fbpx

| Hargitai Miklós

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Aki legyőzte a GMO-góliátot

A világ jogvédőként, a „gazdafelszabadítási mozgalom” egyik zászlóvivőjeként ismeri. A kanadai Percy Schmeiser a géntechnológiai mamutcégek elleni harc emblematikus alakja, mert szembeszállt az ágazat legrámenősebb képviselőjével, a Monsantoval.

A Percy Schmeiser-sztorit világszerte az állampolgári tudatosság és a következetes jogérvényesítés iskolapéldájaként tanítják. Pedig a konfliktus egyáltalán nem úgy indult, mint amelyből valaha világraszóló civil sikertörténet lehet.

Él egy házaspár a nagy kanadai alföldön, és őshonos, illetve ökológiai gazdálkodásra alkalmas repcefajták vetőmagjának nemesítésével foglalkoznak. Egyszer csak megjelenik a földjükön a világ egyik legnagyobb vetőmagmultijának, a Monsantónak a magánnyomozója, és közli, hogy bizonyítéka van rá: a szóban forgó ültetvényen engedély nélkül termesztik a cég Roundup Ready (azaz a Roundup nevű totális gyomirtónak ellenálló) génkezelt repcefajtáját. Magyarázatul ide kívánkozik, hogy a genetikailag módosított fajták (GMO-k) szabadalom alá esnek.

A szabadalom tulajdonosainak joguk van a bitorlás gyanúja esetén mások földjére behatolni, ott mintákat venni, ami elég súlyos korlátozása a tulajdonhoz fűződő jognak. Schmeiserék a döbbenettől szóhoz sem jutottak, mert ha valakinek, hát nekik biztosan nem állt érdekükben a génkezelt repce elbitorlása. Azzal ugyanis hogy az idegen gén megjelent az általuk gondosan szelektált fajtákban, el is szennyezte és értéktelenné tette azokat. A vonatkozó törvény szerint a szabadalom az adott gént védi; ha termesztésbe kerül, akkor fizetni kell a szabadalomtulajdonosnak.

Máig sem derült ki, hogyan került a mesterséges gént tartalmazó mag a Schmeiser-birtokra. Elképzelhető, hogy a szomszédos földre vetőmagot szállító teherautókról pottyant le néhány, vagy a génkezelt fajta beporozta a hagyományos repcét, és így adta át a módosított gént.

Maga a szabadalombitorlás a Monsanto vádja szerint azzal valósult meg, hogy a farmer a következő évben elvetette a Roundup Ready gént tartalmazó repcéről származott magot, mégpedig úgy, hogy állítólag tudta: jelen van benne a módosított gén. Ezt pedig nem szabad; még annak is tilos elvetnie a termést, aki megvásárolja a szaporítóanyagot a Monsantótól.

 

Alternatív Nobel-díjat kaptak

A magot és a szabadalmat minden évben újra meg kell venni, a vetési engedély mindig csak egyetlen vetési időszakra szól. Ez egyébként ellenkezik a növénytermesztés évezredes szokásjogával: a jövő évi vetőmagot a gazdáknak még a leginkább elnyomó rendszerekben is joguk volt térítésmentesen elkülöníteni a termésből és megtartani. Az 1997-98-ban kialakult konfliktust hosszas pereskedés követte.

A Monsanto szabadalombitorlásért perelt, az ügy végigjárta az összes kanadai bírósági fórumot, közben azonban a farm ráment a perköltségekre. Ha az ügyből a házaspár állhatatossága miatt nem lesz az egész világon figyelmet keltő szimbolikus ütközet a génmanipuláció hívei és ellenzői között, akkor Percy Schmeiser és felesége ma földönfutó lenne. De hála a közadakozásnak és a gazda kitartásának, az eljárást végigvitték, és időközben a földjüket is vissza tudták vásárolni, igaz, a génszennyezés miatt repce helyett most borsóval foglalkoznak.

A házaspár helytállásáért megkapta a Mahátma Gandhi-díjat (amit a közjóért erőszakmentes eszközökkel küzdő emberek kapnak), illetve a Right Livelihood Awardot, amit alternatív Nobel-díjként is emlegetnek. „Annyira képtelennek tűnt, amivel vádoltak minket, hogy úgy éreztem, ezt nem engedhetem, ezzel az igazságtalansággal nem tudnék együtt élni” – mondta Percy, amikor a közelmúltban Budapesten tartott előadást kálváriájukról.

 

Visszadobták a labdát

Hogy a többfordulós jogi eljárásban ki nyert, és ki vesztett, azt nem is olyan könnyű eldönteni. A kanadai szövetségi bíróság 2001-ben kimondta, hogy amikor Percy Schmeiser vetőmagot különített el a Roundup Ready repce terméséből, tudta (vagy tudnia kellett), hogy megsérti a Monsanto szabadalommal védett technológiáját. Ezzel az ítélettel a bíróság nem vette figyelembe, hogy a házaspárnak sem érdekében, sem szándékában nem állt Roundup Ready repcét termeszteni. (Schmeiserék több száz sorstársa közül a bírósági ítélet előtt szinte mindenki a fizetést választotta, a törvények miatt ugyanis még a bizonyíthatóan vétlen „bitorlókat” is rendre elítélik.)

Az ügy a legfelsőbb bíróság előtt 2004-ben Schmeiserék erkölcsi győzelmével zárult: a testület megállapította, hogy bár a bitorlás megvalósult, a szándékosság és a haszonszerzési cél nem bizonyítható. A Monsanto kártérítési igényét így a bírák elutasították, ami némi reményt jelent a hasonló cipőben járó gazdák számára.

Egyértelmű győzelemmel zárult ugyanakkor az a Percy Schmeiser által indított eljárás, amelynek célja az volt, hogy a Monsantóval fizettesse meg az egyik vetőmagtermesztésre használt és elszennyezett földterület megtisztítását. Az eset kapcsán egy igazságügyi szakértő fehéren-feketén kimondta, hogy nincs olyan biztonságos védőtávolság, amelyet a módosított gének a szél vagy bizonyos állatok segítségével ne tudnának átugorni. Az ítélet azt is egyértelművé tette, hogy a génkezelt fajták kárt okozhatnak a hagyományos fajtákkal dolgozó termelőknek.

Percy Schmeiser szelíd, csendes ember, nem látszik rajta a kemény eltökéltség és a harcos öntudat. Szavaiból kiderül, hogy a jogi hercehurcával töltött éveket olyan tapasztalatszerzési időszaknak tekinti, amelynek értékes hozadékát meg kell osztania másokkal.

„Amikor Kanadában megjelentek a génkezelt fajtákat előállító cégek, és kérték az új növények engedélyezését, nem volt kitől tanácsot kérni, nem ismertük igazán a kockázatokat. Ám most, amikor az EU tagállamai vannak hasonló helyzetben, már nem lehet azt mondani, hogy nincs elég tapasztalat. Pontosan tudható, hogy a GMO-k piaci és termesztési hátrányt jelentenek, a gazdákat pedig a végletekig kiszolgáltatottá teszik. A génkezelt növények bevezetése óta eltelt időszakban a vetőmagpiac néhány mamutcég kezében összpontosult, az árak jelentősen emelkedtek. Megnőtt a vegyszerhasználat is, mivel a gyomnövényekbe is átkerültek a gyomirtótolerancia-tulajdonságot hordozó gének, azaz elpusztíthatatlan szupergyomok jöttek létre. Ezt egy évtizeddel ezelőtt csak néhány tudós valószínűsítette, ma viszont egyértelmű adatok bizonyítják, hogy a GMO-technológia nem váltotta be a bevezetésekor tett ígéreteket, sőt kimondottan kockázatos a termelők, a fogyasztók és a környezet szempontjából is” – hangsúlyozta budapesti közönsége előtt Schmeiser.

A gazda házaspár szorgalmasan járja a világot: előadásokat tartanak, könyveket és cikkeket írnak, saját szavaik szerint egyrészt a következő generációk iránti felelősségérzetből, másrészt azért, mert szeretnék a lehető legtöbb embert és országot megóvni attól, ami velük, illetve Kanadával történt. „A gazdák sosem adhatják fel az általuk megtermelt vetőmag feletti rendelkezés jogát, és ilyesmibe a parlamenteknek sem szabad belemenniük.”

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás