fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Akciók, ahol számított az aláírásotok

A szakszervezetek munkájának ellehetetlenítése, az emberi jogok megsértése gyakori jelenség a déligyümölcs-termesztő országokban. A Méltányos gyümölcsöt! nevű együttműködés rendre visz sikerre olyan akciókat, amelyekben egy-egy konkrét esetben a Ti petícióitokkal gyakorol nyomást a kereskedőre.

Milyen az élet ott, ahol a Fairtrade szabályai védik a gyümölcs-ültetvények munkásait? Képes beszámoló Ghánából.

A Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair, MFF) weboldalán most éppen Európa legnagyobb banánszállítója és egyben a világ egyik legnagyobb sárgadinnye-kereskedője, az írországi Fyffes elnökét, David McCann-t szólíthatjuk fel arra, hogy tartsa tiszteletben a leányvállalataiban dolgozó munkások alapvető jogait és biztosítsa, hogy a szakszervezeti tagokat nem éri hátrányos megkülönböztetés. (Csak a nevünket, email-címünket és az országunkat kell megadnunk, majd egy kattintással elküldenünk a levelet és jóváhagyni az email-címünkre érkezett ellenőrző üzenetet.)

A cikk írásakor az elküldött e-mailek számlálója 23 443-mat mutat.

 

 

Métányos Gyümölcsöt! akciói számos esetben jártak eredménnyel:

• Több mint 6000 petíció elküldésével 2012-ben sikerült elérni, hogy az ENSZ bevonásával kezdődjenek tárgyalások a Guatemalai Banánmunkások Szakszervezete (SITRABI) és a helyi kormány között. A helyzet a közép-amerikai országban drámaira fordult, miután 2007-ben meggyilkolták a SITRABI vezetőjét, Marco Tulio Ramirezt. Összesen 68 szakszervezeti aktivistát öltek meg, a tettesek nem kerültek elő, a szakszervezeti tagok zaklatása pedig folytatódott. A tárgyalások eredményeként a kormány védelmet ígért a SITRABI vezetőinek.

• A Métányos Gyümölcsöt! közreműködésével a Chiquita banánkereskedő felvásárolta a Tres Hermanas nevű hondurasi banánültetvényt. A tulajdonosváltás több mint egy éves konfliktusnak vetett véget a korábbi tulajdonos és a helyi dolgozók szakszervezete, a SITRAINBA között.

A Chiquita az után szánta rá magát a vásárlásra, hogy a termékeit minősítő Rainforest Alliance a szakszervezeti tagokat érő diszkriminációra válaszul megvonta a minősítést a Tres Hermanas-tól.

A Chiquita az ültetvényt Agrícola Bananera Santa Rita néven működteti tovább, új tulajdonosként megvált a korábbi vezetéstől, de megtartotta a teljes munkaerő állományt.

• Szintén a Chiquita összes ültetvényét átfogóan tett lépéseket azért, hogy javítsa női dolgozói számára a munkakörülményeket. A Nemzetközi Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezettel (IUF) és a Latin-Amerikai Banán- és Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetségével (COLSIBA) együttműködve Női Bizottságot hozott létre, a nők számára képzési és mentorálási programokról nemzetközi keretegyezményt írt alá.

 

Minden vásárlás számít!

Méltányos gyümölcsöt! egy európai központú nemzetközi együttműködés. A 19 tagország mellett részt vesznek benne a termelő országokat képviselő szervezetek. A kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek.

Ezt tehetjük úgy, hogy a méltányos kereskedelemből származó gyümölcsöket választjuk, és úgy is, hogy aktív állampolgárként felszólítjuk a döntéshozókat, a cégek vezetőit a méltó termelési körülmények megteremtésére.

 

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás