alap kinézet

System Messages

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet munkatársai két hatalmas ócskavastelepet kerestek fel a nyugat-afrikai országban. A telepekre a hivatalos papírok szerint használt, de forgalomba hozható elektronikai cikkeket szállító konténerekben rossz számítógépek, monitorok, televízió-készülékékek és más lakossági elektromos és elektronikai hulladék (e-hulladék) érkezett rendszeresen Németországból, Svájcból és Hollandiából.

A fémet - főként alumíniumot és rezet - gyerekek operálták ki a kidobott berendezésekből, a további felhasználásra alkalmatlan anyagokat szabad ég alatt égették el a munkások, védőfelszerelés nélkül. A telepeken vett talaj-, illetve üledékminták mérgező anyagok jelenlétéről tanúskodnak. Egyes anyagok - például az ólom - koncentrációja a tiszta talajhoz és vízhez képest százszoros - áll a jelentésben.

„A szennyezés mértéke és természete hasonló azokhoz az e-hulladék égető telepekéhez, amelyeket Kínában és Indiában tártunk fel korábban" - fogalmaz a Greenpeace.

A legtöbb mintában a nemzőképességet rontó ftalátot is kimutattak, egy minta pedig jelentős mennyiségű klór-dioxidot tartalmazott. Ez utóbbi anyag rákkeltő hatásáról ismert.

A szervezet becslése szerint világszerte 20 és 50 millió tonna közötti e-hulladék keletkezik évente. „Ha a gyártók nem iktatják ki a veszélyes anyagokat a gyártási folyamatból és nem gondoskodnak termékeikről a gyártástól a hulladékkezelésig tartó teljes termék-életcikluson keresztül, akkor tovább növekednek a harmadik világban magasodó mérgező hulladékhegyek" - jelentette ki Martin Hojsik, a Greenpeace mérgező anyagokkal foglalkozó kampányának vezetője.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink