• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

2007.02.21. /

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszeradalékok kémiai anyagok. Ennek ellenére számos közülük állati vagy növényi eredetű, sőt, némely esetben az előállítás állati eredetű anyagok használata nélkül nem lehetséges.

Az élelmiszer-adalékanyagok között számos különféle anyag található. Sokat közülük kémiai úton szintetizálnak, néhányat mikroorganizmusok segítségével állítanak elő, mások pedig növényi alapanyagokból származnak. Emellett állati termékek is szolgálhatnak adalékanyagok alapanyagául, a gyártók azonban ritkán kényszerülnek állati eredetű nyersanyagok használatára.

Mindössze három olyan adalékanyag létezik, amely kizárólag állati eredetű nyersanyagokból állítható elő:
• a valódi kármint (E 120) nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik;
• a méhviaszt (E 901) a méhek választják ki, és a lép építésére szolgál;
• a sellakkot (E 904) egy pajzstetűfajta (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladékából vonják ki.

Ezenkívül a tyúktojás két adalékanyag lehetséges, de nem feltétlenül szükséges alapanyaga:

• a lizozimot (E 1105) rendszerint tojásfehérjéből nyerik, bár ezt az enzimet azonban genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével is elő lehet állítani,
• a lecitin (E 322) pedig a tojássárgája természetes összetevője, rendszerint azonban ezt az emulgátort szója-, repce- vagy földimogyoróolajból nyerik.

Számos különböző adalékanyag előállításához zsírsavak (E 570) szükségesek, amelyeket kémiai és fizikai eljárás során étkezési zsírból nyernek ki. Ezek olyan állati zsírok lehetnek, mint a disznózsír, a marhafaggyú vagy a tejzsír; a gyártók azonban gyakran alkalmaznak növényi zsiradékot – elsősorban szója-, repce- vagy kukoricaolajat – a zsírsavak kinyeréséhez. Ezzel nem utolsósorban fogyasztói igényeket elégítenek ki.

Ugyanakkor, bár manapság nem valószínű, hogy egy élelmiszer-adalékanyag előállításakor állati eredetű zsírsavat használnak fel, ez mégsem zárható ki teljes biztonsággal. Mivel a felhasznált adalékanyagok eredetéről csak maguk a gyártók tudnak megbízható információt nyújtani, kétség esetén a fogyasztóknak egyenesen hozzájuk kell fordulniuk.

A következő élelmiszer-adalékanyagokat állítják elő étkezési zsírból:
Aszkorbinsav-észter (E 304)
• Poliszorbátok (E 432, 433, 434, 435, 436)
Ammónium-foszfatidok (E 442)
• Zsírsavak nátrium-, kálium-, kalcium- és magnéziumsói (E 470 a, E 470 b)
Zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és ezek észtervegyületei (E 472 a - f)
Zsírsavak cukorészterei (E 473)
Cukorgliceridek (E 474)
Zsírsavak poliglicerin észterei (E 475)
Zsírsavak propilén-glikol észterei (E 477)
Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b)
Sztearil-tartarát (E 483)
Szorbitán-zsírsavészterek (E 491 - 495)

Hozzászólások

Zoli / 2010. október 12. 13.12

Willy: szived joga!
A hozzaszolasodbol szamomra az tunik ki, hogy te ugyanugy nem vagy tisztaban sem az elelmiszergyartok mukodesevel, sem az adalekanyagok kialakulasaval, sem a vegtermekek ellenorzesi folyamataval.
Nekem is csak keves ismeretem van ezekrol a folyamatokrol, de ennyi mar eleg, hogy ne bizzam meg bennuk. Bizonyos kutatasokat ugyanis nem lehet lombikban 1-2 napos hetes teszt altal elvegezni. Ha egy anyag lassan rakodik le a szervezetben es felhalmozodik, akkor annak lehetnek olyan hatasai, amivel senki nem szamolt.
Masreszt ha az Isten azt akarta volna, hogy adalekanyagokkal mukodjon ez a preciz es csodalatra melto szervezet, akkor adalekanyag fakat teremtett volna es nem zoldsegeket, gyumolcsoket es gabonakat.
Az egesz adalekanyag ipar arrol szol, hogy az elelmiszergyartok minel olcsobban allitsak elo a silany termekeiket, amelyek csak szinukben, szagukban, izukben hasonlitanak az eredeti termekekre. Mi abban a jo, hogy egy a szervezet szamara ertektelen es ezaltal meregnek minosulo (amit a majnak ki kell valasztani a szervezetbol, ami emiatt elvonja a szervezetbol a vitaminokat es az asvanyi anyagokat) anyagot eszunk?
Hogy pedig nincs atfogo vizsgalat, az az elemiszerlobbiknak koszonheto, akik ma nagyobbak es erosebbek az allam altal tamogatott ellenorzo szerveknel.
Azt tudtad, hogy a vilag osszes szamitogepenek osszes szamitasi teljesitmenye sem elegendo ahhoz, hogy egyetlen emberi test minden sejtjenek funkciojat szimulalja? Hat akkor miert viselkedunk ilyen gogosen es jatszuk az Istent?

Willy / 2010. április 14. 19.26

Azok a képzett, sőt magasan képzett emberek, akik az élelmiszer-adalékanyagokat engedélyezik, felelőtlenek, és amatőrök? Bennem ugyanis mindíg ez a gondolat merül fel ezzel a kérdéssel kapcsolatosan.
Vagy azok a felelőtlenek, akik egyértelmű kijelentéseket tesznik különböző anyagok rék- és egyéb betegségeket keltő hatásáról. Ezen kijelentések úgy hangzanak el, hogy soha nem hivatkoznak konkrét bizonyítékokra, tudósokra, vagy intézményekre. Ha meg ez így van, akkor rémhírek terjesztéséről van szó. Az alapelv az, hogy a rosszat mindíg sokkal előbb hiszik el az emberek, és nem is próbálkoznak az állítások ellenőrzésére. Ezért ez egész adalék-anyag kérdést misztikus köd lengi körül. Én a magam részéről megbízok az élalmiszer ellenőrző szervekben, még az esetleges hibáik ellenére is.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében