fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Adóssággal a karácsony sem az igazi

Elhalmozni szeretteinket a legcsodálatosabb ajándékokkal felemelő érzés, de eladósodni csak azért, hogy minél értékesebb meglepetés kerüljön a fa alá, nem érdemes. Hitelfelvételi kisokos.

 

 

 

 

A túlköltekezés csapdája

Tény, hogy ebben az időszakban szinte valamennyi bolt roskadozik az áruktól, és ezekhez vonzó kedvezmények is társulnak. Sőt, a bő termékkínálat megszerzéséhez a bankok, kölcsönt nyújtók további csábító hitelfelvételi lehetőségeket kínálnak, amelyek ilyenkor kihagyhatatlan lehetőségnek tűnnek.

E számtalan akciós ajánlat közt válogatva gondolj arra is, hogy a kölcsönt hosszabb távon kell majd törleszteni, és az ilyenkor megjelenő akciós hitelek csak a futamidő egy bizonyos időszakában, jellemzően csak az első pár hónapban biztosítanak kedvezményeket! Belefér költségvetésedbe a havi törlesztési díj? Még akkor is, ha az megemelkedik? Nem haladják meg a különböző kölcsönök az anyagi lehetőségeidet?

 

Mire figyelj, ha mégis a hitelfelvétel mellett döntesz?

Amennyiben a hitel mellett döntesz, tartsd észben, hogy a hitel is egy termék, aminek ára van – ez a kamat. E mellett azonban még számos egyéb díj és költség is tartozik a hitelhez, amelyekről egységesen a teljes hiteldíj mutató (THM) ad eligazodást, aminek számítási és közzétételi módját jogszabály rögzíti. A bankok ennek megfelelően kötelesek kereskedelmi kommunikációjukban megjeleníteni a különböző hiteltípusok költségét, előre rögzített periódusra és összegre számítva. Mielőtt pedig a konkrét szerződés megkötésére kerülne sor, a bank (ügyintézője) köteles az ügyfelet az adott szerződés teljes futamidejére kiszámított kamatról, a szerződésmódosítás feltételeiről, költségeiről, a késedelmes fizetés következményeiről és egyéb lényeges adatokról tájékoztatni.

Mindezen információk birtokában dönts csak arról, hogy felveszed-e a hitelt, azt a hitelt veszed-e fel, vagy más feltételeket ajánló szolgáltatót keresel. Fontos tudni, hogy a hitelszerződés mindaddig nem kötelez semmire, amíg azt alá nem írtad. Tedd ezt tehát felelősséggel, mert a megállapodást követően a folyósított összeget vissza kell fizetned kamatokkal és költségekkel növelten. Gondolj arra is, hogy amennyiben hónapok múlva a hitelt egy összegben szeretnéd visszafizetni, várhatóan ezt csak járulékos költségek mellett teheted meg (pl. szerződésmódosítási, előtörlesztési díj kifizetésével).

A hitelfelvétellel kapcsolatos döntéshez nyújt segítséget a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF) háztartási költségvetés-számító programja és  hitelkalkulátora. 

 

A Te felelősséged is!

A hazánkba is begyűrűző pénzügyi válság kiváltó okai között szerepelt az Egyesület Államokban a fogyasztás hitelekkel történő ösztönzése, a gazdaság folyamatos növekedésébe vetett hit, és az hogy az embereknek egyre több és több pénzük lesz. E kedvezőnek tűnő kilátások hatására a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók hitelezési feltételei a világ számos országában lazultak, a visszafizetéssel kapcsolatos kockázatokat sokszor nem vették kellően figyelembe. A válság hatására azonban – nemcsak külföldön, de itthon is – munkahelyek kerülhetnek veszélybe és ezzel összefüggésben jelentős teherré válhat a fennálló hiteltartozás visszafizetése. Ezért minden esetben gondolj további biztosítékokra, így például a hitelfedezeti biztosítás lehetőségére, amely a nem várt eseményekre nyújt teljesítési garanciát.

A felelős hitelezési környezet kialakítása nemcsak a szolgáltatók feladata, abban a fogyasztók megfontolt döntése is közrejátszik. Mindenki egyéni felelőssége tehát, hogy saját és háztartása fizetőképességének megfelelően döntsön a hitelfelvételről.

 

Forrás: PSZÁF

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás