természetes összetevője, rendszerint azonban ezt az emulgátort szója-, repce- vagy földimogyoróolajból nyerik.

Számos különböző adalékanyag előállításához zsírsavak (E 570) szükségesek, amelyeket kémiai és fizikai eljárás során étkezési zsírból nyernek ki. Ezek olyan állati zsírok lehetnek, mint a disznózsír, a marhafaggyú vagy a tejzsír; a gyártók azonban gyakran alkalmaznak növényi zsiradékot – elsősorban szója-, repce- vagy kukoricaolajat – a zsírsavak kinyeréséhez. Ezzel nem utolsósorban fogyasztói igényeket elégítenek ki.

Ugyanakkor, bár manapság nem valószínű, hogy egy élelmiszer-adalékanyag előállításakor állati eredetű zsírsavat használnak fel, ez mégsem zárható ki teljes biztonsággal. Mivel a felhasznált adalékanyagok eredetéről csak maguk a gyártók tudnak megbízható információt nyújtani, kétség esetén a fogyasztóknak egyenesen hozzájuk kell fordulniuk.

A következő élelmiszer-adalékanyagokat állítják elő étkezési zsírból:
Aszkorbinsav-észter (E 304)
• Poliszorbátok (E 432, 433, 434, 435, 436)
Ammónium-foszfatidok (E 442)
• Zsírsavak nátrium-, kálium-, kalcium- és magnéziumsói (E 470 a, E 470 b)
Zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és ezek észtervegyületei (E 472 a - f)
Zsírsavak cukorészterei (E 473)
Cukorgliceridek (E 474)
Zsírsavak poliglicerin észterei (E 475)
Zsírsavak propilén-glikol észterei (E 477)
Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b)
Sztearil-tartarát (E 483)
Szorbitán-zsírsavészterek (E 491 - 495)



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében